Direct naar:Braadslee met Rooster – Braadslee met Deksel – Braadslee voor Inductie – Braadslee van Gietijzer – Braadslee van RVS
Vaak kom ik in recepten tegen dat een braadslee (of iets andere benaming: braadslede) wordt gebruikt, zeker als een groot stuk vlees, vis of gevogelte wordt bereid, maar ook bij lasagne kom je het tegen. Ik heb geen braadslee en gebruik dus een ovenschaal, met als nadeel dat ik meestal niet de grootte heb die nodig is, simpelweg omdat ovenschalen niet zo groot worden gemaakt als braadsledes kunnen worden gemaakt. Ook missen mijn ovenschalen een rooster en een deksel, die beiden handig kunnen zijn, dus: op zoek naar een goede braadslee!
Braadslee of ovenschaal?
Natuurlijk kan je een ovenschaal prima gebruiken als je geen braadslee hebt. Het verschil tussen een ovenschaal en een braadslee is dat ovenschalen meestal worden gemaakt van glas of aardewerk en vaak geen deksel of rooster bevatten, terwijl een braadslee meestal van een metaal (RVS, aluminium of gietijzer) wordt gemaakt, met rooster en/of deksel kan worden geleverd en bovendien in veel grotere maten leverbaar is. Braadsledes zijn dus in feite grote ovenschalen, maar dan zo gemaakt dat ze behalve in de oven, ook op een kookplaat of gasfornuis kunnen worden gebruikt (‘directe verhitting’).
Arroseren
De braadslee is vaak ook robuuster omdat deze meer ‘in beweging’ is dan een ovenschaal. In de ovenschaal bereid je voedsel dat in de schaal gaat, dan in de oven, en dan is het klaar. Bij een braadslee kan veel meer activiteit plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het arroseren. Arroseren is het tussentijds bedruipen van het te braden gerecht (vlees, vis, gevogelte) om het vochtig te houden en zo een mals resultaat te bereiken. de braadslee wordt dan even uit de oven gehaald, het braadvocht, dat onderin de braadslee is opgevangen, kan dan worden opgeschept en over het braadstuk worden gedruppeld. Dit heet arroseren. Daarna wordt de braadslee weer terug in de oven geplaatst om verder te braden. Ook wordt in de braadslee aangebraden op een kookplaat of gasfornuis, om daarna verder te garen in de oven. Als laatste kan in de braadslee een rooster of rek worden geplaatst, hierop kan een braadstuk worden geplaatst wat dan in de oven kan garen boven het eigen vocht. Vocht en vet wordt opgevangen in de braadslee. Meer activiteit dus dan bij een ovenschaal.
In het filmpje hieronder zie je hoe men vlees kan arroseren:
Braadslee kopen – maar welke?
Dan nu de vraag: waar moet je op letten als je een braadslee wilt gaan kopen?
Afmetingen
Hoogstwaarschijnlijk ga ik de braadslee voornamelijk in de oven gebruiken, voor het garen van vlees, vis of gevogelte, nadat ik het op het gasfornuis of kookplaat heb aangebraden. In de braadslee kan je vooral heel goed lang garen met een krokant resultaat, en dat is echt wel nodig af en toe (en met bijvoorbeeld een slowcooker niet te doen). In mijn oven kan ik, helaas, slechts een braadslee met een lengte en breedte van 34 cm kwijt, omdat het een oven met draaiplateau is. In een ‘gewone’ oven kan je een veel grotere braadslee kwijt. Meet dus de maximale breedte en diepte van je oven op en beperk je zoektocht op die maten. De maten zoals genoemd bij de verschillende braadsledes zijn totale afmetingen, met handvatten (tenzij anders vermeld). Houd rekening met de maximale breedte van het draaiplateau van je oven als je, net als ik, een combi-oven hebt. Houd er, als je op inductie kookt, rekening mee dat een braadslee niet veel breder mag zijn dan de kookzone waarop je hem gaat gebruiken – tenzij je een flexibele kookzone hebt die zich aanpast aan de vorm van de pan. Voor andere warmtebronnen (gas, keramische kookplaat, etc.) kan je de maximale gezamenlijke breedte van de kookzones nemen waarop je de braadslee wilt gaan gebruiken (je kunt een braadslee verwarmen op meerdere kookzones tegelijk).
