Er zijn heel veel soorten afzuigkappen te verkrijgen. Dit komt omdat er een grote diversiteit is in de designs van keukens. Uiteindelijk is er wel één ding wat belangrijk is bij elk model en dat is de effectiviteit van het opvangen en afvoeren van dat wat er aan dampen vrijkomt uit de pannen op je fornuis. Een goede keuze voor een afzuigkap is dan ook niet zomaar even gemaakt. Je kunt niet enkel op het uiterlijk afgaan. De afzuigcapaciteit moet voldoende zijn en ook zul je het juiste type afzuigkap moeten kiezen in combinatie met het luchtafvoersysteem dat zich in je keuken bevindt. Om erachter te komen waar je allemaal op moet letten voordat je een afzuigkap aanschaft lees je in ons uitgebreide artikel.
Direct naar: Afzuigkappen 90 cm – Afzuigkappen 60 cm – Siemens Afzuigkappen – Bosch Afzuigkappen – Etna Afzuigkappen – Novy Afzuigkappen – Inbouw Afzuigkappen – Plafond Afzuigkappen – Zwarte Afzuigkappen – Schuine Afzuigkappen
Afzuigkappen – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste afzuigkappen van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de logo’s of op de knop naast het logo te klikken.
Afzuigkappen – Hoe, wat en waarom?
Het gebruik van de afzuigkap in huishoudens kent zijn oorsprong in eind jaren 70. Voor die tijd waren er wel exemplaren maar die werden meer voor industriële doeleinden gebruikt of bijvoorbeeld in grote gaarkeukens. De gewone keukens hadden wel een rooster in de muur achter het fornuis, waar soms een ventilator achter zat om de luchtstroom naar buiten te voeren tijdens het koken en waar soms alleen een te openen en te sluiten rooster was geplaatst. Toen er steeds meer hoogbouw kwam en er steeds meer geld te besteden was binnen gezinnen werden afzuigkappen steeds populairder binnen de keukens thuis. Grote merken zoals Miele of Siemens begonnen bij hun keukens standaard een afzuigkap te verwerken.
Nu is er geen keuken denkbaar zonder afzuigkap. Ook door steeds verder ontwikkelende technieken zijn er steeds meer soorten exemplaren te koop. Zo zijn er verschillende slimme systemen op de markt om op een zo effectief mogelijke manier de kookluchtjes af te kunnen voeren of op te kunnen vangen. Een afzuigkap geïntegreerd in je fornuis is tegenwoordig ook mogelijk. En waarschijnlijk zal er in de toekomst nog veel slimme oplossingen komen om het gebruik van een afzuigkap zo prettig en efficiënt mogelijk te maken met minimale hinder tijdens het koken.
Afzuigkap kopen – Waar op letten?
Waar je op gaat letten bij het aanschaffen van een afzuigkap is natuurlijk of het mooi in je keuken staat. Een model passend in jouw stijl zul je dan ook zeker gaan vinden en waarschijnlijk ook wel eentje die binnen je budget gaat vallen. Maar daarmee heb je nog niet een juiste keuze gemaakt en is het risico dat je achteraf spijt krijgt van je aankoop best groot. Wat als je afzuigkap veel te veel geluid maakt als je aan het koken bent? Of dat je de afzuigkap niet op de juiste wijze kunt aansluiten? Niet alleen het geluidsniveau of aansluiting is belangrijk vooraf mee te nemen in je keuze, ook de breedte en de afzuigcapaciteit spelen een grote rol bij een succesvolle aankoop. Laten we eens verder ingaan op de mogelijke specificaties die een afzuigkap kan hebben.
Type afzuigkap
Het type afzuigkap kies je door te bepalen op welke locatie je afzuigkap komt te hangen: boven een kookeiland, onder een keukenkastje, in een kastje er zijn talloze mogelijkheden om de best passende afzuigkap te kiezen voor in jouw keuken.
Wandschouw afzuigkap
De wandschouw afzuigkap is verreweg de meest populaire type die te koop is. Er zijn drie modellen binnen dit type te vinden. Het standaard model heeft de afmeting van je fornuis aan de onderzijde en loopt taps toe naar boven tot aan de rechthoekige afwerking welke de afvoerbuis wegwerkt. Deze loopt tot aan het plafond of eventueel tot de koof die geplaatst is om de rest van de afvoerbuis mooi weg te werken. Een platte wandschouwafzuigkap is iets moderner en strakker in uitvoering en heeft een horizontaal dun vlak boven je fornuis met als een omgekeerde T direct de afwerking van het afvoerkanaal erboven. Tegenwoordig zijn er ook schuine wandschouw afzuigkappen. Deze zitten diagonaal tegen de wand boven je fornuis wat aanzienlijk veel meer ruimte voor je hoofd geeft.
