Uit recent onderzoek blijkt dat je in principe alles kunt leren in het leven, als je er 10.000 uur studie aan besteedt. Maar als je iets niet leuk vindt om te doen dan is elke minuut die je eraan besteedt onplezierig. Maar omdat we allemaal moeten eten zal er gekookt moeten worden, en als je dat een beetje onder de knie hebt dan wordt het een stuk leuker. En dat is wel handig, want je zult waarscchijnlijk nog heel erg veel koken in je leven. Gelukkig zijn er trucjes die je kunt leren om beter te koken, maar je moet ze natuurlijk wel kennen, die trucjes. Dit artikel gaat over de basiskennis van koken, dit is deel 2. Lees hier deel 1 van dit artikel.
Snijden
Als je niet vaak kookt dan is de kans groot dat efficiënt snijden niet één van je kwaliteiten is. Dit komt doordat goed en snel snijden iets is dat je moet leren. Maar weinigen worden geboren met een talent voor snijden. En niet iedereen heeft een vader of moeder die chefkok was, dus zal je het ergens anders moeten leren. Het snelst kan je leren snijden met een cursus en, onmisbaar; een goed scherp mes. Een goed scherp koksmes en de kennis en ervaring om ermee te kunnen snijden zijn essentieel voor het beleven van plezier bij het koken. Behandel je scherpe koksmes met respect, denk na over wat je doet met je mes en dan zal je merken dat je je alleen in je vingers snijdt als je geen aandacht hebt voor wat je doet. Ik kan er over meepraten: ik heb me eens heel stevig gesneden toen ik een pas geslepen koksmes in warm water met de hand even schoonveegde – waarom ik niet gewoon even de borstel heb gepakt is me nog altijd een raadsel. Ook het gebruik van een verkeerd mes (een mes dat niet voor de taak is gemaakt) kan gevaarlijk zijn. Een koksmes is heel veelzijdig, daarom is dat het eerste dat je zou moeten aanschaffen, en daarna met respect behandelen en vertrouwen, als een goede vriend.
Kruiden
Goed gekruid eten onderscheidt de amateur van de professional. En toch is het niet zo lastig: houd de (goed gevulde) pepermolen en het zoutvaatje altijd bij de hand, en gebruik ze tijdens het bereiden van je voedsel. Begin met een klein beetje van beiden en voeg tijdens het koken wat toe, nadat je hebt geproefd. Knijp wat zout tussen je duim en wijsvinger en houd het hoog boven de pan, zodat het egaal verdeeld wordt. Blijf proeven van je eten en laat je niet verrassen aan het einde van de bereiding; als je pas zout toevoegt na het koken dan smaakt je eten zout, en niet gekruid zoals je het wilde hebben.
Omgaan met pannen
Als je gaat bakken dan wil je een mooi korstje, want het korstje maakt het lekker knapperig en smaakvoller. Om dit voor elkaar te krijgen laat je de pan en het vet goed warm worden; als je je voedsel in de pan legt en je hoort het niet sissen, dan is de pan en het vet niet heet genoeg. Schaam je niet om het voedsel weer uit de pan te halen en de pan nog even te laten opwarmen. Als de pan niet warm genoeg is dan ga je stomen, en stomen is wat anders dan bakken. Houd ook genoeg ruimte tussen het voedsel, als alles wat ruimte heeft in de pan dan kan het beter bakken. Probeer ook de drang te weerstaan om je voedsel te veel te draaien: laat het liggen zodat het process van bakken kan plaatsvinden, als je het blijft draaien dan komt dat korstje er niet.

Geef een reactie