Zonder beslagkom kom je in de keuken niet zo ver. Niet alleen voor het maken van beslag, taart, cake of oliebollen, maar vooral als tijdelijke afvalbak bij het snijden van groente en fruit voor gerechten (tenzij je daar een afvalbakje voor hebt natuurlijk). Een grote beslagkom gebruik je vaker dan je snijplank en mes, vaker dan je meest gebruikte pan; standaard staat de kom op mijn aanrecht als ik ga koken. Het mooie: het is het goedkoopste stukje keukengerei dat ik heb. En toen mijn vorige beslagkom het begaf na 12 jaar heb ik gelijk een nieuwe gekocht. Na een zoektocht, uiteraard.
Best verkochte beslagkom
Joseph Joseph Nest 9 Plus Schalenset - Incl. 5 Maatcupjes - Polypropyleen - 9 Stuks - Opal
Bol.com
Beslagkommen
Mijn oude beslagkom was kleiner dan mijn nieuwe, en niet altijd ideaal. Ik kocht hem zonder na te denken over het formaat, en ik woonde klein, dus waar laat ik een grote kom?
Nu kon ik gelukkig putten uit 12 jaar extra levenservaring (lees: in de keuken) en een goede keuze maken. Waar moest mijn beslagkom aan voldoen:
- Formaat – Minimaal 4 liter inhoud, daarmee kan ik ruimschoots uit de voeten, ook met geklopt eiwit of andere ingrediënten die in volume toenemen, Maar vooral: bij het schillen van ui en andere groenten heb je al snel veel restafval, uiteraard gebruik je een groot deel voor het maken van je eigen groentebouillon, maar toch: je moet het ergens in doen als je aan het snijden bent. Een grote beslagkom is dan ideaal.
- Grip – Mijn eerste beslagkom had een rubberen onderkant, dit leek me in eerste instantie niet echt belangrijk maar het bleek toch erg prettig; met het kloppen van slagroom, eiwit of iets anders is het prettig als je kom niet alle kanten op gaat en netjes op z’n plaats blijft, met een rubberen onderkant heb je veel meer grip. Een mooie bijkomstigheid: rubber heeft ook een dempend effect op geluid waardoor je minder herrie maak met de kom op je werkblad. Nadeel van rubber: het wordt na verloop van tijd wat zachter, en het is kwetsbaar voor scherpe voorwerpen. Dit is ook de reden dat ik mijn eerste beslagkom na 12 jaar heb weggedaan; het rubber was poreus geworden en beschadigd geraakt, er kon dus vuil in komen en dat is niet goed in de keuken.
- Schenktuit – Altijd handig om te hebben, een schenktuit. Het gieten van vloeistoffen uit de beslagkom kan een knoeiboel worden dus een schenktuit komt goed van pas.
- Griprand – Het is erg praktisch als je de beslagkom goed kunt vasthouden, zeker tijdens het mengen heb je goede grip nodig, maar ook als je de beslagkom wilt legen, bijvoorbeeld boven de afvalbak, dan is het handig als het met een hand kan, en daarvoor is een goede griprand praktisch.
- Prijs – Het kan altijd duurder, maar liever niet. En als je een goed product kunt krijgen voor een lage prijs, waarom dan meer betalen dan dat bedrag?
Voor ieder wat wils
Smaken verschillen gelukkig, en misschien wil je een kleinere of juist grotere beslagkom. Een andere kleur, eentje gemaakt van een ander materiaal?
Hieronder vind je een overzicht van beslagkommen, gesorteerd op prijs:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!