Op dit moment liggen ze huizenhoog opgestapeld: de Hollandse asperges. Ik vind ze heerlijk: gezond, eenvoudig te maken sierlijk. Vaak eet ik ze koud in een salade, gewoon gekookt met ei, soms met ham, maar gisteren met pasta, zalm en pesto. Een erg lekkere combinatie en heerlijk met dit lente-weer door de frisse smaken en mooie kleuren. Een mooi gerecht om voor gasten te maken, of voor jezelf natuurlijk, lekker in het zonnetje aan het begin van de avond.
Recept voor asperges met pasta zalm en pesto
Het fijne van dit recept is dat je het meeste goed kunt voorbereiden, bijvoorbeeld een dag vantevoren. Hierdoor hoef je op de dag zelf enkel de oven aan te zetten en het gas onder de asperges en de pasta. Ideaal dus als je gasten hebt en niet de hele tijd zelf in de keuken wilt staan.
Ingrediënten
- Asperges (zoveel als nodig, ik reken op 5 per persoon)
- Zalm filets (zoveel als nodig, ik reken op 1 per persoon)
- 1 citroen
- 1 plantje basilicum
- 1 zakje ruccola
- 1 flinke hand pijnboompitten
- 150 gram parmezaanse kaas (kan ook grada padano of peccorino zijn)
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie
- 1 ui
- Pasta (ik gebruik graag ravioli maar je kunt elke pasta kiezen die je wilt)
- Zout
- Peper
Keukengerei
- Oven
- Warmtebron (gasfornuis, inductiekookplaat, keramische kookplaat, etc.)
- Ovenschaal
- Grote pan voor asperges
- Pan voor het koken van pasta
- Koekenpan voor het roosteren van de pijnboompitten
- Tang voor het netjes opscheppen van de zalm, asperges en pasta
- Maatbeker
- Staafmixer
- Snijplank
- Mes
Bereiding
- Laat de zalmfilets ontdooien (indien bevroren)
- Doe de pijnboompitten in een koekenpan (geen olie!) en zet deze op laag vuur en rooster ze door ze om te schudden, na een minuutje of 2 ruik je de pitten en worden ze donkerder, zet het gas uit en zet de pan weg van de warmtebron
- Schil de asperges en leg de asperges in een grote pan en vul met voldoende water zodat de asperges volledig onder water liggen (gooi de schillen niet weg maar bewaar deze voor een soep, kan heel goed in de vriezer). Doe GEEN zout in het water
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Snijd de citroen in dunne plakken en doe er 3 in een karaf met water, zet deze in de koelkast
- Vet een ovenschaal in met olijfolie en leg hierin de zalmfilets
- Strooi wat zout en peper over de zalm
- Snijd de ui in ringen en leg de ui tussen de zalm
- Zet het gas onder de pan met asperges aan
- Bedek de zalm met de plakjes citroen en zet de ovenschaal in de oven (midden) en gaar de zalm in 20 minuten
- Vul een pan met water en zet het gas aan onder de pan (dit is voor de pasta)
- Doe de geroosterde pijnboompitten in een hoge (maat)beker
- Voeg een scheut olijfolie toe
- Brokkel de kaas erbij
- Pel de teentjes knoflook en doe de knoflook in de maatbeker (persen hoeft niet)
- Knip al het groen (ook de groene steeltjes) van de basilicum plant af en doe dit in de maatbeker
- Doe wat peper en een snufje zout in de maatbeker
- Pureer alles met een staafmixer tot een pesto
- Doe nu alle ruccola in de maatbeker en pureer nogmaals (voeg wat extra olijfolie toe als het niet nat genoeg is)
- Dek de pesto af en zet in de koelkast
- Draai de asperges laag als ze koken
- Doe de pasta in het water en kook zolang als voorgeschreven voor en al-dente pasta
- Als het goed is dan zijn de zalm, asperges en pasta tegelijk klaar
- Giet de pasta af en meng in een grote schaal met pesto (je hoeft niet alles op te maken, pesto invriezen gaat heel goed) en verdeel over de borden
- Leg de zalm (eventueel met een schijfje citroen) op de pasta, leg er wat van de ui bij
- Leg hier bovenop een aantal asperges
- Serveer met een glas van het citroenwater en, waarom ook niet, een witte wijn (ik ben een fan van Chablis).
Smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!