De geur van verse appeltaart iets universeel – als je ergens komt war appeltaart is gebakken dan ruik je het direct. Je kunt ook bijna iedereen blij maken met appeltaart, bij de koffie, zomaar of als nagerecht (lekker met een bolletje ijs). Voor dit recept gebruik ik een keukenmachine voor het maken van het appeltaart deeg, maar je kunt dit ook met een mixer of met de hand doen. Verder kun je varieren met de ingrediënten, ik heb de variaties er bij gezet.
Appeltaart recept
Ik heb 6 kleine taartjes gemaakt in een muffin-vorm, dit ziet er leuk uit en is weer eens wat anders dan één grote appeltaart. Ik heb als zoetstof 50 gram suiker en 50 gram dadelstroop gebruikt, maar je kunt hiermee variëren. Als je 6 kleine taartjes maakt dan heb je minder appel nodig dan met één grote appeltaart.
Ingrediënten
- 250 gram bloem
- 100 gram (basterd)suiker (of 50 gram basterdsuiker plus 50 gram (dadel)stroop – als het totaal maar 100 gram wordt in totaal)
- 125 gram kokosolie (of boter of margarine)
- 1 appel (voor kleine taartjes) of 3 appels voor één grote appeltaart
- Kaneelpoeder
- 1/2 citroen (zowel het sap als de schil is nodig)
- 75 gram rozijnen of krenten of gedroogde cranberries (je kunt ook een mix maken van 25 gram rozijnen plus 25 gram krenten plus 25 gram gedroogde cranberries)
Bereiding
- Doe de bloem, suiker (of stroop of suiker plus stroop) en de kokosolie (of boter of margarine) samen met een theelepel kaneelpoeder en de rasp van een hele citroen in de mengkom van je keukenmachine
- Sluit de K-klopper aan en zet de keukenmachine op stand 2 en laat hem het appeltaart deeg maken
- Snijd nu de appel (of meerdere appels als je een grote taart maakt) in kleine stukjes en voeg hierbij een eetlepel kaneel, de rozijnen (of krenten of gedroogde cranberries) en het sap van een halve citroen en meng dit door elkaar
- Kijk nu even naar je deeg: is het droog en ziet het er uit als kruimels? Voeg dan een eetlepel water toe en laat de keukenmachine het deeg nogmaals kneden ongeveer 2 minuten. Als het deeg nog niet tot een klomp gekneed wordt voeg dan nog een eetlepel water toe, doe dit net zo vaak totdat het deeg een klont vormt die soepel aanvoelt
- Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius
- Bekleed nu een ingevette taartvorm met het deeg, begin met de bodem en bekleed de hele binnenkant met het deeg, als je kleine taartjes maakt kan je dit het beste doen in een bakvorm voor muffins
- Als je een bodem en de zijkant van de bakvorm hebt bekleed met het deeg dan schep je het appel/kaneel/rozijnenmengsel in de taartvorm(pjes), verdeel het goed maar gebruik niet meer dan nodig, je hoeft niet alle vulling te gebruiken, je kunt dit eenvoudig invriezen
- Bekleed de taart(jes) nu aan de bovenkant met deeg om een dakje erop te maken, bij een grote taart maak je er lange slierten van die je er overheen legt, bij kleine taartjes is dit lastig en kan je het beste de taartjes dicht maken
- Zet de appeltaart(jes) nu 30 minuten in het midden van de oven, je ruikt het vanzelf als ze klaar zijn!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!