Hoewel de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die op ons voedsel zit erg klein is, blijkt toch dat Biologisch geteeld voedsel gezonder zou kunnen zijn omdat het meer voedingsstoffen bevat. Maar het bewijs is flinterdun…
Is biologisch eten gezonder dan gewoon eten?
Een onderzoek naar de verschillen tussen de voedingswaarde van fruit, groente en granen geteeld op biologische manier ten opzichte van de conventionele manier leverde op dat er meer goede oxidanten in biologisch voedsel zitten en meer pesticiden in conventioneel geteeld voedsel.
De onderzoekers van de Newcastle University vinden de resultaten van hun onderzoek significant terwijl onderzoekers van King’s College in London hun vraagtekens zetten bij de resultaten. Natuurlijk groeiende materialen zoals groente, fruit en graan laten van zichzelf altijd een verschil zien. De ene appel is de andere niet, en bevat ook niet dezelfde hoeveelheid goede en slechte stoffen.
Voedselbank
En hoewel voor sommigen de keuze tussen biologisch eten en niet-biologisch eten een dillemma is, is eten of niet eten voor andere de dagelijkse realiteit doordat voedselbanken de grote vraag niet aankunnen terwijl we in Nederland jaarlijks voor twee miljard euro aan voedsel weggooien. Één van de redenen voor deze grote verspilling is het feit dat supermarkten bij wet verantwoordelijk zijn voor het voedsel dat zij doneren, wordt er iemand ziek van dan is de supermarkt aansprakelijk, en daarom gooien ze het eten liever weg.
In de Verenigde Staten is het bij wet geregeld dat niet de leverancier van het gedoneerde voedsel maar de overheid verantwoordelijk is voor de kwaliteit ervan, op die manier kan verspilling worden teruggedrongen en kan misschien zelfs bij de voedselbank worden gekozen voor biologisch of conventioneel eten.
Eten waar je vrolijk van wordt
Wat ook zou kunnen helpen is het doneren van eten waar mensen gelukkiger van worden, als we met z’n allen iets meer van de volgende producten eten dan worden we misschien iets vrolijker en gelukkiger:
- Mosselen (bevat veel vitamine B12, waar je vrolijk van wordt)
- Pure chocola (maakt je opgewekt, energiek, levendig en verbetert je concentratie)
- Asperges (bevat veel foliumzuur wat goed is tegen depressie)
- Honing (bevat kaempferol wat ook goed is tegen depressies)
- Tomaten (bevat lycopeen wat goed is voor de hersenen)
- Kokos (triglyceriden die er in zitten zijn goed voor de hersenen)
- Amandelen (bevat dopamine, de stof die ons blij maakt, een natuurlijke drug)
Als de supermarkten nou vooral deze producten gaan leveren aan de voedselbanken dan is dat goed voor onze maatschappij: blije mensen zijn goed voor de economie. Moeten de producten wel biologisch geteeld en gekweekt zijn natuurlijk, want dat is gezonder. Of zal dit binnenkort ook tot mythe worden verklaard?
Reageren op bovenstaand nieuws over Is biologisch eten gezonder dan gewoon eten? of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Linda zegt
Er is geen enkele reden om te twijfelen aan de uitkomsten van dit onderzoek: het is gebaseerd op 343 peer-reviewed artikelen en heeft als conclusie: “In conclusion, organic crops, on average, have higher concentrations of antioxidants, lower concentrations of Cd and a lower incidence of pesticide residues than the non-organic comparators across regions and production seasons.” Het verschil in uitkomst wordt dus niet bepaald door toevalligheden of meetfouten.
Dat de Guardian de kritische benadering kiest (slecht onderbouwd overigens) wil niet zeggen dat wij daar klakkeloos achteraan moeten hobbelen.
Marianne zegt
Ik denk juist dat het verstandig is altijd de kritische benadering te kiezen waar het de uitkomsten van een onderzoek betreft, zeker als er enorme (economische) belangen gemoeid zijn met de uitkomsten van zo’n onderzoek, en daarvan is in dit geval zeker sprake. Er wordt grof geld verdiend met biologisch voedsel, en daar is niets mis mee, maar het niet kritisch kunnen zijn op deze bedrijfstak is wat mij betreft onwenselijk en onverstandig.