BK is een Nederlandse fabrikant van pannen en ander keukengerei. BK was oorspronkelijk een merknaam van metaalverwerkingsbedrijf Berk Kampen, dat in 1851 werd opgericht door Hendrik Berk in het Overijsselse Kampen. In 1888 kreeg het bedrijf een nieuwe naam: ‘H. Berk en Zoon’ en in 1893 wordt de naam ‘BK’ geregistreerd als handelsmerk. Het bedrijf heeft dan tussen de 130 en 150 werknemers en produceert veelal geëmailleerde producten.
In 1902 verandert de naam weer, dit keer in ‘N.V. Kamper Emaillefabrieken’, de nadruk van de productie ligt dan nog sterker op geëmailleerde producten, maar dit verandert in 1930 als er een aparte afdeling voor aluminium artikelen, voornamelijk koekenpannen, wordt opgericht.
In 1951 bestaat het bedrijf 100 jaar en krijgt het de naam ‘NV Koninklijke Kamper Metaalwarenfabriek’ en in 1963 begint men met de productie van roestvrijstalen artikelen (RVS). De emailleerproductie komt in zwaar weer door de opkomst van plastic producten en er volgen vele overnames en samenvoegingen van het bedrijf (dat inmiddels ‘Van Kempen & Begeer’ heet) en in 2009 wordt het overgenomen door ‘Royal Delft’. In 2010 wordt het oorspronkelijke metaalverwerkingsbedrijf samen met Gero omgedoopt tot ‘BK Cookware BV’ (Bronnen: Wikipedia, BK).
Direct naar: BK Pannen – BK Pannensets – Pannen met glazen deksel – BK Braadpan – BK Pannenset 7-delig – BK Hapjespan – BK Pannensets voor inductie koken – BK Braadpan voor inductie – BK Hapjespan voor inductie – BK Koekenpan voor inductie – BK Wokpan voor inductie – BK Grillpannen – BK Conical Deluxe Koekenpannen – BK Conical Deluxe Pannen(sets) – BK Flow Cool Pannen
Iu het overzicht hieronder vind je reviews van individuele BK pannen en pannensets:
Wat is er zo goed aan BK Pannen?
BK heeft verschillende soorten pannensets waarbij het grootste verschil uiterlijke kenmerken zijn. Zo is de Profiline pannenset een basis ‘recht toe recht aan’ pannenset zonder franje: gewoon goede pannen van mat RVS (krasvrij!) voor een zachte prijs. De (inmiddels niet meer in productie zijnde) Living pannenset is een set met iets meer luxe zoals bijvoorbeeld een glazen deksel en maatstreepjes in de pannen. De Conical set is er in meerdere varianten, zoals de Conical Plus, Conical Cool en Conical Deluxe sets, allemaal met andere eigenschappen zoals bijvoorbeeld koude handgrepen en zelfs warmhoudjasjes voor de pannen. De meest luxe BK pannen van dit moment zijn de BK Q-Linair Master pannen met glazen deksel en afgietsysteem, een pannenserie met een ontwerp waarvoor BK internationale prijzen heeft gewonnen – dit is dan ook één van de meest populaire pannensets van dit moment. Bekijk hier een compleet overzicht van BK pannensets te koop bij verschillende webshops, of lees hier verder over:
BK pannen met glazen deksel – BK Pannenset 7-delig – BK Hapjespan – Voor inductie koken – BK Braadpan voor inductie – BK Hapjespan voor inductie
Naast pannensets maakt BK ook pannen met keramische anti-aanbaklaag, zoals de BK Balans pannen. Een overzicht van deze keramische pannen en uitleg over keramische pannen vind je hier.
De BK pannen en pannensets die wij in de loop der tijd hebben gereviewd vind je in het overzicht hieronder:
Een overzicht van BK Pannensets vind je hieronder:
BK maakt ijzersterke pannen waarmee je met veel plezier jarenlang kunt koken.
eben elly zegt
Goeiemorgen.
Ik wil al een hele tijd een mailtje sturen ivm de kookpannen.
Ik heb nog 5 kookpannen van BK en gebruik ze bijna dagelijks al 51 jaar. De 2 grote pannen zijn heel gemakkelijk voor soep.
Begin jaren 1960 waren deze pannen niet goedkoop. Ongeveer om de 2 mnd kocht mijn moeder zo een kookpan.
Dat diende toen als “huwelijksuitzet”.
Nogmaals ik geniet er dus nog heel van.
Dit was maar gewoon ter informatie om te zeggen hoe degelijk en goed ze zijn.
