Vanaf de dag dat ik moeder werd maakte ik me zorgen: Drinkt onze dochter genoeg melk, slaapt ze lang genoeg en is ze tevreden. Dat hoort erbij, zegt iedereen dan, dat zal dan wel, denk ik dan. Toen ze vier maanden oud werd zijn we begonnen met groentenhapjes en een maand later ook met fruithapjes. De zorgen werden alleen maar groter: Mag ze dit eten, is het fijn genoeg gemalen? Eet ze te weinig of eet ze te veel? Nu onze lieve kleine meid zes maanden oud is heb ik de zorgen een beetje van me af geschud. Althans de zorgen om wat en hoeveel ze eet en drinkt. Tijd om een voorraadje hapjes aan te leggen in de vriezer dus, en deze keer een hapje met niet alleen groenten, nee ook met kip. Het blijft spannend om iets nieuws aan te bieden maar vol vertrouwen nemen we deze stap.
Ingrediënten
- 1 kipfilet
- 2 wortels
- 150 gram erwten
Bereiding
- Kook de kipfilet in water 10 minuten tot ie gaar is
- Stoom de wortels en erwten ongeveer 20 minuten in bijvoorbeeld een stoombloem
- Blender de kipfilet, de wortel en erwten tot een smeuige massa
- Verdeel het megsel over kleine bewaarpotjes voor voeding en zet ze wanneer het afgekoeld is in de vriezer

Ik kan het wel begrijpen, maar heb me er zelf nooit zo druk om gemaakt. Mijn vrouw werkt parttime en ik ben thuis en kookte altijd al. En ben dat ook voor ons zoontje gaan doen, Ging eigenlijk vanzelf. Ons zoontje is nu 16,5 maand en heeft nog nooit een “potje” gegeten. Altijd kook ik vers. Vanaf 4 maanden zeer fijn gemalen met de staafmixer en rond 1 jaar minder fijn gemalen.
Nog steeds heb ik een voorraadje hapjes, hoewel het niet echt een verkleinwoord verdient met ca. 325 gram, in de vriezer liggen. Maar nu eet hij gewoon mee, gisteravond volkoren spaghetti, vindt hij schitterend die sliertjes ;-).
Mijn werkwijze was wel iets anders. Ik kookte eerst kipfilet, varkenshaas of rundergehakt in kleine stukjes in water gaar. Aan die “bouillon” voegde ik dan de groentes, vaak 2 soorten (zelfs spruiten richting 1 jaar), toe. Als ik aardappelen gebruikte gingen die meestal gelijk met de groentes in de pan. Als ik witte rijst, later zilvervlies rijst, of macaroni (niet volkoren) gebruikte voegde ik dat 10 minuten voor het einde toe. Zilvervlies rijst deed ik gelijk met de groentes, want die wilde ik zeker 30 minuten laten koken. Daarna goot ik het af en bewaarde de “bouillon”. Zeker met witte rijst en macaroni wordt er namelijk nog veel vocht opgenomen in het eten en ik voegde dan nog “bouillon” toe om het wat smeuïger te maken.
Nooit kookte ik voor 1 keer. Het was altijd voor 6- of 7 maaltijden die ingevroren konden worden. En dat enkele dagen achter elkaar zodat ik ca. 4 soorten in de vriezen had liggen en we konden er weer enkele weken tegen.