Als je elke dag precies genoeg eten maakt en nooit wat over houdt of weggooit, laat mij dan alsjeblieft weten hoe je dit doet want mij lukt dat niet: ik maak vaak te veel. En weggooien is natuurlijk geen optie, want zonde en alles wat je maakt kan je nog een keer gebruiken, mits goed bewaard. Hiervoor heb je een vacumeermachine of bakjes nodig, en dat het liefst vershoudbakjes die gemaakt zijn om je eten zo lang mogelijk vers te houden, in de koelkast of in de vriezen. Maar welke bakjes zijn geschikt en vooral: praktisch?
Best verkochte vershoudbakjes
Mepal - Multikom Cirqula vershouddoos - 3000 ml - Rond - Nordic berry
Bewaar-bakjes
Voor het luchtdicht invriezen of opbergen in de koelkast van voedsel gebruik ik vershoudbakjes. Vroeger verzamelde ik bakjes die om het eten zaten, zoals het bakje van roomijs en dat soort bakjes. Maar dit werd een grote ellende want deze bakjes zijn niet gemaakt voor hergebruik en zeker niet bestand tegen wat heen en weer schuiven in de vriezer. Ook hebben alle bakjes een ander formaat en vorm en stapelen is dan geen optie. Ik moest dus dan eindelijk maar eens overgaan tot de aanschaf van goede vershoudbakjes, die zowel luchtdicht afsluiten als dat ze in de koelkast en de vriezer passen zonder onnodige ruimte over te laten, want dat is iets waar ik altijd een gebrek aan lijk te hebben: ruimte in de koelkast en vriezer.
Meten is weten
Wat ik heb gedaan is de maar van mijn vriezerlades opgemeten, en ze bleken met 16 cm precies de hoogte te hebben van twee op elkaar gestapelde bakjes van Curver Set Fresh&Go Vierkant. Dit is een set van drie bakjes, en dus heb ik twee sets gekocht. Deze bakjes blijken niet alleen handig voor het invriezen van voedsel, maar ook voor het meenemen van eten, bijvoorbeeld naar het werk. Ook passen deze bakjes mooi in de koelkast tussen twee ‘planken’ in, en hoef ik mijn koelkast-indeling niet te veranderen.
Bakjes-routine
Mijn routine is nu als volgt: na het eten pak ik een Curver Set Fresh&Go bakje en vul ik dit met het eten dat over is. Ik zet dit bakje in de vriezer. Als ik de inhoud van het bakje wil opeten ergens in de week dan zet ik het bakje in de koelkast, waar het eten langzaam ontdooit (en daarbij mijn koelkast koelt, waardoor er een beetje energie wordt bespaard), wat de kwaliteit van het eten ten goede komt.
Als je de rommel, vreemde onstapelbare bakjes en gescheurde en vastvriezende zakjes in de vriezer beu bent, meet dan de hoogte en diepte van je vriezerlades op, en kijk in dit overzicht van bakjes of er bakjes zijn die passen in je vriezer op een efficiënte en nette manier. Zo houd je je vriezer netjes, schoon, geordend en houd je ruimte over in je vriezer om meer eten in te vriezen. Dat scheelt weggooien en is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.
In het overzicht hieronder vind je vershoudbakjes te koop bij verschillende webshops:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!