De wandschouw afzuigkappen zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van wandschouw afzuigkappen vind je hier>>
Onderbouw afzuigkap
De onderbouw afzuigkap hangt vaak letterlijk onder je bovenkastje waarbij de afvoerbuis door dat kastje heen loopt. Je ziet dan duidelijk de afzuigkap onder je kastje hangen maar de bovenkastjes blijven mooi doorlopen. Een beetje de middenweg tussen een wandschouw afzuigkap en een inbouw afzuigkap. Voor velen is dit type afzuigkap wat ze in hun gedateerde keuken tegenkomen en het oude model vervangen voor een nieuwe van het zelfde type ligt dan ook voor de hand.
De onderbouw afzuigkappen zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van onderbouw afzuigkappen vind je hier>>
Vlakscherm afzuigkap
Voor wie een keuken heeft waarbij een onderbouw afzuigkap de beste keuze is, is het denkbaar dat het wat mooier zou kunnen zijn als je de afzuigkap niet steeds ziet als je niet aan het koken bent. Daarvoor hebben ze de vlakscherm afzuigkap ontworpen. Deze wordt ook onder je bovenkastje gemonteerd met de afvoerbuis door het kastje heen. De vlakscherm afzuigkap is in dit geval alleen zichtbaar als je hem uitschuift tijdens het koken. Wanneer je deze niet gebruikt, zul je enkel je bovenkastje zien.
De vlakscherm afzuigkappen zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van vlakscherm afzuigkappen vind je hier>>
Inbouw afzuigkap in kast
Wanneer het ’t mooist is om helemaal geen afzuigkap te zien in je keuken, dan kun je een inbouw afzuigkap in de kast bouwen. Daarbij zit zowel de afzuigkap als de motor verwerkt in je bovenkastje. Bij deze modellen is de afzuigkap strak weggewerkt in je bovenkastje. Uiteraard moet hiervoor wel ruimte zijn in de kast. Vaak wordt voor deze oplossing gekozen wanneer reeds een zelfde type afzuigkap aanwezig is en deze vervangen dient te worden.
De inbouw afzuigkappen zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van inbouw afzuigkappen vind je hier>>
Plafond afzuigkap
Wanneer je het niet mooi vindt een afzuigkap op ooghoogte in je keuken te hebben is er ook de mogelijkheid een plafond afzuigkap aan te schaffen. Doordat deze in het plafond zit valt deze nauwelijks op in je keuken. Natuurlijk zul je wel een krachtigere motor moeten hebben omdat de kookluchtjes over een grotere afstand moeten worden afgezogen. Dit kan een nadelige invloed op het geluidsniveau hebben.
De plafond afzuigkappen zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van plafond afzuigkappen vind je hier>>
Geïntegreerd achter kastdeur
Wanneer je je afzuigkap niet in het zicht wilt maar tijdens gebruik best mag zien, is er ook de geïntegreerde afzuigkap. Deze modellen zitten met een op maat gemaakt paneel geïntegreerd tussen je bovenkastjes en is te gebruiken door het paneel schuin naar boven te verplaatsen. Zodra je klaar bent met koken duw je het paneel weer terug in één lijn met de bovenkastjes en je ziet niets meer van de afzuigkap.
Eiland afzuigkap
Als je een fornuis in een kookeiland hebt, zul je een afzuigkap nodig hebben die rondom goed is afgewerkt en een bevestiging heeft voor aan het plafond. Een eiland afzuigkap heeft vaak eenzelfde design als een platte wandafzuigkap en heeft vaak een krachtige motor.
De eiland afzuigkappen zijn verkrijgbaar bij:
Een ruimer overzicht van eiland afzuigkappen vind je hier>>
Afzuiging in kookplaat
Tegenwoordig kennen we ook de afzuiging die niet boven je fornuis hangt, maar verwerkt is in of achter je fornuis. Dit is de zogenaamde downdraft-afzuigkap en is uitermate geschikt als je geen mogelijkheid hebt om boven je fornuis een afzuiging te creëren. Natuurlijk ziet een downdraft-afzuigkap er ook erg futuristisch en bijzonder uit. Het is wel een van de prijzigste oplossingen maar kan echt je keuken net even dat luxe tintje geven dat het nodig kan hebben. Let er wel op dat de afzuigkap zeer regelmatig gereinigd moet worden omdat vuil gemakkelijk de afzuiging in kan vallen. Meer lezen over inductiekookplaten met afzuiging kan hier.
