De kooktechniek braiseren of braden wordt ook wel stoven, smoren of sudderen genoemd en is een techniek waarbij het voedsel eerst wordt aangebraden op hoge temperatuur om vervolgens langzaam te garen, een braadpan is hiervoor uitstekend geschikt. Dit garen gebeurt bij lagere temperatuur waarbij het gerecht onder het kookpunt blijft. Wordt het gerecht op te hoge temperaturen gegaard dan droogt het uit en wordt het hard en droog. Dit braden wordt voornamelijk gedaan met vlees, maar gaat ook prima met groenten zoals pompoen.
Een braadpan (ook wel eens stoofpan genoemd) is een grote, brede en relatief ondiepe pan. Deze breedte nodig is om ruimte te bieden aan grotere stukken kip, rund, varkensvlees of gevogelte. Een braadpan heeft meestal twee handvatten waaraan de pan kan worden opgetild. Over het algemeen is een braadpan gemaakt van metaal zoals gietijzer, plaatstaal, rvs of van aardewerk, meestal met een deksel van hetzelfde materiaal. Er zijn ook gietijzeren braadpannen met een relatief licht plaatstalen deksel. Lees hier een review van zo’n gietijzeren braadpan, of lees hieronder alles over braadpannen.
Best verkochte braadpan
BK Bourgogne Braadpan - Ø28 cm - Jet Black
€73,09 Op Voorraad
Op deze pagina: Braadpan kopen – BK Braadpannen – Gietijzer – Geemailleerd gietijzer – Geemailleerd plaatstaal – RVS – Aardewerk – Tajine – Slowcooker – Koper – Braadpan recepten
Braadpan Kopen – Waar moet ik op letten?
Wanneer je een braadpan gaat kopen bedenk dan van te voren waar de braadpan aan moet voldoen, gewicht, inhoud en de manier waarop je de pan wilt gebruiken. Wil je grote hoeveelheden bereiden of wil je liever een kleine of meerdere kleine pannetjes waarin je het gerecht eventueel kunt opdienen. Wanneer het laatste het geval is kun je beter kiezen voor cocottes, dit zijn kleine braad- en stoofpannen waarin een gerecht bereid en opgediend kan worden. (zie braadpanen van aardewerk). Een goede braadpan is gemaakt van dik materiaal om de warmte goed te verdelen en constant te houden, een goede braadpan is dan ook zwaar, zeker in vergelijking met kookpannen. Zelf vind ik braadpannen van geemailleerd gietijzer prettig: ze zijn vaak niet duur en gaan lang mee. Als je een braadpan gaat kopen kies dan voor een braadpan met een doorsnede van 24 CM of groter, als je een braadpan zoekt waarin je bijvoorbeeld stoofvlees maakt voor meerdere personen of als je graag meer eten maakt voor in de vriezer. Stoven duurt lang en je wilt dan liever wat meer maken zodat je het later nog een keer kunt eten. Een braadpan hoeft helemaal niet duur te zijn, een overzicht van de prijzen van verschillende braadpannen vind je hier.
Braadpan van gietijzer; Pannen gemaakt van gietijzer kunnen hoge temperaturen verdragen (190 graden) verdelen de warmte en houden deze warmte lang vast. Het verdragen van hoge temperaturen is prettig wanneer je de pan in de oven zou willen plaatsen om het gerecht langzaam te laten sudderen. Het verdelen van de warmte heeft als voordeel dat het gerecht gelijkmatig verhit wordt waardoor bijvoorbeeld vlees mals blijft. Braadpannen van gietijzer zijn zwaarder vooral door de dikte van het materiaal, fabrikant Le Creuset levert bij haar gietijzeren braadpannen een plaatstalen deksel, dit deksel is veel lichter dan een gietijzeren deksel, wat handig is tijdens het koken als je het deksel regelmatig op moet tillen. Gietijzeren pannen zijn duurzaam omdat ze bij goed onderhoud van de braadpan jarenlang mee kunnen gaan. Voordat je een braadpan van gietijzer voor het eerst gebruikt dien je deze voor te behandelen om de pan te voorzien van een beschermlaag. Lees verder op onze pagina over het voorbehandelen en onderhoud van gietijzeren pannen (pagina opent in een nieuw venster) Bekijk hier de prijzen en specificaties van gietijzeren braadpannen Het getoonde symbool geeft aan dat een pan geschikt is voor gebruik in de oven. Niet alle fabrikanten gebruiken dit logo, lees daarom in de beschrijving van de pannen of ze geschikt zijn voor gebruik in de oven. Een pan die volledig van metaal is gemaakt kan altijd in de oven, enkel pannen met kunststof handvatten van niet-hittebestendig materiaal zijn ongeschikt voor de oven.
