Je kent het wel. Je krijgt visite of je wilt iets feestelijks in elkaar draaien om je geliefde te verrassen als hij of zij thuis komt uit werk. Soms is het dan fijn om wat receptjes achter de hand te hebben waarbij je je oven niet hoeft te gebruiken. Handig voor als je letterlijk maar een uurtje over hebt. Ik heb dus een paar van die receptjes en daar is dit er een van! Als je iemand eens wilt verrassen met een lekkere bonbon bij de koffie, dan zou ik dit zeker eens uitproberen. Hierbij gebruik je geen oven, je hoeft niets te bakken. Alle ingrediënten zijn koud en gemakkelijk te verwerken.
Wat is gecondenseerde melk?
Gecondenseerde melk is melk waar veel van het vocht (water dus) uitgehaald, of anders gezegd, onttrokken is. Zoals je een saus in kunt laten dikken, is dat ook gebeurd met gecondenseerde melk. Wat er overblijft is een stroperige, gele vloeistof. Het goedje smaakt romig en is gezoet met suiker en deze suiker dient meteen als conserveringsmiddel, dus is het steriliseren van de melk niet nodig. Het leuke van gecondenseerde melk is dat je het super lang kunt bewaren in zijn originele verpakking. Gecondenseerde melk wordt verkocht in blikjes. In sommige (warme) landen wordt er weer water aan het gecondenseerde goedje toegevoegd en zo ontstaat gezoete melk wat weer gedronken kan worden. Soms wordt het ook aan koffie toegevoegd als vervanging van koffiemelk. Verder wordt het ook veel in toetjes en taarten gebruikt en zo dus ook een het recept van deze bonbons. Het is gemaakt van koemelk dus niet geschikt voor mensen met een intolerantie voor lactose.
Ingrediënten
- Een pak koffiewafels (van die ouderwetse) Heb je geen zin in koffiesmaak, neem dan Frou Frou koekjes
- Een blikje gecondenseerde melk
- Hazelnoten
- Cacaopoeder
Ingrediënten voor de topping
- Cacaopoeder
- Hagelslag
- Nougatine nootjes
- Andere topping naar keuze
Benodigdheden
- Een grote mengkom
- Een voorwerp om de koekjes mee te pletten (kan ook met de onderkant van een glas of een vijzel)
- Een lepel
- twee kleinere bakjes of bordjes
- Een mooi bord om de bonbons op te presenteren
Bereiding
- Plet de koffiewafels of Frou Frou in een grote mengkom.
- Meng gecondenseerde melk door de geplette koekjes heen tot er een dik papje ontstaat.
- Nu kun je ervoor kiezen het papje in twee te delen en door een helft wat cacaopoeder te doen (dan krijg je twee smaken bonbons!
- Zet nu het mengsel voor minstens een half uur in de koelkast. Het mengsel wordt daardoor wat steviger, waardoor je gemakkelijk balletjes kunt rollen.
- Haal als het mengsel stevig genoeg is alles uit de koelkast
- Pak (op gevoel) telkens een beetje mengsel en verstop er een hazelnootje in.
- Rol balletjes met je handen
- Haal het balletje door de gewenste topping
- Leg de balletjes op een mooi bord.
Variatie
Zoals je bij het kopje ’topping’ kunt zien, kun je verschillende dingen gebruiken. Het is maar net waar je zin in hebt. Je kun natuurlijk ook pistachenootjes malen of bijvoorbeeld de balletjes overgieten met een laagje chocola. Ga je dat doen, dan is het wel slim om de bonbons na het draaien weer even op te laten stijven in de koelkast. Zo worden ze weer koud en koelt de chocolade lekker snel af als je het er overheen gegoten hebt. Ook de chocola kun je decoreren naar wens. Je kunt het werkelijk zo gek maken als je zelf wilt! Met de feestdagen in zicht wel een leuke uitdaging om er iets moois van te maken, maar heb je letterlijk maar een uurtje dan kun je binnen een handomdraai iets HEEL lekkers maken op deze manier!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!