Bij onze zoektocht naar pannen voor inductie koken kan de braadpan natuurlijk niet ontbreken. Een goede braadpan gaat een leven lang mee, ongeacht of je kookt op gas, keramisch of op inductie. Maar bij inductie moet de braadpan wel geschikt zijn voor inductiekoken. In dit artikel bekijken we de beste braadpannen voor inductie en bekijken we de onderlinge verschillen. Elke braadpan voor inductie heeft zijn eigen voor- en nadelen, het is aan jou om de braadpan te kiezen die het beste past bij jouw manier van braden – op inductie.
Braadpan inductie – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je vier braadpannen die uitstekend werken op inductie en zeer populair zijn door hun goede braad-eigenschappen.
BK Fortalit braadpan – Geëmailleerd staal – De Populairste keuze
De BK Fortalit braadpan is een typische Hollandse klassieker; met zijn zwart glanzende buitenkant en opvallend blauwe binnenkant is het een herkenbare pan voor jong en oud en veruit de meest populaire braadpan van Nederland. Deze braadpan is gemaakt van geëmailleerd plaatstaal, en staal is een uitstekend materiaal voor gebruik op inductie omdat het van zichzelf magnetiseerbaar is, dus snel en efficiënt opwarmt op de inductie kookplaat. Staal is ook een goede warmtegeleider dus warmt deze pan snel op. Braden en stoven is al jaren een groot gemak in deze braadpan van BK en het is dan ook een model dat niet snel uit het assortiment zal verdwijnen. Zowel de pan als het deksel zijn relatief licht van gewicht en daardoor gemakkelijk te hanteren. Deze braadpan is verkrijgbaar in de maten Ø18-36 cm, waarvan de Ø 28 cm (4 liter) en Ø 30 cm (liter) uitvoeringen de meest populaire modellen zijn.
Een uitstekende braadpan voor inductie dus – voor een Hollands prijsje!
- Materiaal pan: Geëmailleerd plaatstaal
- Materiaal deksel: Geëmailleerd plaatstaal
- Vorm: Rond
- Gewicht: 2 kg (Ø 24 cm)
- Vaatwasserbestendig: Ja (handwas aanbevolen)
- Garantie: 2 jaar
De BK Fortalit braadpan Ø 24 cm (2,5 L) is verkrijgbaar bij:
De BK Fortalit braadpan Ø 28 cm (4 L) is verkrijgbaar bij:
![]() | €42,95 | Bol.com ► |
![]() | €49,99 | Coolblue.nl ► |
![]() | €54,00 | Amazon.nl ► |
Le Creuset Signature braadpan – Geëmailleerd gietijzer – De Klassieker
De Le Creuset Signature braadpan is dé braadpan die de meeste mensen voor zich zien als je het over een braadpan hebt. Deze pan is iconisch en veruit de meest populaire gietijzeren braadpan voor inductie. Doordat hij volledig gemaakt is van gietijzer (met uitzondering van het handvat op het deksel), en gietijzer het materiaal bij uitstek is voor gebruik op inductie) is deze braadpan een absolute aanrader voor braden op inductie. Gietijzer warmt geleidelijk op maar houdt warmte zeer langdurig vast, en dat is precies de eigenschap die we zoeken bij een braadpan. Gietijzer is dus het beste materiaal voor inductie maar ook het beste materiaal voor een braadpan, dus de combinatie is perfect. Deze braadpannen van Le Creuset (dat ‘de smeltoven’ betekent) zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren (van rood tot blauw, van geel tot groen) en verschillende maten en zelfs verschillende vormen (rond en ovaal) maar rond is het meest gangbaar voor inductie omdat de meeste kookzones rond zijn. Als deze pan binnen je budget past dan kan je eigenlijk niets beters aanschaffen voor braden op inductie.
- Materiaal pan: Geëmailleerd gietijzer
- Materiaal deksel: Geëmailleerd gietijzer
- Vorm: Rond
- Gewicht: 4,8 kg (Ø 24 cm)
- Vaatwasserbestendig: Nee
- Garantie: Levenslang
De Le Creuset Signature braadpan Ø 24 (4,2 liter) is verkrijgbaar bij:
![]() | €187,50 9 nieuw vanaf €187,50 | Amazon.nl ► |
![]() | €199,00 | Bol.com ► |
De Le Creuset Signature braadpan Ø 28 (6,7 liter) is verkrijgbaar bij:
![]() | €239,00 | Bol.com ► |
![]() | €239,00 11 nieuw vanaf €237,59 | Amazon.nl ► |
BK Bourgogne Braadpan – Geëmailleerd gietijzer – Het Voordelige Gietijzeren alternatief
De BK Bourgogne braadpan is een braadpan gemaakt van geëmailleerd gietijzer, met alle voordelen voor zowel braden als inductiekoken. Het grote voordeel van deze gietijzeren braadpan is dat hij stukken goedkoper is dan de modellen van andere merken, en toch heel goed presteert als het gaat om braden op inductie. De Bourgogne braadpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar hebben allemaal en witte binnenkant. Er zijn ook meerdere maten verkrijgbaar waarbij de Ø 24 cm (4,2 liter) en Ø 28 cm (6,7 liter) varianten de meest populaire zijn.
De BK Bourgogne braadpan is een uitstekend alternatief voor de veel duurdere gietijzeren braadpannen van andere merken en daarom zeer geliefd.
