BK pannen zijn de meest gebruikte pannen van ons land. BK braadpannen zijn in Nederland erg populair omdat ze niet alleen heel goed presteren maar ook nog eens scherp geprijsd zijn. Voor de prijs van een BK braadpan koop je geen braadpan van één van de grote andere merken, en toch presteren de BK braadpannen erg goed. Er zijn modellen van staal en van gietijzer, en dat zijn precies de materialen geschikt voor het langzaam braden van vlees. Hieronder vind je de braadpannen van BK en hun onderlinge verschillen.
BK braadpan – De Modellen
Hieronder staan de vier meest populaire BK braadpannen.
BK Fortalit braadpan – Geëmailleerd staal – De Lichtste keuze
De BK Fortalit braadpan is de meest populaire braadpan van ons land. Met zijn karakteristieke zwarte buitenkant en blauwe binnenkant is het een klassieker die in mening Hollandse keuken te vinden is. Hij is gemaakt van geëmailleerd plaatstaal en daardoor licht van gewicht. Plaatstaal warmt snel op en verdeelt warmte egaal en snel. Een absolute aanrader voor wie geen zware gietijzeren braadpan zoekt. Geschikt voor inductie en natuurlijk alle andere warmtebronnen, inclusief de oven.
- Materiaal pan: Geëmailleerd plaatstaal
- Materiaal deksel: Geëmailleerd plaatstaal
- Dikte van de bodem: 2,2 mm
- Vorm: Rond
- Gewicht: 2 kg (Ø 24 cm)
- Vaatwasserbestendig: Ja (handwas aanbevolen)
- Geschikt voor inductie: Ja
- Garantie: 2 jaar
De BK Fortalit braadpan Ø 24 cm (2,5 L) is verkrijgbaar bij:
De BK Fortalit braadpan Ø 28 cm (4 L) is verkrijgbaar bij:
BK Cuisson Braadpan – Geëmailleerd gietijzer – De Klassieke keuze
De BK Cuisson Braadpan is de gietijzeren tegenhanger van de plaatstalen Fortalit braadpan: zeer populair en toch niet duur. De Cuisson braadpan is gemaakt van geëmailleerd gietijzer en daardoor zeer stevig en robuust, maar ook zwaar van gewicht en uitstekend geschikt voor het langzaam opwarmen en garen van vlees. Uitermate geschikt voor gebruik op inductie maar natuurlijk ook voor andere warmtebronnen, inclusief de oven. Kan zelfs gereinigd worden in de vaatwasser.
- Materiaal pan: Geëmailleerd gietijzer
- Materiaal deksel: Geëmailleerd gietijzer
- Dikte van de bodem: 5 mm
- Vorm: Rond
- Gewicht: 3,7 kg (Ø 24 cm)
- Vaatwasserbestendig: Ja
- Geschikt voor inductie: Ja
- Garantie: 2 jaar
De BK Cuisson braadpan Ø 24 (2,1 liter) is verkrijgbaar bij:
De BK Cuisson braadpan Ø 28 (4,2 liter) is verkrijgbaar bij:
BK Bourgogne Braadpan – Geëmailleerd gietijzer – De Kleurige keuze
De BK Bourgogne braadpan is een braadpan gemaakt van geëmailleerd gietijzer, met alle voordelen voor braden. Het grote voordeel van deze gietijzeren braadpan is dat hij stukken goedkoper is dan de modellen van andere merken, en toch ook in vele vrolijke kleuren verkrijgbaar. De bodem van de Bourgogne braadpannen zijn net iets dunner dan die van de Cuisson braadpannen, maar het scheelt heel weinig en beiden presteren zeer goed, op alle warmtebronnen.