Breedte
Een zeer belangrijk aspect waar je op let bij de keuze voor een afzuigkap is de breedte. Je hebt in de eerste plaats twee standaard maten, namelijk een afzuigkap van 60 centimeter en een van 90 centimeter. Dit zijn meestal de 4-pits of 6-pits gasfornuis breedtes waar je bij bijvoorbeeld een wandschouw afzuigkap rekening mee houdt. Bouw je de afzuigkap in het plafond, dan kies je eerder voor een model met 53 centimeter of 73 centimeter breedte. Ook zijn er afzuigkappen te koop van 80 centimeter. Bedenk je dus goed welke maatvoering jij wilt hebben voor je een model aan gaat schaffen.
Afzuigsysteem
Welk type afzuigkap je ook kiest, het zal een juiste match moeten zijn met het afzuigsysteem dat je in je keuken hebt of wilt gaan maken. Als dit niet correct gedaan wordt kun je tegen onhandige problemen aanlopen. Zo zou het zomaar kunnen dat je afzuigkap voor geen meter werkt of dat je bijvoorbeeld in een appartementencomplex alle buren van jouw heerlijke kookluchtjes voorziet. Er zijn drie soorten te benoemen en bespreken ze hieronder.
Luchtafvoer afzuigkap
Standaard het meest gebruikte afzuigsysteem voor de afzuigkap is de luchtafvoer afzuigkap. Met dit systeem gaat de lucht vanaf de kookplaat door de luchtafvoer van de afzuigkap door een kanaal naar buiten toe, meestal recht naar de dichtstbijzijnde buitenmuur. Hierbij heb je een directe afvoer voor alle kookluchtjes naar buiten toe en zal er aan de buitenmuur een rooster hangen om het gat van de afvoer netjes weg te werken.
Recirculatie afzuigkap
Een populair alternatief voor de luchtafvoer is het recirculatie systeem waarbij je een afzuigkap zonder afvoer de lucht boven de kookplaat laat afzuigen. De lucht wordt in de afzuigkap gefilterd door koolstoffilters welke alle onreine deeltjes opvangt en schone lucht weer de ruimte in brengt. Dit kan bijzonder handig zijn als jij je afzuigkap nu net op een plek wilt hebben waar het haast onmogelijk is een luchtafvoerkanaal te maken. Met dit systeem ben je dus flexibeler maar heb je wel te maken met onderhoud en vervanging van je koolstoffilter in de afzuigkap.
Centraal afzuigsysteem
Voor woningen die aangesloten zitten op een centraal afzuigsysteem heb je er rekening mee te houden dat je een model koopt zonder motor. Het centrale afzuigsysteem is namelijk al voorzien van een elektrisch aangedreven luchtafvoersysteem waardoor je de werking hiervan zou verstoren als jij een afzuigkap met motor plaatst. Vaak zijn deze systemen te vinden in hoogbouw, waarbij het niet de eerste keer zal zijn dat er iemand is die daar geen rekening mee houdt en zijn of haar kookgeuren door het gebouw verspreid in plaats van naar buiten via het centrale afzuigsysteem.
Motor
Zoals we hiervoor al beschreven, is de keuze voor een afzuigkap met of zonder motor eenvoudig gemaakt. Sluit jij je afzuigkap aan op het centrale afzuigsysteem, dan koop je er een zonder motor. Wil je een afzuigkap geschikt voor recirculatie of aansluiting op een luchtafvoersysteem, dan heb je er een met een motor nodig.
Maximale afzuigcapaciteit
De afzuigcapaciteit is erg belangrijk bij de keuze voor een afzuigkap. Als je een te hoge afzuigcapaciteit hebt in een relatief kleine ruimte kan dit serieuze problemen opleveren met de benodigde luchtcirculatie die je in die ruimte hebt. Te weinig afzuigcapaciteit zal als resultaat hebben dat je kookluchten of rookvorming tijdens het koken niet kunt afvoeren en dus in de ruimte zal blijven hangen wat ook ongezonde situaties met zich mee kan brengen. Let dus zeer goed op de afzuigcapaciteit voor je een afzuigkap aanschaft, anders zou het zomaar een miskoop kunnen worden. Een laag afzuigvermogen is een luchtafvoering tot 400 m3 per uur. Dit is een van de meest gekozen maximale afzuiging en wordt in relatief kleine en gesloten keukens gebruikt. De normale afzuigcapaciteit van 400 tot 650 m3 per uur zijn ook zeer populair en zal in de meeste keukens voldoende krachtig zijn om goed werk te leveren. Een hoge afzuigcapaciteit vanaf 650 m3 per uur is voornamelijk te vinden in grote, pen keukens en geeft zwaar geschut als het aankomt op het afvoeren van alle kookluchten en dampen.
