Beste Plezierindekeuken.nl,
Onlangs kocht ik een gietijzeren braadpan. Met het braden van vlees daarin kwam veel zwart baksel los, hetgeen moeilijk te verwijderen was. Hiermede ben ik absoluut niet blij en durf bedoelde pan niet meer te gebruiken. Weet U de oplossing opdat ik deze pan toch weer kan gebruiken ? Erg vriendelijk dank alvast daarvoor!
Vriendelijke groeten van Johan, bijna 78 jaar.
Beste Johan,
Bedankt voor je bericht.
Vervelend dat er veel zwart baksel loskomt uit de gietijzeren braadpan.
Ik ga ervan uit dat het zwarte baksel dat loskomt niet van de pan zelf is maar van het vlees/andere voedsel dat je erin bakt.
(Als het zwarte baksel van de pan zelf komt dan direct contact opnemen met de fabrikant voor een vervangend exemplaar/retour van aankoopbedrag).
Indien het zwarte baksel van het gebakken voedsel komt dan kan dit vier dingen betekenen:
1. Je hebt niet genoeg vet (olie of boter) gebruikt in de pan, hierdoor is je eten aangebakken.
2. Je hebt te heet gebakken in de braadpan en daardoor is het eten gaan aanbakken
3. De braadpan is gereinigd in de vaatwasser/met een agressief schoonmaakmiddel/met een schuurspons
4. Een combinatie van de drie.
Om het aangebakken voedsel te verwijderen kan je het beste water met wat soda in de pan doen (een flinke laag!) en dit een aantal uurtjes zachtjes laten koken, hierdoor zal het aangebakken voedsel loskomen of zacht worden.
Haal na het koken het water uit de pan en wrijf met een zachte spons (geen schuurspons) de bodem van de pan schoon.
Eventueel het proces herhalen om meer aangebakken voedsel te verwijderen.
Indien de pan weer schoon is de pan goed afdrogen en de binnenkant inwrijven met een plantaardige olie, zoals arachide-olie, zonnebloemolie of olijfolie en dit zo lang mogelijk laten intrekken. De laag in een gietijzeren braadpan is poreus en de piepkleine gaatjes kunnen met olie gevuld worden, waardoor een natuurlijk anti-aanbaklaag ontstaat.
- De pan is droog en voelt rum aan
- Wrijf wat olie op de bodem
- En vergeet de randen niet
Doe de braadpan nooit in de vaatwasser en wrijf hem af en toe in met olie, zodat hij mooi glad blijft aan de binnenkant en niet ruw gaat aanvoelen, een ruwe pan bakt aan, een gladde pan niet.
Ik hoop dat de pan zo gered kan worden. In principe kan een gietijzeren pan een leven lang meegaan, en dan bedoel ik echt een leven lang!
Met vriendelijke groet,
Marian

Geef een reactie