Als je in Florence, Italië, hebt rondgelopen dan is je misschien opgevallen dat enkele cafés warme Bomboloni aanbieden, voornamelijk aan het einde van de middag. Bomboloni zijn ballen van zoet deeg, gefrituurd en daarna bestrooid met suiker. Meestal zijn het ronde ballen of in de vorm van een donut, vaak gevuld met room, jam of chocola. In tegenstelling tot de Duitse variant van dit gerecht, de Berlinerbol, wordt voor het maken van bomboloni geen ei gebruikt, waardoor het iets lichter verteerbaar is, iets lichter, maar nog steeds een stevige hap. Het recept voor bomboloni is erg simpel, en je hebt alle ingrediënten waarschijnlijk wel in huis.
Bomboloni recept
Ingrediënten
- 500 gram patentbloem (“00”)
- 80 gram suiker
- 80 gram boter
- 20 gram verse gist (of 15 gram droge gist)
- Citroenrasp van de schil van 1 citroen
- Zout
- Olijfolie
Bereiding
- Voeg bloem, suiker, boter, citroenrasp, een mespuntje zout en gist bij elkaar (droge gist even oplossen in een klein beetje lauw-warm water).
- Kneed de ingrediënten tot een deeg dat aanvoelt als brood deeg.
- Laat het deeg nu op een warme plaats afgedekt rijzen
- Rol het deeg nu met een deegroller uit tot een dikte van 1 centimeter
- Druk nu rondjes uit het deeg met een glas of vormpje, gebruik twee verschillende maten om donuts te maken
- Rol het overgebleven deeg nogmaals uit en steek weer rondjes uit
- Laat de rondjes nu nogmals rijzen gedurende een uur met een theedoek afgedekt, bestrooi ze met wat bloem zodat ze niet vastplakken aan de theedoek
- Bak nu de rondjes in een grote pan met olijfolie, de rondjes moeten vrij kunnen bewegen in de pan (zoals met het bakken van oliebollen)
- Rol de bomboloni nu in suiker en vul ze eventueel met jam, room of chocola. (De room die wordt gebruikt voor het vullen van bomboloni is gelijk aan die voor Zuppa Inglese).
Buonissimi!






Hoe lang duurt de eerste rijs en op hoeveel graden in de olijfolie worden ze gebakken?