8.4 / 10
Uiterlijk
Niet duur
Lange garantie
Ontwerp
Geur 1e gebruik
Beschikbaar bij: |
Een bakkwast. Zo een met van die rubberen ‘haren’ waarmee je allerlei handige klusjes in de keuken kunt doen. Het is, als je het mij vraagt, niet per se een product waar je elke dag bij stil staat en waar je elke dag gebruik van maakt. Ik niet in ieder geval, maar ik heb wel ondervonden dat het toch wel heel handig is om een degelijke bakkwast in huis te hebben, want op het moment dat je er een nodig hebt, ben je toch wel meteen kritisch. Werkt ‘ie zoals je had verwacht? Wat belooft ‘ie te doen? Als ik het mezelf zo op zie schrijven, denk ik: het is maar een bakkwast.. Maar sinds ik die van Brabantia in gebruik heb, ben ik toch wel blij met zo’n degelijk design.
Over de werking van het product valt misschien niet uitgebreid te discussiëren, want hij moet doen wat hij moet doen en dat is iets insmeren. Of dat nu een cakevorm is of een croissantje dat je bestrijkt met ei. Het design daarentegen, daar valt zeker wel wat over te zeggen. Dit is niet de eerste bakkwast die ik heb, dus leek het mij een prima plan mij oude bakkwast eens naast het model van Brabantia te leggen. Denk daarnaast eens aan de oude bakkwasten van vroeger…met de echte ‘haren’ die na een aantal keer wel smolten als het een heet oppervlak geraakt had. Ik zie ‘m nog zo bij mijn moeder in de la liggen. Een ding wat je nóóit echt meer schoon kreeg.
Brabantia Profile Bakborsteltje - Anti-aanbak - Matt steel
€9,50 Op Voorraad
Eigenschappen
Merk | Brabantia |
Kleur | Matt Steel |
Materiaal | Siliconen |
Vaatwasserbestendig | Ja |
Product breedte | 5,4 cm |
Product hoogte | 19,8 cm |
Product lengte | 16 cm |
Gewicht | 0,1 kg |
Aantal stuks in verpakking | 1 |
Fabrieksgarantie | 5 jaar |
Aantal consumenteneenheden (CE) | 1 |
Breekbaar | Nee |
Verpakkingsinhoud | Brabantia Bakkwasten |
Vaatwasserbestendig
De verschillende klusjes
Een bakkwast lijkt op het eerste gezicht niet echt een product waar je hard over na moet denken om aan te schaffen. Toch is het fijn als je een werkende hebt en het ook een prettig ding vindt om in gebruik te hebben. Voorheen had ik een knalblauwe bakkwast, gewoon uit een voordeelwinkeltje ofzo. Dat ding gebruikte ik toch op een gegeven moment liever niet meer, omdat het siliconen gedeelte van de kwast zelf, los was van het handvat. Dat hoorde zo…maar als je veel met boter werkt…is het niet fijn als het kwast gedeelte loslaat op momenten dat het echt niet uitkomt. Tijdens het afwassen was het overigens wel handig, maar goed: je koopt natuurlijk geen bakkwast om alleen in de afwas te hebben. Gaandeweg kwam ik er achter dat je eigenlijk héél veel verschillende klusjes kunt doen met een bakkwast. Hieronder een overzichtje.
Een pan invetten
Natuurlijk voldoet een klontje boter of een scheutje olie in een normale, platte pan. Dat regelt zichzelf wel. Ik ging onlangs aan de slag met een grillpan en kwam er achter dat een bakkwast dan toch wel handig is! Gooi je een klontje boter in een grillpan, dan loopt al het boter in de kuiltjes: niet fijn! Ik smolt een beetje boter eau bain marie in een schaaltje en vette de grillpan in met de bakkwast. Mechanisch gezien, werkte dat natuurlijk hartstikke goed. Wel moet ik zeggen dat er een gekke geur van de kwast kwam, een soort rubber geur. Dat zal de siliconen wel geweest zijn denk ik. Ik dacht even dat het nieuwigheid was, maar de keer daarop rook ik het weer. Geen idee of dat aan mij lag, maar dat vond ik wel een minpuntje. Aan de andere kant, bleef de geur ook niet hangen, dus het minpuntje was maar van korte duur.
Een taartvorm invetten
Easy peasy hoor, net zoals bij de grillpan, smolt ik een beetje boter eau bain marie. Wat je dan eigenlijk doet is een beetje boter in een bakje, een laagje heet water in je gootsteen laten lopen en het bakje met de boter in het hete water zetten. Zo smelt de boter razendsnel. Ook voor het invetten van een taartvorm is dat dan handig. Wat ik voorheen deed was gewoon een pakje margarine openvouwen en de boter tegen de binnenkant van de bakvorm aandrukken en smeren maar. De ellende daarmee is dat je pakje boter naar de maan gaat en je de volgende keer dat je boter nodig hebt, je handen vet klef worden van het vieze pakje boter. Nee. Liever gewoon met een tooltje zoals een bakkwast. Proper. Het invetten ging dus prima. Kan er eigenlijk niet meer van maken. Het werkte gewoon. In vergelijking met mij goedkoopie knalblauwe bakkwast echt een vooruitgang. Het siliconen gedeelte hoefde ik er namelijk niet telkens weer terug op te drukken. Fijn, schone handen!
