Afgelopen week werd in Den Haag de vierde publiekslezing van de Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen (NAV) gehouden. Tijdens deze lezing zei professor Louise Fresco, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen UR dat we in 2050 dierlijke eiwitten zullen produceren zonder dat daar dieren aan te pas komen. Dit is goed nieuws voor de dieren natuurlijk, maar spannender is zijn voorspelling dat eetbaar bestek gangbaar zal worden en de verdere opkomst van drones de supermarkten onherkenbaar zullen veranderen. Ik vraag me af: zal ik bij de komende verbouwing van mijn zolderdak de aannemer eens vragen waar ik het beste een landingsplaats voor de drones kan laten aanleggen en in welke mate de locale welstandscommissie hier een probleem van zal maken. Want dat doen ze nogal eens, ergens een probleem van maken… Maargoed: het is nog geen 2050 dus eerst maar eens afwachten. Toch?
2050: ‘Eetbaar bestek, drones voor boodschappen en eiwit zonder dieren’
Volgens Fresco is een duurzame eiwitvoorziening hét grote vraagstuk van de komende jaren. ‘We zitten niet aan vlees vast, maar we kunnen nu nog geen melk of eieren produceren zonder vlees als bijproduct’, zegt de bestuursvoorzitter. Ze sluit niet uit dat we in de toekomst betaalbare eieren kunnen kweken in het laboratorium. Plantaardige eiwitten verdienen volgens Fresco veel meer aandacht, want de consument is zich er vaak niet bewust van dat ook planten eiwitten kunnen bevatten.
Slimme voedsellabels
Fresco denkt dat consumenten in de toekomst nog meer willen weten over wat er precies in hun eten zit en waar het vandaan komt. De slimme voedsellabels komen er sneller aan dan we denken. Op langere termijn willen we ons voedsel afstemmen op ons genoom, voorziet ze. Bijvoorbeeld met een Google Watch die vertelt dat we wat extra ijzer kunnen gebruiken en dit meteen doorgeeft aan koelkast of supermarkt.
Fresco: ‘Ik verwacht dat supermarkten de komende jaren fundamenteel zullen veranderen, in China wordt al 30 procent online besteld.’ In de toekomst levert wellicht een robot of drone de boodschappen thuis af.
Eetbaar bestek
Een andere duurzame trend is eetbaar bestek, om de hoeveelheid afval terug te dringen: ‘We gaan toe naar een circulaire economie waar we afval hergebruiken.’ Het is volgens Fresco de taak van wetenschappers om de dilemma’s rond duurzame en gezonde voedselproductie goed uit te leggen en de nuances te laten zien. De ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport zouden zich gezamenlijk moeten richten op een voedselketenbeleid dat zich richt op diervriendelijke, gezonde, duurzame en mensvriendelijke voedselproductie.
Lees verder: 2050: ‘Eetbaar bestek, drones voor boodschappen en eiwit zonder dieren’
Reageren op bovenstaand nieuws over 2050: ‘Eetbaar bestek, drones voor boodschappen en eiwit zonder dieren’ of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!