In onderstaand filmpje zie je hoe Le Creuset gietijzeren braadpannen worden gemaakt:
Braadpan van geemailleerd gietijzer; Deze pannen hebben dezelfde eigenschappen als een braadpan van gietijzer zonder emaile aan de binnenzijde maar heeft nog de positieve eigenschap dat de pan niet gaat roesten aangezien het emaile het gietijzer afdekt. Ook zorgt de emaile laag ervoor dat de pan geen geurtjes en smaken uit de gerechten opneemt. Een sudderpan van gietijzer met emaile is iets handiger in gebruik omdat je de pan niet hoeft voor te behandelen en ze door het vlakke oppervlak van het emaille makkelijk schoon te maken zijn. Deze braadpannen kunnen in de vaatwasser hoewel dit niet wordt aangeraden. Een pan van gietijzer met emaille is meestal lichter in gewicht en daardoor iets handelbaarder bij bijvoorbeeld de afwas. Door stoten en vallen kunnen stukjes of scherfjes van de emaille laag van de pan loslaten, dit heeft verder geen invloed op het gebruik van de pan, zolang dit aan de buitenkant van de pan is.
Bekijk hier specificaties en prijzen van geemailleerde braadpannen.
Niet alle braadpannen zijn geschikt voor de vaatwasser, en hoewel het over het algemeen beter voor de levensduur van een pan is om deze niet in de vaatwasser te reinigen zijn er ook braadpannen ontworpen op een manier zodat ze in de vaatwasser kunnen worden afgewassen. Bij een aantal merken pannen staat het symbool dat aangeeft of de pan geschikt is voor de vaatwasser, echter wordt dit niet door alle merken gedaan dus lees de omschrijving bij de pan goed. Een overzicht van braadpannen die specifiek geschikt zijn voor de vaatwasser vind je hier. Een review van mijn gietijzeren braadpan lees je hier.
Braadpannen van geemailleerd plaatstaal; Een van de bekendste pannen is de braadpan van plaatstaal van het merk BK. Dit merk begon in de jaren 60 met de productie van de zwarte pan met de blauwe emaille laag aan de binnenzijde van de pan. De pan is gemaakt van dunner materiaal dan een gietijzeren pan en is hierdoor minder zwaar. De geleidelijke verdeling van de warmte is hierdoor echter minder goed als bij gietijzer. De pan is echter nog steeds populair en te koop en de prijs voor een braadpan van plaatstaal ligt iets lager dan die van gietijzeren pannen. Ook voor de emaille laag op braadpannen van plaatstaal geldt dat het voor het gebruik niet uitmaakt of de buitenzijde van de pan beschadigt, in de loop der tijd zullen er kleine stukjes van de emaille laag beschadigd raken. Voor het juiste onderhoud van een braadpan van plaatstaal lees je meer op onze pagina over het gebruik en onderhoud van pannen. Bekijk specificaties en prijzen van plaatstalen braadpannen in dit overzicht.
Braadpannen van RVS; Braadpannen van rvs hebben het voordeel dat ze makkelijk te reinigen zijn mede doordat ze in de vaatwasser gereinigd kunnen worden. RVS is echter vak dunner waardoor de warmtegeleiding minder is dan bij een gietijzeren pan. Bij de aanschaf van een rvs braadpan dient u daarom goed te letten op de samenstelling van de bodem van de pan. Een thermische bodem (Thermic bodem) geleid de warmte goed en gelijkmatig en is daardooor energiezuinige
Nieuw zijn de rvs snelbraadpannen van onder andere het merk Fissler. Deze pannen hebben het voordeel de kookduur te verkorten waardoor vitaminen behouden blijven en de energiekosten die bij stoofgerechten flink kunnen oplopen beperkt blijven. Deze pannen kunnen helemaal worden afgesloten waardoor je er ook mee kunt kookstomen, een kooktechniek waarbij de kleur, geur, smaak en vitaminen in de voedingsmiddelen behouden blijft. Een overzicht van braadpannen vind je hier.