Materiaal
Elk materiaal heeft voor- en nadelen:
RVS braadsledes: licht van gewicht, goedkoop, reinigen in de vaatwasser of met zeep en borstel, warmt snel op. Van zichzelf niet geschikt voor inductie (tenzij ander materiaal is verwerkt in de bodem) en minder robuust dan bijvoorbeeld gietijzer, koelt sneller af. Lees hier verder over braadsledes van RVS>>
Gietijzeren braadsledes: zeer robuust, stoer uiterlijk, warmt langzaam en gelijkmatig op, houdt temperatuur lang vast, geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie en de barbecue. Zwaar van gewicht, niet te reinigen in de vaatwasser, direct afdrogen na reinigen, reinigen liever alleen met water en een borstel, relatief duur, kwetsbaar voor krassen (bij gebruik braadrooster bijvoorbeeld). Lees hier verder over braadsledes van gietijzer>>
Aluminium braadsledes: Licht van gewicht, goedkoop, warmt snel op, uitstekende warmtegeleiding, reinigen in de vaatwasser of met water, zeep en een borstel in het geval van een anti-aanbaklaag. Niet geschikt voor gebruik op inductie (tenzij ander materiaal in de bodem is verwerk), koelt snel af. Lees hier verder over braadsledes van aluminium>>
Stalen braadsledes: Lichter van gewicht dan gietijzer en toch geschikt voor inductie. Worden meestal voorzien van coating van email in verschillende kleuren. Eenvoudig te reinigen met water en zeep, soms in de vaatwasser. Kwetsbaarder dan gietijzer maar robuuster dan RVS en aluminium. Lees hier verder over braadsledes van plaatstaal>>
Kortom: afhankelijk van je eisen en wensen is niet elk materiaal geschikt voor de beste braadslede.
Rooster
Voor het door mij gewenste krokante resultaat is een rooster nodig, ik ga dus op zoek naar een braadslee met rooster of een model waar eenvoudig een rooster in te plaatsen is (zonder de braadslee te beschadigen): het rooster maakt is een belangrijk onderdeel van de braadslee, zeker als je er vlees mee wilt braden. Ga jij een rooster niet gebruiken? Dat scheelt: de meeste braadsledes worden zonder rooster geleverd dus dan heb je veel meer keus. Lees hier verder over braadsledes met rooster>>
Deksel
Ook een deksel kan handig zijn: wil je lang garen zonder uitdrogen of zelfs stoven of stomen? Doe het deksel er op. Toch krokant? Haal dan het deksel weg en laat je vlees, vis of gevogelte onder de grill krokant worden. En is er na het eten nog over? Deksel erop en in de koelkast – zonder gedoe met folie of bakjes. Een deksel op de braadslee is niet gebruikelijk omdat het braden en het krokant maken van vlees, vis en gevogelte zonder deksel gebeurt. daarom worden de meeste braadsledes zonder deksel geleverd, dus als voor jou een deksel overbodig is dan heb je veel meer keus. Lees hier verder over braadsledes met deksel>>
Prijs
Afhankelijk van de maten, het materiaal en het merk, wel of geen deksel, wel of geen rooster, zijn braadsledes te krijgen vanaf €20,- tot €500,-. Voor mij is €100, inclusief rooster, de bovengrens voor een braadslee, maar je kunt het zelf zo gek maken als je wilt natuurlijk: een goede braadslee gaat een leven lang mee.
En dan nu: de braadsledes!
