Appelflap of appelbeignet?
Er is een verschil tussen de appelflap en de appelbeignet. Toch wordt de benaming door elkaar heen gebruikt. Een appelflap wordt gemaakt van bladerdeeg met roomboter, daarin appel, kaneel en eventueel krenten en rozijnen. Een appelbeignet bestaat uit een schijf appel die in beslag wordt gedoopt en daarna gefrituurd. Onderstaand recept is voor het zelf maken van appelflappen.
Appelflappen maken
Appelflappen zijn gemaakt van bladerdeeg. Bladerdeeg kan je zelf maken, het is echter erg lastig en vergt niet alleen veel ervaring maar ook een gekoeld werkblad en veel koelruimte. Ik gebruik daarom kant-en-klare bladerdeeg.
Ingrediënten
- 2 plakjes roomboter bladerdeeg (diepvries)
- 1 grote goudrenet of golden delicious (hele jaar door verkrijgbaar) appel
- Poedersuiker
- Kristalsuiker
- Amaretto
- Kaneelijs
- Krenten
- Kaneelpoeder
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Ontdooi twee plakjes bladerdeeg door ze op het scheidingsvel op een bord of schoon werkblad te leggen gedurende ongeveer 20 minuten
- Doe de krenten in een schaaltje en overgiet ze met heet water, laat een paar minuten wellen.
- Schil de appel en snijdt deze in kleine stukjes, hoe grover de stukjes appel hoe lastiger het is om de appelflap netjes dicht te vouwen.
- Doe de appel in een bakje en strooi er rijkelijk kaneel, kristalsuiker en amaretto overheen.
- Rol het bladerdeeg na het ontdooien voorzichtig uit met een deegroller.
- Giet de krenten af en dep ze droog en vul het bladerdeeg met het appelmengsel en de krenten.
- Vouw deze in de vorm van een driehoek.
- Besprenkel de bovenkant heel lichtjes met water en strooi daar nog wat kristalsuiker overheen.
- Bak de appelflapjes in 15 á 20 minuten goudbruin op 180 graden in het midden van de oven op een bakplaat met daarop bakpapier.
- Bestrooi de appelflappen na het bakken met poedersuiker en serveer met een bolletje kaneelijs.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!