Iets wat vroeg dit jaar maar daarom niet minder welkom, de pompoenen. De kleur en de vorm van de pompoen kan enorm verschillen en zo ook de smaak. ?Pompoenen zijn zeer veelzijdig in gebruik, de meeste onderdelen van de pompoen zijn namelijk eetbaar. Van de vlezige vrucht, de zaden, de bladeren, tot de bloemen. In de Verenigde Staten, wordt pompoen vooral gegeten rond Halloween en Thanksgiving. Vaak wordt het verwerkt in de pumpkin-pie, waarvan verschillende recepten in omloop zijn in zowel Canada als Amerika.
In Mexico en de Verenigde Staten, worden de zaden vaak geroosterd en gegeten als een snack.?In het Midden-Oosten, wordt pompoen vooral gebruikt voor zoete gerechten, een bekende zoete lekkernij is Halawa yaqtin. In Zuid-Aziatische landen zoals India, wordt pompoen gekookt met boter, suiker en kruiden in een gerecht genaamd kadu ka halwa.
In de provincie Guangxi, China, worden de bladeren van de pompoen plant gegeten als een gekookte groente of in soepen. In Australië en Nieuw-Zeeland, wordt pompoen vaak geroosterd in combinatie met andere groenten. In Japan, worden kleine pompoenen geserveerd in hartige gerechten, zoals tempura. In Myanmar, worden pompoenen gebruikt in zowel gekookte vorm als in desserts (gekonfijt).
In Italië kan het worden gebruikt met kazen als een hartige vulling voor de ravioli. Pompoen bladeren zijn een populaire groente in de westelijke en centrale regio’s van Kenia, en worden dan seveve genoemd, en zijn een bestanddeel van mukimo.
Kortom een veelzijdige groente die kan worden gekookt, gebakken, gestoomd of geroosterd. Pompoenen die nog klein en groen zijn kunnen worden gegeten op dezelfde manier als courgette.?In Nederland is men het meest bekend met de pompoen als soepingredient en dat is ook waar ik deze groente vandaag voor heb gebruikt. Een pompoensoep met gember en koriander. Lekker pittig, voedzaam en lekker!

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!