Meestal eet ik witte asperges, omdat ze groter zijn en eleganter op mijn bord. En ze zijn er maar een paar maanden per jaar vers uit eigen land, dus dan eet ik de witte asperges. Maar ook de groene asperges zijn heerlijk, en vandaag kocht ik een bosje groene asperges om te grillen, met een stukje zalm en pasta. Een echte aanrader, want gegrild smaken de asperges ècht anders dan gekookt, en er blijven meer vitamines behouden. Hieronder het recept voor gegrilde asperges met zalm en pasta.
Asperges grillen
Ik heb de asperges gegrild op een contactgrill, hierdoor hoef je ze niet om te draaien omdat de contactgrill de asperges aan twee kanten tegelijkt grillt. Je kunt natuurlijk ook prima een grillpan gebruiken, zorg er dan voor dat je de asperges regelmatig (elke 2 minuten) draait zodat ze geheel goed garen.
[soliloquy slug=”asperges-bereiden-met-zalm-gegrilde-asperges-recept”]
Ingrediënten
Voor 2 personen
- Bosje groene asperges
- Olijfolie
- twee teentjes knoflook
- 1 ui
- Kruiden (bijvoorbeeld Italiaanse kruiden) voor de asperges
- Kaas (verschillende soorten – wat je lekker vindt)
- Spek in blokjes (klein pakje)
- Pasta (ik heb ravioli gebruikt)
- Zalmmoot
- Zout
- Peper
Bereiding
- Snijd de onderkant van de asperges af, ongeveer 2 centimeter
- Was de asperges
- Leg de asperges in een bak waarbij ze allemaal netjes bij elkaar blijven, een rechthoekige bak werkt het prettigst (zodat je ze later eenvoudig kunt grillen)
- Sprenkel wat olijfolie over de asperges
- Snipper en pers de teentjes knoflook, doe de helft bij de asperges
- Voeg wat zout en peper toe aan de asperges
- Voeg de kruiden toe aan de asperges en hussel de asperges door elkaar
- Zet een pannejte water met zout op voor de pasta en kook de pasta wanneer het water kookt, zolang als voorgeschreven (verse pasta: 2-3 minuten)
- Snipper de ui
- Bak de spekblokjes in een koekenpan en voeg de uien toe, fruit de uien glazig
- Verwarm de contactgrill of grillpan en leg de asperges netjes naast elkaar op de grill, strooi wat overblijft in de bak over de asperges en doe de contactgrill dicht (of draai de asperges regelmatig om in de grillpan)
- Bak de zalm in het midden van de pan waar je ook de spekjes en uien in bakt, schuif de spekjes en uien even opzij
- Voeg ook het tweede deel van de knoflook toe aan de pan en bak dit mee
- Draai de zalm na een paar minuten om (afhankelijk van de dikte van de zalm mooit) en bak ook de andere kant gaar
- De asperges zijn nu, na ongeveer 10 minuten, gaar en hebben een mooi grill-patroon
- Maak het bord op: eerst pasta, dan zalm en dan de asperges bovenop. Strooi wat kaas bovenop het gerecht.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!