Het is lekker warm, de zomer komt eraan en je fruit rijpt binnen een paar dagen, dus je hebt wel eens bananen die net even te rijp zijn. Niet weggooien: daar maak je eenvoudig bananenijs van, lekker met dit warme weer, na een barbecue bijvoorbeeld.
Bananenijs met kokos recept
Ingrediënten
- Rijpe bananen (één per persoon)
- Kokosmelk (drinkbaar, ik gebruik Alpro Coconut original)
- Fruit, chocola, muntblaadje (ter garnering)
Bereiding
- Snijd de (over-)rijpe banaan in stukken van 2-3 centimeter en doe deze stukjes in een broodzakje in de vriezer. Hoe meer bananen je hebt hoe meer ijs je kunt maken. Reken op één banaan per persoon.
- Laat de bananen volledig bevriezen, afhankelijk van de stand van je vriezer duurt dit een paar uur, maar het voordeel is dat je het ook langere tijd in de vriezer kunt laten liggen, dus vries een paar rijpe bananen in voor als je een keertje zin hebt in bananenijs.
- Je hebt er vandaag al zin in? Doe ze dan ’s morgens in de vriezer zodat je later op de dag banenenijs kunt maken.
- Haal de bananen uit de vriezer en doe ze in een maatbeker of hoge kom. Giet er een scheut kokosmelk bij zodat je wat mengvocht hebt (niet te veel, je kunt er altijd nog meer bijdoen als dat nodig is).
- Pureer het geheel nu met een staafmixer (of blender) tot een dik mengsel. Het moet niet vloeibaar zijn maar echt als zacht ijs aanvoelen. Is het te dik, doe er dan wat cocosmelk bij, als het te dun is en je hebt geen ingevroren bananen meer dan kan je altijd gewone banaan toevoegen, maar je zult dan wel wat langer moeten wachten met het opeten.
- Giet/schep het mengsel nu in glazen of bakjes en plaats je bananenijs nog een half uurtje in de vriezer (als je verse banaan hebt toegevoegd maak er dan een uurtje van). Je kunt het ijs ook gelijk opeten, het is dan wel wat zachter, maar zeker niet minder lekker!
- Garneer je bananenijs met een blaadje munt, stukje chocola en bijvoorbeeld een aardbei.
roepea zegt
Klinkt goed. Kan ik het ook met verse kokosnoot maken?
Ik denk aan geraspt vruchtvlees weken in water en uitknijpen. Moet het dan ook nog koken?
Marianne zegt
Ik zou de melk van de verse kokosnoot gebruiken en een klein beetje geraspte kokos (eerst koken maakt het wat zachter). Te veel vers kokos-vlees maakt het te ‘zwaar’ denk ik, dus wees voorzichtig met de hoeveelheid!
roepea zegt
Het is heerlijk geworden, alleen na een nachtje in de vriezer keihard. Weet je hoe dat komt?
Marianne zegt
Jazeker, dat komt doordat het dan bevroren is :-)
Je kunt het beste fruit invriezen (of bevroren fruit kopen), en dat vermalen met een beetje melk, dan heb je eetbaar ijs, als je het opnieuw gaan invriezen dan wordt het heel hard. Even een half uurtje in de vriezer kan wel om het wat steviger te maken, maar niet langer.