Nog vele grtjs uit Brasschaat (belgië).
Eben Elly
Marianne zegt
Dat is heel goed om te lezen dat ze zo lang meegaan! Ik heb mijn BK pannen pas 5 jaar dus kan er nog vele jaren van genieten.
T. zegt
Ik zou graag een paar nieuwe handgrepen voor mijn BK pannen willen bestellen maar ik vind nergens de oude handgrepen met 2 schroeven. De pannen zijn allemaal nog prima dus zinloos om nieuwe pannen te kopen.
Marianne zegt
Ik ben even op zoek gegaan naar de BK handgrepen voor pannen en kom uit bij BK zelf, zij zeggen lossen onderdelen te kunnen leveren. U vindt een keuzemenu voor onderdelen van BK pannen hier.
Als BK zelf ze niet kan leveren dan is de kans heel klein dat ze elders nog te vinden zijn, immers: als BK ze niet produceert dan zijn ze er niet, tenzij een fabrikant ze is gaan namaken natuurlijk, maar die kans acht ik gering.
Ik hoop dat ik u heb kunnen helpen.
mevr. bj van Dort. zegt
Ik heb begin december een bk bluelabel koekenpan gekocht van
20 cm. Op mijn miele kookplaat uit 1998 deed deze pan het niet.
Deze pan bij blokker omgeruild voor een pan van 24 cm.
Ik dacht dat de diameter van mijn miele inductieplaat te klein was.
Marianne zegt
Als de grotere pan het nu wel doet dan lag het dus kennelijk aan de diameter van de pan (en de kookplaat die de pan niet detecteerde), maar als hij het nog niet doet dan kan het aan de hoeveelheid metaal in de pan of aan de gevoeligheid van de kookplaat liggen.
Werkt de kookplaat met een gietijzeren pan wel goed?
A.H. Ooms zegt
De kookpannen voor particulier- en professioneel gebruik zijn in de huidige tijd gezien ware energievreters.
De ooit ontwikkelde snelkookpan werd op de lange termijn geen daverend succes.
Voorstel; maak een kookpan met buiten- EN binnen verwarming en u zult uw marktpositie verder verstevigen.
Ik heb daar een idee over ontwikkeld.
Vriendelijke groet,
A.H.Ooms
.
MIli zegt
Dag,
Onlangs Bk pannenset Home cadeau gekregen. Alleen ik vroeg mij af wat het verschil is tussen de BK Home en de BK Conical Cool? Ze zien er naar mijn optiek precies hetzelfde uit. Verder kan ik de BK Home serie alleen bij de Wehkamp vinden. Ben benieuwd.
Mvg,
Mili
Kramer zegt
Ben ook benieuwd, weet je het al?
kook bakker zegt
waarom zitten de stikkers in de bk pannen dusdanig vastgeplakt dat ze alleen maar met stikkerverwijderaar er af te krijgen zijn?
Marian zegt
Dat is een goeie vraag: heb je hem al aan BK zelf gesteld? Ik ben ook wel benieuwd naar het antwoord! :-)
I K. Sinselmeijer zegt
2 weken geleden een koekenpan gekocht .ik wilde een goede pan voor inductie koken. 24 cm koekenpan 3 laags inductie B.K.blue label exclusief . De pan bakt niet goed omdat de bodem in het midden niet vlak is en
de plaat raakt .Hij wijkt een paar millimeter af zo doende wordt het in het midden niet warm .Ik heb dit al van verschillende mensen als klacht gehoord .Ik hoop dat jullie hier wat aan doen het is geen reclame .
Marian zegt
Vervelend te lezen dat de BK Bluelabel pan niet naar verwachting werkt.
Het lijkt me echter effectiever als u uw ongenoegen over producten van BK aan BK zelf richt. U kunt uw bericht aan BK sturen via het contactformulier op hun website hier.
Wat betreft de pan zelf: u schrijft dat de pan niet goed bakt “omdat de bodem in het midden niet vlak is en de plaat raakt”. Ik ben niet zeker wat u hiermee bedoelt, immers: inductie werkt met magnetisme, dus of een pan de kookplaat (ik neem aan dat u dit bedoelt) raakt of niet maakt geen verschil op de werking (u kunt zelfs een vel papier tussen de pan en de kookplaat leggen en nog zal de pan gewoon warm worden – bekijkt u het filmpje hier).