- Materiaal pan: Geëmailleerd gietijzer
- Materiaal deksel: Geëmailleerd gietijzer
- Dikte van de bodem: 4,5 mm
- Vorm: Rond
- Gewicht: 5 kg (Ø 24 cm)
- Vaatwasserbestendig: Ja (handwas aanbevolen)
- Geschikt voor inductie: Ja
- Garantie: 2 jaar
De BK Bourgogne braadpan Ø 24 (4,2 liter) is verkrijgbaar bij:
Amazon.nl | €100,00 1 grbruikt vanaf €49,79 | Amazon.nl ► |
De BK Bourgogne braadpan Ø 28 (6,7 liter) is verkrijgbaar bij:
Bol.com | €70,19 | Bol.com ► |
Amazon.nl | €96,14 | Amazon.nl ► |
BK New Vintage braadpan – Geëmailleerd gietijzer – De Robuuste keuze
De BK New Vintage braadpan is een populaire gietijzeren braadpan en relatief nieuw. Deze pan is volledig gemaakt van geëmailleerd gietijzer, dus ook de handvatten aan de pan en de handgreep op het deksel. En ook het deksel is van gietijzer gemaakt. De New Vintage braadpannen van BK zijn verkrijgbaar in elke kleur – zolang het maar zwart is, en ze hebben een witte binnenkant.
Een uitstekende braadpan voor wie kleur van de pan niet zo belangrijk vindt en vooral de dikte van de bodem belangrijk vindt.
- Materiaal pan: Geëmailleerd gietijzer
- Materiaal deksel: Geëmailleerd gietijzer
- Dikte van de bodem: 5 mm
- Vorm: Rond
- Gewicht: 6,4 kg (Ø 28 cm)
- Vaatwasserbestendig: Nee
- Geschikt voor inductie: Ja
- Garantie: 2 jaar
BK New Vintage braadpan Ø 28 (6,7 liter) is verkrijgbaar bij:
Jolanda zegt
Beste Florian,
Ik hoop dat deze website nog in werking is.
Ik heb inductie en n BK braadpan aangeschaft, zwart/blauw en na 1 X gebruik na sudderen van de sudderlappen is de bodem ( die niet aangekoekt was of aangebakken) bodem helemaal met wit uitgeslagen vlekken en stroef.
Ik heb de gebruiksaanwijzing netjes gevolgd, langzaam opgewarmd met boter in de pan, toen stap voor stap iets hoger tot de boter heet genoeg was voor de lapjes…ging prima..lekker gesudderd op stand 1-2 onder af en toe omdraaien vr lapjes.
Heb ik n miskoop, aangezien ik eigenlijk de gietijzeren Le Creuset wilde maar twijfelde of deze niet te zwaar was voor mij ( ben 66 en wat kracht verminderd☺️).
Ik vraag mij ook af of de gietijzeren pan dit verschijnsel ook zal krijgen na eerst braading, stroeve bodem( witte uitslag zal je niet zien op de lichte bodem.
Ben heel benieuwd naar jouw advies.
Florian zegt
Ik vermoed dat de BK pan een plaatstalen pan is, die zijn inderdaad een stuk lichter dan de gietijzeren pannen van Le Creuset. Het is mijn ervaring dat alle pannen verkleuren, en dat ze altijd wel een beetje ruw worden (witte uitslag heb ik geen ervaring mee omdat de gietijzeren pannen die ik heb (gehad) een witte binnenkant hebben), dus dat is dan niet goed waar te nemen.
Over het algemeen is het zo dat BK goede pannen maakt, maar dat van een pan van (bijvoorbeeld) €50 niet dezelfde prestaties verwacht kunnen worden dan van een pan van €150.
Los daarvan is de vraag denk ik of de BK pan nog goed werkt: kunt u er nog goed in braden?
Als dat zo is dan lijkt het mij niet dat u een miskoop hebt gedaan – pannen worden altijd wat stroever en verkleuren door gebruik, en voldoende vet gebruiken tijdens het bakken is altijd nodig – in de ene pan wat meer dan de andere.
Ik zou de pan eventjes insmeren met wat plantaardige olie, dan kan dit in de poriën van de coating trekken en de pan zo wat minder stroef maken. Dit is een goede routine om te doen na het afwassen van de pan: even een drupje olie in de binnenkant wrijven, met de hand (pas op met sieraden) of een stukje keukenpapier. Zo blijft de pan mooi vettig en bakt hij beter.