Eindelijk is het zo ver, de lammetjes staan weer in de wei, het zonnetje breekt door, je durft je jas weer eens thuis te laten. Het is Lente! Maar wat is er eigenlijk nog veel beter dan dit alles bij elkaar? Dat de asperges weer verkrijgbaar zijn! Vanaf april kunnen we er weer op wachten tot ze verschijnen in het groentenschap. Het witte goud van Nederland. Maar behalve dat je weet dat ze zo lekker zijn weet je misschien de volgende dingen nog niet.
Wist je namelijk dat….
Ook lekker: Aspergesoep maken van de schillen – Aspergesoep van de schillen uit de Slowcooker
- Alle asperges wit zijn maar zodra ze bloot worden gesteld aan de zon ze pas verkleuren
- Witte asperges dus inderdaad onder de grond groeien
- Ze vers verkrijgbaar zijn van april tot augustus en daarna alleen maar in een potje (maar wie zit daar op te wachten…)
- De schillen van de witte asperge een perfecte basis vormen voor asperge soep (Bewaren dus!)
- Door zwavelhoudende sporen in de aspergeplant je urine vrij typisch ruikt na het eten van asperges
- Asperges behalve lekker ook erg gezond zijn. Ze bevatten vitamine A, C, E & foliumzuur en zijn laag in Kcal
- Ze in de koelkast het best houdbaar blijven als je ze in een natte doek wikkelt
Witte asperges met ei en ham
De beste manier om witte asperges te eten is op de meest klassieke manier (naar mijn mening althans). En als ik dan toch asperges eet is dat ook het enige wat ik eet, zonder poespas van andere ingrediënten er bij. Doe je dit net als ik ook? Ga dan uit van een kilo asperges per persoon. Eet je er liever nog aardappeltjes bij, reken dan op 500-700 gram per persoon.
Ingrediënten
- 750-1000 gram witte asperges
- 400 gram ham (neem gekookte achterham voor de slanke variant of gegrilde verse ham voor de iets smaakvoller variant)
- 5 gekookte eieren
- 75 gram (gezouten) roomboter
- bieslook
Bereiding
- Breek of snijd de houtachtige gedeelten van asperges.
- Schil de asperges met een dunschiller zodat er geen harde stukken meer aan zitten
- Leg de asperges nu een half uur in een bak koud water (weinig tijd? deze stap kun je overslaan)
- Breng water aan de kook in een grote pan (het liefst een pan waar de asperges rechtop in kunnen staan)
- Zet de asperges in de pan zodra het water kookt en laat ze 10 min koken
- Haal nu de pan van het vuur maar laat de asperges nog 10 minuten in de pan nagaren met het deksel er op
- Kook in de tussentijd de eieren hard (of wat zachter naar smaak)
- Pel de eieren en snijd ze in stukjes of plakjes (moeite om het eitje goed uit de schil te krijgen? volg deze tips!)
- Snijd nu ook de ham in stukjes en smelt in de tussentijd de boter in een pannetje of magnetron
- Verdeel de asperges over de borden, verdeel hier de ham en het ei over.
- Giet de botersaus over de asperges en strooi er als laatst wat fijn geknipte bieslook over.
…laat de lente maar komen!
Maak je liever een aspergesoep? Lees dan hier het recept voor aspergesoep van der schillen of bekijk het videorecept hieronder!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!