Aubergine is, behalve een hele mooie vrucht van de gelijknamige plant, erg makkelijk te combineren met heel veel andere groenten, kruiden en vlees en vis. De smaak van aubergine zit vooral in de schil en de binnenkant is vrij neutraal. Daarnaast is de vricht heel groot en egaal dus je kunt er mooie plakken van snijden, of vullen. De aubergine komt oorspronkelijk uit Myanmar en de naam komt van het woord ‘vatinganah’, wat Sanskriet is voor plant die winderigheid geneest. Leuk weetje natuurlijk, maar wat kan je maken met aubergine in de oven?
Aubergine oven recept
Voor dit gerecht heb ik een Hollandse aubergine gebruikt en tonijn uit het vriesvak. Je kunt dit recept eenvoudig maken met vis, vlees, kip of vegetarisch maken door bijvoorbeeld noten toe te voegen. Doordat de aubergine een zachte smaak heeft proef je de vis goed, ik raad aan even bij de visboer langs te lopen en een mooi stuk tonijn te kopen.
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 1 aubergine
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 tomaat
- 1 bol mozzarella
- 2 eetlepels geraspte peccorino
- Zout
- Peper
- Olijfolie
- Tijm
- Rozemarijn
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Was de aubergine
- Snijd de aubergine in de lengte doormidden
- Trek het groen van de aubergine af, maar laat de kontjes er aan zitten
- Prik met een vork gaatjes in de binnenkant (het witte gedeelte) van de doorgesneden aubergine, laat de schil heel
- Bestrooi de binnenkant van de aubergine met zout en peper en leg ze met de platte kant naar boven in een ingevette ovenschaal en schuif deze in de oven
- Bak de aubergine nu 20 minuten in de oven
- Maak nu de ui schoon en snipper deze
- Was de tomaat en snijd deze in blokjes
- Pel de knoflook en pers deze
- Fruit nu de ui in een pan en voeg als de ui glazig wordt de knoflook, kruiden en tomaat toe, bak even mee en zet het laag of zet uit als je aubergine nog niet klaar is
- Snijd de tonijn in dobbelsteentjes
- Haal de aubergine uit de oven en schraap met een scherpe lepel een gedeelte van de zachte binnenkant uit de aubergine, maak er een bootje van. Je kunt, als het schrapen niet goed lukt, voorzichtig met een mes een lange snede maken in de aubergine (let op dat je de schil intact laat) en schep eruit wat je hebt losgesneden
- Bak nu het uitgeschraapte/losgesneden witte van de aubergine mee met het ui/knoflook/tomaat-mengsel
- Voeg de vis toe en bak deze kort mee zodat de buitenkant van de vis niet meer rauw is
- Leg de aubergines terug in de ovenschaal
- Schep nu het mengsel in de aubergines
- Bestrooi de gevulde aubergines nu met geraspte kaas en leg er wat gebrokkelde mozzarella bovenop
- Zet de ovenschaal met aubergine terug in de oven en bak nog 10 minuten op 180 graden totdat de vis gaar is en de kaas gesmolten
Serveren met een salade, couscous, rijst, bulgur of brood.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!