Geluidsniveau op hoogste afzuigstand
Bij het gebruik van je afzuigkap zal er één ding zeker zijn, je gaat het horen dat hij aanstaat en de lucht uit de ruimte wegzuigt. Nu kan dit een heel irritant geluid zijn en zeer hinderlijk worden als je bijvoorbeeld in een open keuken staat te koken en je ook verstaanbaar met je gasten wilt praten. Een stille afzuigkap zal op de hoogste stand maximaal 64 decibel produceren. Dit wordt veel gekozen, want het is zeer prettig om een stil werkende afzuigkap te hebben. Normaal zal een afzuigkap tussen de 66 en 70 decibel aan geluid voortbrengen op de maximale stand. Deze modellen zijn wellicht niet de stilste maar kan er vaak nog wel mee door als je hier niet al te gevoelig voor bent en ook de hoogste stand van de afzuigkap niet vaak gebruikt. Maakt je afzuigkap een flink kabaal, dan kan je ervan uitgaan dat hij 71 decibel of meer produceert tijdens de werking. Vergelijk dit met een stofzuiger die hinderlijk aanstaat. Er zijn mensen die hier geen probleem mee hebben en deze modellen zijn ook vaak niet de duurste. Toch zouden wij hier niet voor kiezen en er wel een paar tientjes voor over hebben om onszelf niet te pijnigen met een lawaaierig apparaat boven ons hoofd tijdens het koken.
Locatie luchtafvoerafsluiting
De luchtafvoeraansluiting is de plek waarop het luchtafvoersysteem aangesloten kan worden op de afzuigkap. De meeste modellen hebben dit aan de bovenzijde zitten. Ook zijn er modellen op de markt waarbij deze aansluiting op de achterzijde van de afzuigkap zit. Heb je geen standaard keuken, let dan goed op of je de luchtafvoeraansluiting op de juiste plek hebt zitten van je afzuigkap.
Afzuigkap kopen – Maar welke?
Na het lezen van dit artikel kun je ervan uitgaan dat jij weet waar je zoal op moet letten als je een afzuigkap wilt gaan aanschaffen. Ten eerste let je dus op het type dat je nodig hebt, bijvoorbeeld een wandschouw afzuigkap of een geïntegreerde afzuigkap. Of misschien juist geen afzuigkap maar een downdraft systeem waarbij de kooklucht en dampen je fornuis in worden gezogen. Daarnaast is het van belang de juiste maat te kiezen en het juiste model passend bij je luchtafvoersysteem. Heb je dit allemaal onderzocht dan kun je gaan letten op de maximale afzuigcapaciteit en het geluidsniveau voordat je een definitieve keuze maakt. Als je dan rekening hebt gehouden met de locatie van de luchtafvoeraansluiting dan rest er nog maar één ding om op te letten: het budget dat je uit wilt geven voor je afzuigkap. We zijn ervan overtuigd dat je met deze punten een tevreden aankoop kan doen en vol zelfvertrouwen de juiste afzuigkap voor jouw keuken aan kan schaffen.
Afzuigkap schoonmaken
Wellicht één van de klusjes die het meest worden uitgesteld als het gaat om het reinigen van de keuken is het schoonmaken van de afzuigkap.
De afzuigkap zuigt lucht op, daarmee komt vocht en vet mee, en dit vet hecht zich aan de afzuigkap, het rooster, filter en de motor. Reinigen kan even een klusje zijn, maar het is er wel eentje waar je echt voldoening uit haalt. Aan de slag dus! Maar hoe doe maak je de afzuigkap schoon?
Bij de meeste afzuigkappen kan je de roosters losmaken, doe dit en leg ze in een grote bak of de gootsteen (iets waar je water in kunt laten staan). Schep nu een eetlepel baking soda en een eetlepel afwasmiddel over de roosters en voeg heet water toe net zolang tot de roosters onder water staan. Als ze een minuutje of tien hebben geweekt in het water is het eenvoudig om met een borstel het vet en vuil van de roosters af te borstelen. Doordat de roosters onder water staan spettert het ook niet zo maar toch is het verstandig je afzuigkap niet te gaan reinigen als je de rest van de keuken als hebt schoongemaakt.