Ook is uw omschrijving van het probleem (“bakt niet goed”) voor mij niet duidelijk genoeg om een heldere analyse van het probleem te kunnen maken. Ik vermoed (graag benadruk ik ‘vermoed’) dat het probleem ligt in het feit dat de pan-bodem niet volledig voorzien is van magnetiseerbaar metaal, waardoor niet de gehele bodem maar slechts een gedeelte ervan direct (door inductie) wordt verhit. De bodem is zo gemaakt dat de warmte dan door andere materialen (aluminium, bijvoorbeeld) verspreid zou moeten worden, echter blijft er altijd sprake van een verschil in temperatuur, zeker tijdens het opwarmen. Dit kan voor ongemakken zorgen; een veel gehoord probleem is dat de bodem van de pan krom trekt of op bepaalde plekken aanbrandt (vooral daar waar de hitte in de bodem wordt opgewekt).
Mijn advies zou zijn: koekenpan, braadpan, grillpan, poffertjespan voor gebruik op inductie? Kies gietijzer of plaatstaal – dan wordt gewoon de gehele bodem verhit door inductie en is er geen sprake van ongelijke verhitting en de mogelijke gevolgen daarvan.
Meer over dit fenomeen (ongelijke verhitting van de bodem van een pan op inductie en de gevolgen daarvan) kunt u hier lezen.
Ik hoop dat ik u wat informatie heb kunnen geven waar u verder mee kunt en ik hoop tevens dat u uw ongenoegen met het product van BK wilt delen met BK – de makers van het product.
Jean Thimister zegt
Dit is ook mijn probleem,2 koekenpannen gekocht van B.K. en dacht hier kwaliteit gekocht te hebben. Maar zowel de pan van 24 cm als de pan van 28 staan lichtelijk bol in het midden en raken mijn inductieplaat niet.De grote staat zelfs nog boller dan de kleine.De bakboter of olie loopt altijd naar de buitenkant van de pannen en loopt als het ware droog in het midden. Grote miskoop,sorry
Florian zegt
Als het centrum van de bodem bol gaat staan duidt dit er meestal op dat daar het magnetiseerbare metaal is geplaatst, en dat warmt dan sneller op dan de rest, zeker als dit op inductie wordt gebruikt en de pannen niet rustig maar met veel vermogen worden verhit.
Het is natuurlijk niet zoals het hoort maar het is een veel voorkomend probleem bij vele pannen van veel grote en kleine merken.
Als de pannen niet al te oud zijn zou ik garantie reclameren bij de verkoper of contact opnemen met de fabrikant.
Pannen langzaam laten opwarmen zorgt over het algemeen voor een langere levensduur, het zelfde geldt voor het met de hand afwassen.
Loes Neeskens zegt
Ik kook sinds 3 maanden op inductie. Daarvoor heb ik een nieuwe pannende gekocht. Met BK pannen dacht ik een goede en duurzame set te hebben. Maar met eenvoudige eitjes koken duurt dat erg lang voordat het klaar is en de bodem van de pannen gaat niet meer goed schoon. Ook niet in de vaatwasser. Het product valt me erg tegen. Met pannen van IKEA gaat t vlugger en die blijven schoon. Echt een miskoop. Dit had ik van zo’n groot merk niet verwacht.
GER Schakenraad zegt
Ik ben in het bezit van een koekepan van BK (4316 BK)met een doorsnee van 24 centimeter,en ik heb het idee,dat de pan niet goed op het gaspit kan worden geplaatst.Niet écht in het midden dus. Wanneer ik dat wel doe tuimelt de pan bijna van de gaspit af.Zodra ik de pan een aantal centimeters verschuif, staat de pan dus niet in het midden,dan staat ie redelijk stevig,maar dat kan toch niet de bedoeling zijn??Lijkt wel aan één kant ”Topzwaar”Moeilijk uit te leggen,maar het is ergenis alom,en volgens mij nog gevaarlijk ook.Hebben jullie een tip???B.v.d.
Vriendelijke groet.
Florian zegt
Hmm, lijkt me een aluminium pan dan, die zijn meestal niet zo zwaar. Wil de pan naar de kant vallen waar de steel zit? Want dat zou nog wat kunnen verklaren. 24cm is vrij standaard wat grootte betreft (volgens mij de populairste maat zelfs) en dat is echt geen klein pannetje, dus als ‘ie wil omvallen dan is dat echt vreemd.
Ik zou even contact zoeken met de (web)winkel waar je de pan hebt gekocht en het probleem voorleggen, eventueel terugbrengen/sturen en vragen om een vervangend model. Als de pan al ouder is dan wellicht even contact opnemen met de fabrikant zelf voor hulp.