Bleekselderij en komkommer redden de dag
De lekkerste maaltijd bestaat stiekem uit dingen die je nog hebt liggen, kliekjes en ingenieuze combinaties. Vandaag was zo’n dag: eigenlijk boodschappen moeten doen, maar ik dacht het kan nog wel. En het kon!
In de koelkast stond nog: lamsvlees van de vorige dag, een bakje nasi van de dag ervoor en een bakje tomatensoep van…hopelijk niet te lang geleden. Alles rook en smaakte nog prima, en als je alles zelf maakt bepaal je zelf ook de houdbaarheidsdatum, dus dat zit wel goed.Vers had ik nog komkommer, bleekselderij en Grana Padano kaas (die laatste twee een restant van de pasta deze week). Ik hoefde eigenlijk alleen maar alles op te warmen, maar voor de bleekselderij en komkommer moest een andere bestemming komen: een frisse salade om de pittige nasi en het (in witte wijn gemarineerde) lamsvlees te vergezellen.
Bleekselderij komkommer salade recept
Benodigdheden
- 1 komkommer
- 3 stengels bleekselderij (meer of minder, net wat je lekker vindt)
- 1 Theelepel mosterd
- 3 Theelepels witte balsamico azijn (of wijnazijn)
- 4 Theelepels olijfolie
- Geraspte of fijn gesneden kaas (ook lekker, en gezonder, zonder kaas)
Bereiding
- Doe de mosterd, azijn en olijfolie in de bak waar je de salade in gaat maken, zo verlies je geen dressing met overgieten. Meng de drie ingrediënten nu goed door elkaar, je maakt een frisse dressing.
- Was de komkommer en snijd de kontjes eraf. Snijd de komkommer nu in de lengte doormidden zodat de zaadjes goed te zien zijn. Neem nu een theelepel en schraap de zaadjes uit de komkommer helften. Dit gaat erg goed met een grapefruit-lepeltje als je die hebt liggen (gebruik je die ook eens). Door de zaadjes uit de komkommer te halen wordt het niet zo’n natte boel en blijft je dressing lekker op smaak en wordt hij niet waterig.Snijd nu de komkommer in plakjes van een halve centimeter, je hebt dan mooie knapperige maantjes.
Doe de komkommerschijfjes in de dressing. - Snijd nu een klein stukje van de onderkant van de bleekselderij af en ook daar waar de blaadjes beginnen. Je hebt nu enkel stelen bleekselderij over.Snijd de stelen bleekselderij in de lengte één keer door en snijd ze dan klein (maar wel zo dat je er lekker snelheid in krijgt) in de breedte fijn. Als je de bleekselderij te grof laat overheerst de smaak te veel, als het te klein wordt verdwijnt het knapperige van de bleekselderij.
Voeg nu ook de fijngesneden bleekselderij toe aan de salade. - Even goed omscheppen.
- Nu nog even de kaas raspen, dan de salade in bakjes of op bordjes verdelen, beetje kaas er over en je hebt een frisse salade van bleekselderij en komkommer bij je viergangendiner terwijl je eigenlijk niets meer in huis had.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!