Welke bonenmaler is geschikt voor mij?
Mijn eigen bonen malen voor gewone en cafeinevrije koffie maar wel met een betaalbare en simpele bonenmaler, dat was mijn idee bij de start van mijn zoektocht naar een bonenmaler.
Mazzer en Gaggia bleken volgens koffiekenners de besten maar daar had ik eerlijk gezegd het geld niet voor over….ik moest eerst weten of het zelf bonen malen echt wel iets blijvends zou zijn. Meerdere merken hebben bonenmalers in hun assortiment, Krups, WMF maar ook Bestron, Bodum en Gastroback. Er zijn zelfs moderne varianten van de ouderwetse handmatige bonenmalers, leuk voor in een nostalgische keuken en ook zeker functioneel, maar toch liever electrisch voor mij.
Budget voor de bonenmaler
Ik nam het besluit dat mijn nieuwe bonenmaler niet duurder mocht zijn dan 125,- euro, dit bedrag vind ik redelijk voor iets dergelijks, ik lees her en der dat je beter kunt investeren in een duurdere bonenmaler dan in een duurder koffiezetapparaat, dus dan kloppen de verhoudingen wel voor mij.
Ik vergeleek de mogelijkheden van de verschillende konenmalers. Belangrijk waren voor mij de volgende eigenschappen waar mijn nieuwe bonenmlaer aan zou moeten voldoen;
Electrisch of handmatig
Een electrische bonenmaler heeft mijn voorkeur boven een handmatige, enkel om het gemak.
De maalschijven: Conische maalschijven zijn volgens kenners bijna een vereiste omdat ze de bonen egaal malen waardoor je geen brokjes of poederkoffie krijgt.
Het bonenreservoir : Een revervoir van redelijke inhoud, wat voor mij wil zeggen dat je er zeker 150 gram koffiebonen in kwijt moet kunnen. Groter heeft geen zin, want je koffie wordt er niet lekkerder op als je bonen lange tijd op kamertemperatuur in een niet luchtdichte omgeving bewaart.
De timer: Hiermee bepaal je hoe lang het maalsysteem bonen maalt, je kunt dit instellen op een bepaalde tijd en zo altijd dezelfde hoeveelheid koffiebonen malen, zo kan je een constant resultaat bereiken.
Aantal maalstanden: Hoeveel maalstanden moet een bonenmaler hebben? Dat is dus blijkbaar geheel afhankelijk wat je met de koffiemolen van plan bent. Wil je er alleen snelfiltermaling mee maken of ook koffie malen voor een sterke espresso of cafetiere? Hoe kleiner de stapjes hoe beter je je koffiegeluk kunt afstellen en fine-tunen.
Doseerbakje: Voor een goede extractie van koffiesmaak en aroma is het niet fijn klontjes te hebben van koffie, er zitten olien in een koffieboon en als je veel koffie op elkaar op de bodem laat vallen kunnen er klontjes ontstaan, dit kan je voorkomen met een zogenaamde doserless bonenmaler: deze giet de koffie uit de maler en je kunt dit dan zelf opvangen. Als je een maler met doser (doseerhendel) hebt dan vult deze zich met koffie, je ziet een barista in een Italiaans cafe telkens aan die hendel trekken om zo geen klontjes te krijgen in de koffie voor de espresso of ristretto die hij gaat maken. (Overigens zijn de beste barista’s vrouwen, maar daar valt over te discussieren…) Ik kies voor een bonenmaler zonder doseerhendel, doserless dus.
Bodum Bistro elektrische bonenmaler
Een elektrische bonenmaler met conische maalschijven, een timer, een redelijk reservoir en minimaal 5 maalstanden, doserless. Dat leken mij voldoende specificaties om mijn zoektocht naar de beste bonenmaler voor te zetten.
Ik vond de meest mooie koffiebonenmalers…helaas boven mijn budget. De goedkopere koffiebonenmalers waren of handmatig, hadden geen conische schijven of maar drie maalstanden. De Bodum Bistro elektrische koffiemolen (zoals Bodum het zelf noemt) bleef na goed overwegen en afstrepen over. Deze koffiebonenmaler heeft bij verschillende websites die deze bonenmaler verkopen een andere naam. Bij sommige heet de koffiebonenmaler ‘Bistro’ bij anderen alleen ‘Bodum elektrische koffiemolen’.
In dit filmpje zie je hoe de Bodum Bistro elektrische bonenmaler eruit ziet.
https://youtube.com/watch?v=-wnvj9_o36I
Ervaringen met de ‘Bodum Bistro elektrische koffiemolen’ koffiebonenmaler
Ik heb de Bodum nu ruim een jaar in gebruik. Nog steeds erg blij met mijn aankoop en heel tevreden met de gemalen koffie.
De bodum elektrische koffiebonenmaler is geschikt voor het malen van espresso-koffie en ook het malen van de grove korrel voor in de french press of cafetiere is geen probleem. Meestal staat de maalstand op die voor druppelkoffie waarbij ik net even een fijnere korrel neem dan het apparaat aangeeeft. Iedereen heeft toch zo zijn eigen smaakvoorkeur voor koffie.
De pluspunten van de Bodum Bistro elektrische koffiemolen
- Een egale koffiekorrel
- Zeer makkelijk in gebruik: Aan de timer draaien en op de aan/uit knop drukken.
- Eenvoudig te reinigen
- Een reservoir voor ruim 200 gram koffiebonen
- Een zeer mooi design.
- Een mooi formaat, geen lompe vormen.
- Een opvangbakje van glas met een stevige bodem.
- Duurzaam, de Bodum koffiemolen is een solide apparaat waar ik al een jaar mijn eigen bonen mee maal.
Nadeel Bodum Bistro elektrische koffiemolen
Als je heel veel koffie wilt malen moet je volgens de gebruiktaanwijzing van de bodum Bistro tussentijds het apparaat even laten afkoelen. Ik heb hier nog geen ervaring mee omdat ik nooit meer dan 8 kopjes filterkoffie zet.
Conclusie Bodum koffiemolen
Als ik weer een betaalbare maar technisch goede koffiemolen zou moeten kopen zou ik zeker weer voor een bodum gaan. De Bodum Bistro koffiebonenmaler krijgt ok bij de koffieliefhebbers van CoffeeGeek een 8,6 en dat is heel wat gezien de prijzen van de concurrentie… Bekijk hier in welke kleuren de Bodum Bistro te koop is en voor welke prijs.
Verse koffiebonen van goede kwaliteit
Uiteraard maal je alleen vers gebrande koffiebonen van goede kwaliteit in je koffiebonenmaler. De versheid van koffiebonen bepaalt de smaak en textuur van je koffie. De koffie die je in de meeste supermarkten kunt kopen is vaak meer dan een half jaar (!) eerder gebrand. Er is van versheid dan ook weinig sprake, en dat weet de producent, daarom staat er op de verpakking van koffiebonen (en gemalen koffie) in de supermarkt geen branddatum, want dat zou de koper maar afschrikken.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!