Lees hier verder over braadsledes met rooster>>
Lees hier verder over braadsledes met deksel>>
Lees hier verder over braadsledes voor inductie>>
Lees hier verder over braadsledes van gietijzer>>
Lees hier verder over braadsledes van RVS>>
Braadslee – Opties en keuze
Voor mij zijn uiteindelijk de volgende braadsledes interessant omdat ze een lengte van 35cm of minder hebben, geleverd worden met braadrooser (of ruimte laten voor de aanschaf van een los rooster) en binnen budget passen:
GSW braadslede
GSW maakt zeer goed geprijsde braadsledes: de kleinste voor nog geen 20 euro – met braadrek! Deze braadslede is gemaakt van RVS en heeft scharnierende handvatten waardoor hij minder ruimte inneemt. Het braadrek is vlak en uitneembaar.
- Merk: GSW
- Afmetingen: 35x26x6 cm
- Materiaal: RVS
- Kleur: RVS/zilver
- Deksel: Geen
- Rooster: Ja, RVS
- Inductie: Nee
- Prijs: €29,95
- Bekijk dit model en andere maten bij:
Dit is helaas voor mij de enige braadslee die past en met rooster wordt geleverd. Gelukkig is er ook de optie een braadslee zonder rooster te kopen en dan een rooster los bij te kopen. Dan komen de volgende braadsledes in het vizier:
Küchenprofi braadslede
De Küchenprofi braadsledes komen in verschillende maten maar vooral interessant: met en zonder deksel en braadrek. Ze hebben scharnierende handvatten en er is één uitvoering die bestaat uit twee braadsledes met verschillende afmetingen die op elkaar te plaatsen zijn waardoor de kleinere braadslee het deksel vormt voor de grotere. Er is ook een model met glazen deksel en braadrooster. Deze braadsledes van Küchenprofi zijn allen uitgerust met een bodem die hen geschikt maakt voor gebruik op inductie en reiniging in de vaatwasser.
- Merk: Küchenprofi
- Afmetingen: 35×25,5×6,5
- Materiaal: RVS/aluminium
- Kleur: Zilver/RVS
- Deksel: Glas of metaal (niet alle modellen)
- Rooster: Ja (niet alle modellen)
- Prijs: €69,50
- Bekijk dit model en andere maten bij:
La Cuisine braadslede rechthoekig
Deze rechthoekige braadslede is gemaakt van gietijzer en voorzien van een matzwarte email coating. Helaas wordt geen deksel of rooster meegeleverd maar de prijs is wel heel gunstig.
- Merk: La cuisine
- Afmetingen: 32x20x6 cm
- Materiaal: Gietijzer
- Kleur: Matzwart (email)
- Deksel: Geen
- Rooster: Geen
- Prijs: €59,-
- Bekijk andere modellen bij:
BK Fortalit braadsledes
Natuurlijk vinden we hier de in Nederland wereldberoemde braadsledes van BK terug: nog hetzelfde als het model dat grootmoeder 60 jaar geleden al gebruikte. Gemaakt van plaatstaal met een zwarte coating van email. Wordt geleverd zonder deksel of rooster. Geschikt voor alle warmtebronnen, dus ook inductie. In vele maten verkrijgbaar en ‘Hollands’ geprijsd.
- Merk: BK
- Afmetingen: 35x21x5 cm
- Materiaal: Plaatstaal
- Kleur: Zwart
- Deksel: Nee
- Rooster: Geen
- Prijs: €24,-
- Bekijk dit model en andere maten bij:
Bovenstaande modellen laten het qua prijs toe om binnen budget een braadrooster bij de braadslee te kopen en zo toch een passende braadslee met rooster te kunnen gebruiken.
Mijn keuze valt echter op de braadslee van GSW: voor nog geen €30,- een RVS braadslee met rooster. Mijn probleem (kleine oven) zorgt ervoor dat ik weinig keus heb en ik me besef dat ik toch maar eens na moet gaan denken over een nieuwe oven. Tot die tijd kan ik, voor weinig geld, aan de slag met deze braadslee van GSW, en daarna zie ik wel weer verder.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!