Braad of stoofpannen van aardewerk; De bekendste varianten zijn de Römertopf of Roemertopf, de tajine/ tagine en de slowcooker. De gerechten worden gaar gestoofd door de stoom uit de ingrediënten in de stoofpot. De deksel houdt de stoom binnen de pot waardoor ook vitaminen en smaak behouden blijven. De gerechten uit een tajine of Römertopf zijn dus niet alleen heel erg smaakvol maar bevatten geen toegevoegde vetten of vloeistoffen en zijn daardoor ook geschikt voor een mensen die op hun gewicht willen letten en toch lekker willen eten. cocottes zijn kleine aardewerken of gietijzeren braadpannen, erg feestelijk wanneer je iedereen zijn eigen pannetje wilt serveren De cocotte is bijzonder geschikt voor stoofschotels. De poriën van het materiaal kunnen de ontwikkeling aroma’s in het voedsel bevorderen. De cocotte kan eenvoudig worden gebruikt voor het koken op gas, elektrische plaat of in de oven (als hij niet is uitgerust met kunststof handgrepen uiteraard)..Een overzicht van Cocottes vind je hier.
De tajine is oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Afrika, werkt op dezelfde manier als een Romertopf maar heeft een andere vorm. De klassieke aardewerk tajine is de voorloper van de moderne couscous stomer zoals we die zien in de moderne Marokkaanse keuken. Tajine zijn er inmiddels ook met een gietijzeren bodem zodat ze gebruikt kunnen worden voor verwarming op het fornuis. Een nadeel van een stoofpot gemaakt van aardewerk is, dat dit materiaal niet tegen grote temperatuurwisselingen kan en voor gebruik een periode in het water moet liggen om vocht op te nemen. Maar deze nadelen vallen weg bij de lijst aan voordelen zoals smaakvol, gezond, ideaal wanneer je bewust met je voeding bezig bent en minder vet maar toch lekker wilt eten. De traditionele tajine is volledig gemaakt van klei, al dan niet beschilderd of geglazuurd. De tajine bestaat uit twee delen: een platte circelvormige onderkant met lage opstaande randen en daarop een hoge toren-achtige deksel die tijdens het koken op de onderkant staat. Door de vorm van het deksel gaat er tijdens het koken geen vocht verloren. Als het voedsel bereid is kan de onderkant van de tajine gebruikt worden om het voedsel op te serveren. Een overzicht van tajines van zowel aardewerk als andere materialen vind je in dit prijsoverzicht.
De Slowcooker of tajine met verwarmingselement. Een slowcooker bestaat meestal uit een ronde of ovale kookpot gemaakt van geglazuurd keramiek, porselein omgeven door een behuizing, meestal metaal, met of zonder een elektrisch verwarmingselement. De slowcooker fungeert als een stoofpot en een warmte reservoir. Er zijn dus twee soorten slowcooker, de stoofpotten die je plaatst in een oven of op het fornuis en de slowcooker die verwarmen doormiddel van electriciteit met een verwarmingselement.
De slowcookers voor op het fornuis of in de oven zoals bijvoorbeeld die van BK zijn erg mooi om te zien, BK kreeg voor het ontwerp dan ook de Reddot Desgnaward 2008. Daarnaast zijn deze slowcookers ook heel handig, besparen tijd omdat het heel simpel is om met een slowcooker smaakvolle gerechten te maken. In deze slowcooker kun je eten koken voor 2 personen of een bijgerecht. Zijn zijn wat aan de krappe kant voor de grootverbruikers onder ons maar het voordeel is dan wel weer dat deze slowcooker in de magnetron kan. De slowcooker wordt ook wel als couscous stomer gebruikt. Meer informatie over de electrische slowcookers, hun voor – en nadelen is te lezen op de pagina over slowcookers. Een overzicht van slowcookers, steamers en rijstkokers vind je in dit prijsoverzicht. Uitgebreide informatie over slowcookers, de verschillende modellen en eigenschappen vind je hier.
Koperen pannen. De Romeinen gebruikten al koperen pannen, helaas zijn ze wat in onbruik geraakt sinds we andere metalen hebben en zeker door de samengestelde metalen die we in pannen terugvinden. Het grote voordeel van koperen pannen is dat ze goed gelijkmatig heet worden, dit heeft als voordeel dat ze het gerecht dat je er in maakt overal dezelfde temperatuur krijgt, wat vooral bij het maken van sauzen een vereiste is. Vooral voor sauspannen wordt dan ook nog koper gebruikt. De nadelen van koper zijn dat het zwaar is en dat het goed onderhouden moet worden. Koperen pannen zijn mooi, geleiden warmte goed en zijn zwaar en gaan een leven lang mee. Je moet ze wel goed onderhouden, lees hier meer over het onderhoud en gebruik van een koperen pan. Een overzicht van koperen pannen vind je hier.
Direct naar: Braadpan voor Inductie – Braadpan Gietijzer – Braadpan Aluminium – BK Braadpan Inductie – Braadpan voor Keramisch koken
Braadpan in de oven
Gebruik van een braadpan in de oven is erg handig:
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!