Asperges koken
Asperges koken is niet moeilijk, je moet alleen even weten hoe het moet:
Groene asperges zijn doorgaans dunner dan witte, ze zijn dan ook sneller klaar. Maar zijn ze dan ook lekker? Volg dit recept en ze lukken wel.
Asperges koken – recept
Maak de asperges schoon en schil ze, dat betekent dat je de harde schillen van de asperge afhaalt met een mesje of dunschiller. (In Brabant heeft oma een aardappelschilmesje dat keer op keer wordt geslepen tot het na jaren een hol snijvlak heeft dat perfect is voor het schillen van asperges).
Leg ze in een (brede) pan met water. Zorg dat de asperges volledig onder water kunnen liggen (dus niet tegen de rand omhoog), dit kan ook in een koekenpan als je geen langwerpige pan of hoge aspergepan hebt.
Zet de warmtebron aan en laat de asperges zachtjes koken tot 12 minuten (dunne asperges) of 20 minuten (hele dikke asperges). Het is belangrijk dat je de asperges in de gaten houdt als ze koken. Prik zachtjes in een asperge en als deze gaar begint te worden (zoals een aardappel ook voelt als deze begint te garen) zet dan de warmtebron uit en laat de asperges 10 tot 20 minuten staan in het eigen vocht, afhankelijk van de dikte. Je kunt elke 5 minuten even prikken, voelt hij goed zacht dan zijn je asperges klaar.
Giet de asperges af en eet ze puur, met ham en ei of in een salade.
Asperges bewaren
Bewaar rauwe asperges in een bak/zak met water en zorg dat ze onder water blijven, zo drogen ze niet uit.
Groene asperges zijn heerlijk als je ze even kookt en dan in een plakje spek op de barbecue roostert… Ziet er ook nog eens heel mooi uit dat groen naast je rode vlees!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!