Bestrijken met ei
Ei is een ander verhaal. Dat heb ik sowieso altijd een lastig iets gevonden, omdat het eigenlijk direct van de siliconen afglijdt. Ik kan dat in ieder geval niet heel netjes. Met de kwast van Brabantia is dat voor mij niet heel veel anders. Ik heb daardoor het gevoel dat ik in het begin vooral sta te stuntelen en weinig ei op m’n (bijvoorbeeld) broodjes krijg. Het insmeren daarentegen gaat prima als het ei er eenmaal op zit. Prima klusje om hiermee te doen, maar ook niet veel specialer dan een andere kwast.
Bestrijken met water
Hierbij een beetje hetzelfde verhaal. Prima, de kwast doet zijn werk. Water is ook niet echt een ‘ingrediënt’ wat gemakkelijk blijft kleven aan de siliconen borstels van de kwast. Maar zit het water eenmaal op het oppervlak waar je het wilt hebben (broodjes, of stokbrood wat afgebakken moet worden bijvoorbeeld) dan werkt dat zoals het moet. Wel vraag ik me af of het bij zulke klusjes niet gewoon handiger is om je stokbrood even twee seconden onder de kraan te houden… Scheelt eigenlijk wel werk natuurlijk.
Het design
Ik vind ‘m strak. Ik houd van zwart en chroom, dat ziet er gewoon gelikt uit. Het past in elke keuken denk ik, want het is een vrij neutraal design. Geen gekke fratsen of kleuren en dat is ook eigenlijk niet nodig voor een product als een bakkwast. De borstels van de bakkwast zijn stevig. Veel steviger dan mijn knalblauwe kwast. Ik zie dat ze wat korter zijn en dunner. De borstels van de knalblauwe kwast zijn eerder elastiek-achtig ten opzichte van de Brabantia kwast.
De kwast heeft een ophangoogje dat is wel fijn, zeker als je ‘m op wilt hangen om te laten drogen na de afwas. Zeker ideaal. Ik maak er niet per se gebruik van, want ik bewaar ‘m in de keukenla. Puntje is wel dat ik de knalblauwe kwast altijd meteen vond tussen alle andere spullen in de la, de Brabantia kwast valt niet per se op tussen al het andere keukengerei.
Verder vind ik, zoals ik al zei, de uitvoering gewoon prima, degelijk en betrouwbaar omdat er geen onderdeeltjes los kunnen laten.
Het materiaal
Zoals logisch bestaat het kwastgedeelte uit siliconen borsteltjes. Het andere zwarte stuk van de kop is van kunststof, het grip richeltje met een bolletjesprofieltje is ook van kunststof en de rest van de steel is gemaakt van (mat) aluminium.
Schoonmaken
Deze bakkwast kan gewoon mee in de vaatwasser. Ik was af met de hand, dus weet niet precies hoe en te wat, maar het is sowieso verstandig om de kwast goed te laten drogen als je ‘m afgewassen hebt. Er kan namelijk wel wat water tussen het kopgedeelte en het handvat gaan zitten en om de levensduur van de kwast te verlengen, lijkt mij goed laten drogen verstandig.
Maximum temperatuur
Wat ik mooi vind, is dat er op de kwast zelf gedrukt staat wat de maximum temperatuur is tijdens het gebruik van de kwast. Je kunt ‘m tot 280 graden Celsius probleemloos gebruiken. Nu sta ik niet constant met een thermometer in mijn pannen te frutten, maar ik vind het wel handig om dat in één oogopslag te zien. Niet in de frituur gooien dus, want dat gaat natuurlijk mis, maar een hete grillpan invetten is zeker geen probleem. Ik dacht eerst dat het nare geurtje kwam omdat mijn pan te heet was, maar ik heb geen visuele verschillen kunnen vinden voor en na gebruik in de hete pan. Het geurtje is dus ‘nieuwigheid’ en zal vanzelf wel verdwijnen.
Prijs / kwaliteit
Eigenlijk valt de prijs wel mee. Gemiddeld kost deze kwast 10 euro. Ten opzichte van mijn knalblauwe 3 euro kwast, vind ik het model van Brabantia zeker deze 10 euro waard. Zeker, omdat je ook nog eens 5 jaar fabrieksgarantie krijgt! Dat vond ik wel een toffe toevoeging. Ik kan me niet voorstellen dat ik daar ooit een beroep op zou hoeven doen, maar het is fijn om te weten dat het er is. Dan is 5 jaar toch wel héél lang voor een bakkwast. Dat ik me niet kan voorstellen dat ik ooit gebruik zou moeten maken van de garantie, zegt eigenlijk ook wel dat ik vertrouwen in dit product heb. Hij doet wat hij moet doen, ziet er prima uit en Brabantia has got your back als ‘ie stuk gaat binnen 5 jaar. Mooi toch?
Rineke Verhoeven zegt
Leuk geschreven!
Wendy zegt
Dankje, leuk om te lezen, Rineke! :)
Henry zegt
“Niet in de frituur gooien dus, want dat gaat natuurlijk mis”.
Waarom zou dat m.b.t. de temperatuur mis gaan? Bij frituren blijf je ver onder 280 graden hoor :-).
Wendy zegt
Ik had er wellicht bij moeten schrijven dat het om beeldspraak ging, Henry. Ik bedoelde dit niet letterlijk. Je hebt natuurlijk gelijk over de frituur… ;) Echter, lijkt het me voor geen enkel gerei de bedoeling om frituur-proof-heid te testen hahaha. Bedankt voor je oplettendheid overigens.