Haal de filters uit de afzuigkap en leg ze in de gootsteen in heet water met een schep baking soda en een schep afwasmiddel. Zorg ervoor dat het mengsel even ‘activeert’ door de filters even een beetje te wassen. Laat ze nu een kwartiertje weken en draai ze om, en laat ze weer een kwartiertje weken. Na het weken kan je ze afwassen met een borstel of spons en daarna laten uitlekken en drogen, op een rooster of theedoek. Als ze droog zijn kan je de filters terugplaatsen in de afzuigkap.
Tijdens het laten drogen van de roosters en filters heb je mooi de tijd om de binnenkant van de afzuigkap schoon te maken. Let hierbij op dat je eventuele lampjes uit de afzuigkap haalt (als dat kan) zodat je ze niet per ongeluk beschadigt en zodat je overal goed bij kunt. Neem vervolgens een vochtig doekje (katoen of microvezel) en gebruik wat (vloeibarte) groene zeep om het vet uit de afzuigkap te verwijderen. Je zult zien dat de groene zeep wonderen doet tegen vet en je het vuil er eenvoudig uitveegt (hoe langer je dit niet gedaan hebt hoe lastiger het zal zijn). Veeg na het schoonmaken even na met een droge theedoek om restjes vocht en zeep weg te halen en vergeet de lampjes niet terug te plaatsen als je deze eruit had gehaald.
Als je bij de motor van je afzuigkap kunt komen om deze te reinigen dan is het eerste dat je moet doen de stekker uit het stopcontact halen, zodat je geen gevaar loopt. Vervolgens kan je met een ontvetter en een vochtige doek de motor ontvetten, maar let op: fabrikanten van afzuigkappen kunnen heel specifiek zijn in hoe dit moet, dus raadpleeg altijd de handleiding van jouw afzuigkap om te leren hoe de fabrikant het reinigen van de motor voorschrijft, en houd je aan deze voorschriften.
Een afzuigkap zuigt kooklucht en vocht af, die vrijkomen tijdens het koken. De vochtige lucht draagt vetdeeltjes met zich mee die anders aan de muren, het plafond, op je kleding en bovenop je keukenkastjes neerkomen. Een afzuigkap houdt je huis en je kleding dus schoon, en de lucht die je inademt gezonder.
De afzuigkap zet je aan zodra je gaat koken, en je zet hem uit zodra er niet meer actief gekookt wordt en er geen warme vochtige lucht meer opstijgt vanaf het fornuis of de kookplaat. De wat luxere afzuigkappen hebben een vertraagde uit-functie die je kunt inschakelen zodat de afzuigkap vanzelf uit gaat na een aantal minuten. Zo kun je dus na het koken weglopen en hoef je niet te wachten tot je de afzuigkap uit kunt zetten.
Ja, tenzij je buiten kookt. Een afzuigkap zorgt voor afvoer van kooklucht en vocht, en dat is belangrijk voor een goed leefklimaat in de keuken/woning.
Voor zover wij kunnen achterhalen is het geen verplichting, maar de keuken blijkt wel een grote bron van fijnstof in een woning, en daarom is afzuiging van kooklucht wel heel belangrijk.
Let op de capaciteit (hoe veel lucht kan de afzuigkap afzuigen? Dit wordt aangeduid met m³/h, oftewel kubieke meter per uur), de maat (kies een afzuigkap die net zo breed als of breder is dan de kookplaat of het fornuis), het geluidsniveau (weergegeven in dB. Hoe luider hoe minder prettig. Let er op dat 70 dB twee maal zo luid is als 60 dB, dus elke extra decibel maakt echt een verschil). Dan zijn er nog zaken als uiterlijk, bediening, verlichting en gemak van montage.
Een afzuigkap met kookstoffilter word took wel een recirculatiekap genoemd. Bij dit soort afzuigkappen wordt de afgezogen lucht niet naar buiten getransporteerd maar gereinigd en de woning weer ingeblazen. Voor deze reiniging is een filter nodig, en dat is meestal een koolstoffilter.
Een afzuigkap zonder motor kan worden gebruikt in woningen die voorzien zijn van elektrische ventilatie. De afzuigkap hoeft dan zelf geen motor te bevatten omdat de mechanische ventilatie reeds een motor bevat die zorgt voor afvoer van de lucht. Een afzuigkap zonder motor is veel stiller dan een model met motor, en veel goedkoper bovendien.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!