Zonnen is heerlijk, maar kan schadelijk zijn voor de huid. Huidkanker komt steeds vaker voor en daarom wordt geadviseerd de huid te beschermen met kleding of zonnebrandcreme. Maar onderzoek toont aan dat er ook voedsel is dat de huid kan helpen beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon. Hieronder een aantal voorbeelden van eten en drinken die een positief resultaat lieten zien.
Bescherm je huid tegen de zon met deze voeding
En we beginnen met Hollands favoriet:
Koffie
Het Amerikaanse nationale kankerinstituut NCI deed onderzoek naar de effecten van koffie. Uit dit onderzoek bleek dat mensen die vier of meer kopjes koffie per dag dronken 20 procent minder risico lopen op het ontwikkelen van kwaadaardige melanomen dan zij die nooit koffie dronken. De cafeïne bleek het bestanddeel dat dit effect gaf want drinkers van caffeine-vrije koffie lieten dit effect niet zien, dit geldt ook voor bepaalde polyfenolen die de groei van kankercellen onderdrukken, welke alleen in koffie met caffeine voorkomen.
Vis
Het eten van vis blijkt een effectieve manier om het aantal melanomen bij de bevolking terug te dringen. In landen als Griekenland en Italie komen melanomen veel minder vaak voor dan in andere Europeesche landen en ook veel minder dan in het toch niet minder zonnige Australie of delen van Amerika. Uit onderzoek gedaan door Suzanne M Pilkington aan de universiteit van Manchester zou visolie ons immuunsysteem stimuleren, wat anders sneller beschadigd zou worden door UV-stralen, waardoor kankercellen zich kunnen ontwikkelen. Vis is voedsel dat visolie en Omega 3-vetzuren bevat, beiden lijken dit positieve effect op het immuunsysteem te hebben.
Bladgroenten
Ook het eten van bladgroenten heeft een verlagend effect op het risico op huidkanker, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek als waaruit bleek dat vis een risicoverlagend effect heeft. Vooral donkere bladgroenten zoals spinazie, kool, andijvie en Cichorei bleken dit effect te hebben, Deze groenten bevatten veel carotenoïden (kleurstoffen) die zich als antioxidanten gaan gedragen en de vrije radicalen, welke de huid kunnen beschadigen, bestrijden.
Tomaten en watermeloen
Tomaten, maar ook andere rode groenten en fruit bevatten het antioxidant lycopeen. Lycopeen is een carotenoide die is vernoemd naar de Latijnse naam voor tomaat. Verrassend genoeg zit er meer lycopeen in watermeloen maar beiden blijken een verlagend effect te kunnen hebben op het risico op kanker. Tomaten blijken een verlagend effect te hebben op het risico dat je huid verbrandt in de zon, en verbranden blijkt weer de voornaamste oorzaak te zijn van het ontstaan van melanomen.
Citroenrasp
De schil van een citroen wordt vaak geraspt tot een zest, en gebruikt in taart, cake, pasta en eigenlijk alles dat je een frisse smaak wilt geven. Maar behalve de frisse smaak blijkt uit een onderzoek dat het limoneen (een etherische olie) in de schil van de citroen een groot effect heeft op de kans dat huidkanker wordt voorkomen. Het kan zelfs de ontwikkeling van beginnende huidkanker remmen of zelfs stoppen.
Reageren op bovenstaand artikel over Bescherm je huid tegen de zon met deze voeding of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je andere weetjes bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!