- Materiaal pan: Geëmailleerd gietijzer
- Materiaal deksel: Geëmailleerd gietijzer
- Vorm: Rond
- Gewicht: 5 kg (Ø 24 cm)
- Vaatwasserbestendig: Ja (handwas aanbevolen)
- Garantie: 2 jaar
De BK Bourgogne braadpan Ø 24 (4,2 liter) is verkrijgbaar bij:
![]() | €69,95 | Bol.com ► |
![]() | €69,95 3 nieuw vanaf €69,75 | Amazon.nl ► |
![]() | €76,99 | Coolblue.nl ► |
De BK Bourgogne braadpan Ø 28 (6,7 liter) is verkrijgbaar bij:
![]() | €115,95 | Bol.com ► |
![]() | €115,95 | Amazon.nl ► |
![]() | €119,00 | Coolblue.nl ► |
Sola Fair Cooking Braadpan – Gecoat aluminium – Het alternatief met anti-aanbaklaag
De Sola Fair Cooking braadpan is een goedkoop lichtgewicht alternatief voor de plaatstalen braadpan, met als voordeel de anti-aanbaklaag. Bij de andere braadpannen vinden we een coating van email, wat kan aanbakken. Bij deze braadpan van Sola is een anti-aanbaklaag aangebracht waardoor aanbakken verleden tijd is. De pan zelf is gemaakt van gegoten aluminium, een sterk en licht materiaal. De bodem is voorzien van magnetiseerbaar metaal en daardoor is deze braadpan geschikt voor inductie. Het deksel is gemaakt van glas met een rand van siliconen (beschermt tegen stoten en sluit goed af) met een handvat van met siliconen gecoat metaal, dat niet snel heet wordt.
Deze pan is een goede optie als je zoekt naar een braadpan met anti-aanbaklaag voor inductie, voor een scherpe prijs.
- Materiaal pan: Gecoat aluminium
- Materiaal deksel: Glas met siliconen rand
- Vorm: Rond
- Gewicht: 1,8 kg (Ø 24 cm)
- Vaatwasserbestendig: Ja (handwas aanbevolen)
- Garantie: 10 jaar
De Sola Fair Cooking braadpan Ø 24 (5 liter) is verkrijgbaar bij:

Geachte Florian,
Sinds een paar jaar kook ik op inductie. Gaat prima alleen heb ik problemen met blokjes stoofvlees aanbraden. Het probleem is dat het niet bruin maar op een gegeven moment gaat koken. Ik ben inmiddels met mijn tweede braadpan bezig maar ik ben niet tevreden. Ik wil dus weer een andere pan kopen en misschien kunt u mij hierover adviseren.
Met vriendelijke groeten Inge
Ik zou in dit geval eerst proberen te achterhalen wat er ‘mis’ gaat met mijn huidige braadpan voordat ik een nieuwe zou kopen, want braadpannen zijn vaak prijzig.
Als het erop lijkt dat het vlees kookt en niet bakt, dan wordt de pan wellicht niet heet genoeg. Dit kan komen doordat de kookplaat ‘te laag staat’ of doordat de kookplaat niet voldoende warmte kan opwekken in de bodem van de pan.
Ik vermoed dat je al hebt geprobeerd de stand van de kookplaat hoger te zetten, en ik ga ervan uit dat dit niet helpt. Dus dan komen we aan bij de tweede optie: de kookplaat kan onvoldoende warmte opwekken in de braadpan.
Bij inductie kan dit komen doordat óf de spoel van de kookplaat onvoldoende capaciteit heeft om de pan op te warmen (te weinig koper op de spoel is iets dat regelmatig voorkomt, ook bij de ‘bekende merken’) óf de panbodem bevat onvoldoende magnetiseerbaar metaal, waardoor de kookplaat zijn vermogen onvoldoende ‘kwijt kan’ op het metaal van de pan, waardoor onvoldoende warmte wordt opgewekt.
Ik weet niet welke kookplaat je hebt en welke braadpan je gebruikt, maar als ik een braadpan zou moeten kiezen dan zou ik een gietijzeren braadpan kiezen, zeker voor inductie omdat gietijzer zeer goed werkt op inductie (lees: het is goed magnetiseerbaar).
Als ik in dezelfde situatie zou zitten dan zou ik bij een vriend(in) een gietijzeren braadpan lenen, en die gebruiken op mijn kookplaat. Werkt dat wel? Nodig de vriend(in) dan uit voor een heerlijke stoofschotel (wel afstand houden en niet te veel gasten uiteraard ;-)) en kijk dan zelf welke gietijzeren braadpan je zou willen hebben (en wat er past binnen je budget).
Je kunt hierboven kijken naar verschillende gietijzeren braadpannen.
Werkt de braadpan van de vriend(in) ook niet goed, dan kan het probleem eigenlijk alleen maar in de kookplaat zitten, want gietijzer is een perfect materiaal voor inductie, en als dat niet werkt, tsja, dan heb je in ieder geval de pan uitgesloten als probleem en wordt het helaas een email/belletje naar de leverancier/fabrikant van de kookplaat.
Ik hoop dat je zo wat verder komt, succes!
Beste
Vlees goed droogdeppen en op kamertemperatuur laten komen.
Aanbraden in meerdere delen met ongeveer 250 gram
Groet Ric