Bouillon maken – Waarom zou ik?
Bouillon gebruik je voor veel gerechten, en de smaak van de bouillon bepaalt voor een groot gedeelte de smaak van je hele gerecht. Vreemd is het daarom dat ik, net als heel veel anderen, een eenvoudig bouillonblokje in het water doe en daarna veel aandacht besteed aan het gerecht, terwijl ik me er voor de basis, de bouillon, gemakkelijk vanaf maak.
Daarom maak ik vandag zelf groentebouillon: lekkerder en gezonder dan bouillonblokjes, want bouillonblokjes bestaan voornamelijk uit zout, conserveringsmiddelen, smaakversterkers, glucose en…tsja, wil ik het echt weten?
Groentebouillon zelf maken dus, en bewaren zodat ik er elke keer een beetje van kan gebruiken en ik het maar één keer hoef te maken, dan is het bijna net zo gemakkelijk als een bouillonblokje. En het kost het zelfde: bijna niets. Lees verder om te zien hoe simpel het is om zelf bouillon te maken…
Hoe maak ik zelf groentebouillon?
Het ‘geheim’ van een goede groentebouillon is dat je er veel verschillende soorten groente in doet, maar zonder dat het je groente kost. Maak de bouillon van restjes groenten, bijvoorbeeld de kontjes van wortel, de steeltjes van je bosui, blad van bleekselderij, bieslook, ui, peterselie… Kortom: alles wat je normaal weggooit gaat in de soep.
Als je een pastasaus maakt met veel verschillende groenten dan heb je veel restafval, en daar is een heel mooie groentebouillon van te maken voor bijvoorbeeld een risotto de volgende dag.
Ingrediënten voor 2,5 liter groentebouillon
- Groenteresten (zie hierboven)
- 2 blaadjes laurier
- 4 hele (witte) peperkorrels
- Paar takjes gedroogde tijm
- Zout naar smaak ~1.5 eetlepel (zie hieronder)
- 2,5 liter water
- Scheutjes olie of vet (geen olijfolie, dat is zonde want de goede stoffen in de olijfolie gaan verloren zodra je het verhit)
Keukengerei
- Grote (soep) pan met deksel
- Iets om mee te roeren
Bereiding
- Was de groenten goed, vooral loof en bijvoorbeeld prei kan veel zand bevatten, en zand is nooit lekker in je eten.
- Doe de olie/vet in de pan en zet het gas aan, fruit dan in de hete pan kort de groenten even aan. Voeg nu je kruiden en specerijen toe en voeg ook het water toe en laat het zachtjes koken, minimaal twee uur maar hoe langer hoe smaakvoller.
- Als je bouillon klaar is zeef je het door het over te gieten in een andere pan met zeef waarin een schone theedoek ligt (een pastapan met inzet werkt hier erg goed). De theedoek is om het fijne spul op te vangen, we willen een bouillon, geen groentesoep.
- Je kunt nu zout toevoegen naar smaak. Let op dat je het niet te zout maakt want dan wordt het onbruikbaar voor gerechten, maar wel zout genoeg om een bouillon te zijn.
- Het is de bedoeling dat je de bouillon zo snel mogelijk koud krijgt om in te vriezen, want het is vers dus het bederft. Zet bijvoorbeeld je gootsteen vol met koud water en zet daar je pan met bouillon in, je kunt zelfs de koude kraan zachtjes laten lopen in de gootsteen zodat er steeds kou bijkomt, dit is alleen niet zo groen/eco/vaste lasten-optimaal. Maar het werkt wel goed.
- Doe nu de bouillon die je de volgende dag wilt gebruiken (voor die risotto, weet je nog?) in een bakje en doe dat in de koelkast. De rest van de bouillon kan je het beste in porties van een halve liter invriezen: doe vriezerzakjes rechtop in vierkante bakjes, giet nu een halve liter bouillon in elk zakje en maak het zakje dicht. Zet de bakjes met zakjes bouillon erin in de vriezer. De volgende dag heb je vierkante blokken bouillon; goed stapelbaar en klaar voor gebruik ter vervanging van bouillonblokjes. Ook prettig is dat ze goed herkenbaar zijn als bouillon, zonder etiket.
Je hebt nu vijf porties heerlijke bouillon, vergelijk het maar eens met bouillon gemaakt met een blokje: echt een verbetering, zeker als je bedenkt dat het de basis van andere gerechten wordt.
Vera zegt
hallo ik heb een vraag over de bouillon, ik heb er echt geen verstand van en ik hoop dat je deze vraag wilt beantwoorden. je zegt dat je de bouillon invriest per halve liter.
als ik nou quinoa wil koken met groenteboullion ontdooi ik dan eerst dat zakje of doe ik die halve liter bij water en quinoa? zelfde geld voor rijst of aardappelen? ik hoop dat je me antwoord bedankt gr Vera
Marian zegt
Hoi Vera,
Bedankt voor je bericht.
Het is afhankelijk van hoe sterk je de bouillon hebt gemaakt. Is hij heel sterk (zout) dan kan je de bevroren bouillon met wat water laten ontdooien en dan je rijst/quinoa koken. Is je bouillon ‘gewoon’ goed, dus niet te zout maar zoals je hem zou eten als soep, dan zou ik er geen water bij doen.
Dan zou ik de bouillon eerst ontdooien zodat hij helemaal vloeibaar is en dan pas iets er in koken.
Wel lekker hoor, dan krijgt je rijst/quinoa de smaak van de bouillon :-)
Succes en veel plezier in de keuken!
Janet zegt
Ik vraag me af wat ik met de groenten kan doen die ik gebruikt voor de bouillon, weggooien vind ik zozonde.
Florian zegt
Als het verse groenten waren (en geen stukjes ‘afval’) dan kan je het gewoon gebruiken in de bouillon, dan heb je groentensoep. Ik pureer het altijd graag (staafmixer) voor een gebonden groentensoep.