Nadat ik veel te veel appels had geschild voor mijn kleine appeltaartjes heb ik deze stukjes appel, reeds gemengd met rozijnen en citroensap, in de vriezer gestopt. Weggooien is zonde. Maar een paar weken later kwam ik de ingevroren appel weer tegen in de vriezer: het nam te veel plek in, dus ik moest er wat mee doen… Appeltaart maken, maar dan wel een speciale met kruimeldeeg, is weer eens wat anders en lekker bovendien. En lekker, dat is waar het om gaat bij een appeltaart, want gezond is het zeker niet…
Appeltaart maken – Recept
Het recept hieronder is zo ingedeeld dat je het direct kunt gaan maken, het scheelt een hoop tijd als je de juiste volgorde aanhoudt en je pas over de vulling druk gaat maken als het deeg, dat moet rusten, in de koelkast staat. Efficient werken maakt bakken en stuk leuker, vind ik.
Ik heb voor deze appeltaart een flexibel bakblik (siliconen) gebruikt, maar uiteraard kun je een springvorm (24 cm) gebruiken.
Ingrediënten voor de bodem
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 75 g witte basterdsuiker
- 75 g bruine basterdsuiker
- 1 mespunt zout
- 1 zakje vanille suiker of de geraspte schil van een halve citroen
- 200 g koude roomboter (bewaar de verpakking) – zet ook alvast 50 gram boter uit de koeling voor het kruimeldeeg
- 2/3 van een losgeklopt ei (1/3 gebruik je later)
- 1 theelepel bloem (voor het bestuiven van het bakblik/de springvorm)
Bereiding deeg
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mengkom van de keukenmachine, snijd de boter even in blokjes, dit zorgt voor een beter resultaat (anders moet je erin gaan met je handen om het te ontklonten)
- Sluit de deeghaak aan op de keukenmachine en laat deze op de laagste stand kneden
- Het deeg is klaar als het egaal en plakkerig aanvoelt, na ongeveer 10 minuten (je kunt alvast de spullen voor de vulling klaar zetten)
- Wrijf met de verpakking van de boter (of met een beetje boter) de binnenkant van de springvorm of het flexibele bakblik in
- Doe de theelepel bloem in het ingevette bakblik/springvorm en schud dit heen en weer totdat alles met een klein laagje bloem is bedekt
- Bekleed nu het bakblik/springvorm met het deeg, zorg ervoor dat je mooie hoge opstaande randen krijgt en het niet te dik wordt in de hoeken
- Zet het bakblik/springvorm nu in de koelkast, ongeveer een uur, te rusten
- Maak de vulling en het kruimeldeeg in de tussentijd
Ingrediënten voor de vulling
- 5 stevige appels, het liefst harde zure maar als je wat anders hebt is dat helemaal niet erg.
- 50 gram rozijnen/krenten/gedroogde cranberries (je kunt een mengsel maken van 50 gram totaal of enkel één soort nemen, in totaal 50 gram)
- 75 g (kristal) suiker
- 1 tl kaneel (als je het lekker vindt kun je meer toevoegen)
- Een paar druppels citroensap (optioneel)
- 2-3 eetlepels paneermeel (later nodig voor op de bodem van de taart)
Bereiding van de vulling
- Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes (uiteraard zonder klokhuis en pitjes)
- Doe de stukjes appel samen met de rozijnen, de suiker, kaneel en citroensap in een grote kom en meng het goed door elkaar
- Zet het mengsel afgedekt op een koele plaats
Ingrediënten voor het kruimeldeeg
- 50 gram bloem (houd extra bloem paraat)
- 50 gram rietsuiker
- 50 gram zachte boter (deze heb je eerder al uit de koeling gehaald
Bereiding kruimeldeeg
- Doe de boter, bloem en suiker in de mengkom en sluit de K-klopper aan op de keukenmachine
- Laat de keukenmachine op de laagste stand een kruimeldeeg maken, zet hem niet te hard want dan plakt alles tegen de randen en dan met je er met je handen in om het los te maken
- Zet het kruimeldeeg nu afgedekt op een koele plek totdat je het nodig hebt
Appeltaart maken
- Als de bodem van de appeltaart goed gerust heeft haal je hem uit de koelkast
- Verwarm nu de oven voor op 160 graden
- Strooi 2 eetlepels paneermeel (ik gebruik zelf Panko – Japanse broodkruim, dit is wat grover) op de bodem van de taart en verdeel dit door met het bakblik/springvorm te schudden, voeg extra paneermeel toe als je denkt dat het niet genoeg is (je wilt een dun laagje paneermeel om het meest vocht uit de appels op te vangen zodat je bodem niet te nat blijft)
- Stort nu je appelmengsel op de taartbodem en verdeel deze zo goed mogelijk (je hoeft niet alles te gebruiken, stort de bodem niet te vol)
- Vouw nu de randen van het deeg naar binnen zodat ze het appelmengsel gedeeltelijk overlappen
- Strooi nu het kruimeldeeg in het midden van de appeltaart, binnen de omgevouwen randen
- Bestrijk de omgevouwen randen van de appeltaart nu met 1/3 van het losgeklopte ei
- Zet de appeltaart in het midden van de oven en bak de taart mooi bruin in 70 minuten op 160 graden
- Verwijder de springvorm als de taart wat is afgekoeld, je kunt de taart na afkoelen eenvoudig uit de flexibele bakvorm halen door te storten op een bord en daarna op een tweede bord te draaien
Barbara zegt
duidelijk en erg lekker recept!