Boerenkool is toch wel het meest Hollandse gerecht dat ik me kan bedenken, en toen ik voor het zevende jaar op rij een kerstpakket mocht samenstellen voor vrienden in Italië kon ik er niet meer omheen: ze zouden toch een keer boerenkool stamppot met rookworst moeten proeven. Elk jaar verzin ik vanalles om ze toch maar niet te hoeven blootstellen aan ons nationale gerecht, want zeg nu zelf: het heeft weinig met creativiteit en gebalanceerde smaak te maken, die boerenkool. Maar het is wel gezond, en veel Nederlanders vinden het lekker (ik ben er daar één van) dus daar gaan we: een boerenkool recept zoals ik het naar Italië heb gestuurd (met de rookworst en mosterd erbij, dat dan weer wel).
Boerenkool is het lekkerst als er vorst over is gegaan, tenminste: dat schijnt zo te zijn. Of dat echt zo is weet ik niet want onderzoek is er nooit naar gedaan voor zover ik dat kan achterhalen, maar soms zijn dingen gewoon wel leuk om te geloven, tegen beter weten in. De smaak van boerenkool stamp wordt voornamelijk bepaald door de verhouding aardappelen-boerenkool, en door het scheutje azijn dat er in gaat: dit laatste is voor de smaak echt belangrijk. Hieronder mijn boerenkool recept in het Nederlands, en daaronder in het Engels zoals ik dat naar Italie heb gestuurd, misschien dat het je eens van pas komt voor vrienden, familie of kennissen in het buitenland.
Ingrediënten (voor 3 personen)
- 300 gram gesneden boerenkool
- 1 kg kruimige aardappelen (ongeschild gewogen)*
- Ruim water
- Zout
- Peper
- 25 gram roomboter
- 1 eetlepel azijn (natuurazijn of lekkerder: balsamico azijn)
- Rookworst
- Spekjes (optioneel)
- Mosterd (optineel)
*Voor de verhouding boerenkool/aardappelen geldt dat ik zelf de ‘standaard-verhouding’ (300 gram boerenkool op 500 gram aardappelen) niet lekker vind, ik vind het dan ’te groen’, en houd daarom 500 gram aardappelen (ongeschild gewogen) op 300 gram boerenkool aan. Je kunt altijd een andere verhouding kiezen, net wat jij lekker vindt natuurlijk.
Bereding
- Schil de aardappelen en snijd ze in grove blokjes (niet te klein want anders zijn de aardappelen eerder gaar dan de boerenkool)
- Doe de gesneden boerenkool in een grote kookpan
- Leg bovenop de boerenkool de aardappelen
- Giet water in de pan, doe er zoveel in dat de aardappelen net onder water staan
- Voeg zout toe
- Breng het geheel aan de kook en zet dan op middelhoog vuur met het deksel schuin op de pan
- Bak de spekblokjes uit in een koekenpan (zachtjes)
- Laat de boerenkool en aardappelen 10 minuten rustig koken, het volume van de boerenkool zal afnemen
- Zet de boerenkool en aardappelen nu op laag vuur en leg de rookworst op de aardappelen in de pan en leg het deksel er weer schuin op
- Inmiddels zijn de spekjes klaar, ik giet ze altijd even af en vang het vet op, je kunt dit als jus gebruiken of gebruiken ter vervanging van de roomboter om de boerenkool smuig te maken
- De boerenkool en aardappelen zouden nog ongeveer 15 minuten zachtjes kunnen koken voordat ze gaar zijn, maar beter is het als je met een vork even prikt in de aardappelen om te zien of ze al uit elkaar vallen, is dat het geval dan kan je gaan afgieten, ergens rond 15 minuten dus
- Giet de boerenkool en aardappelen af en vang het kookvocht op!
- Stamp nu de aardappelen met een pureestamper door de boerenkool, voeg de azijn toe en peper, eventueel nog wat zout. Voeg ook de boter of het vet van de spekjes toe om het smuig te maken
- Roer de gebakken spekjes door de boerenkool heen (optioneel)
- Serveer de boerenkool met een stuk rookworst, mosterd of piccalilly
Boerenkool recept in het Engels
Ingredients:
- 1 kg potatoes (floury)
- 300 g kale (finely cut)
- 1 smoked sausage
- 25 g butter
- 1 ts vinegar
- Freshly ground pepper
- Salt
- Mustard
Preparation instructions:
1. Peal and cut the potatoes into chunks
2. Put the kale into a big cooking pot
3. Put the potatoes on top of the kale
4. Add some salt
5. Add water till the potatoes are just under water
6. Put the lit on the pot and fire on beneath the pot and let the water come to a boil and cook it for 10 minutes on medium heat (the kale will shrink)
7. Take the sausage from its wrapper and after 10 minutes add it to the pot: lay it on top of the potatoes and close the pot for 15 minutes and turn the heat low
8. After 15 minutes take the sausage from the pot and cover it to keep it warm (cover it below the lit of the pan)
9. Now throw out the water from the pot and safe it!
10. Mash the potatoes with the kale with a potato masher, add the butter, the vinegar and the pepper and some salt, then add with a tablespoon some of the liquid to make the mash more creamy
11. Add more salt and/or vinegar to your taste
12. Now cut the sausage in pieces and serve the mash with the sausage and a tablespoon (if you like) of mustard.
Optionally you can cut bacon in small pieces, fry this and stir it through the mash, using the fat to make the mash more tasty too (this fat is called ‘jus’, pronounced sju’, and can also be added later on the plate, be sure to make a hole in the mash and pour some of the fat in, then mix the fat with the mash).
This dish is typically served during winter months, some say the kale is best when the night temperature has been below zero and the kale has endured it.
You can litteraly translate the title of this dish to “farmers cole with sausage”, and it really is a simple dish indeed.
Gerard zegt
Wij eten altijd de boerenkool rauw met een stamppot van aardappelen, knolselderie en pastinaak. Natuurlijk ook wel met een heerlijke rookworst en spekkies met mostard.
Is dat niet veel gezonder?
Marianne zegt
Zeker gezonder, de boerenkool stamp met aardappel is wel zoals ‘ie ‘hoort’ en dat wilde ik ze in Italië toch eens laten proeven. Ik ga jouw variant ook eens proberen, pastinaak is verrassend van smaak en ik vermoed een lekkere toevoeging, bedankt!
Kleijn zegt
Augurkjes erbij maakt ouderwetse boerenkool pas echt af
Florian zegt
Goeie tip, bedankt!