Lees verder over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

 1. Inge kool zegt

  Geachte Florian,

  Sinds een paar jaar kook ik op inductie. Gaat prima alleen heb ik problemen met blokjes stoofvlees aanbraden. Het probleem is dat het niet bruin maar op een gegeven moment gaat koken. Ik ben inmiddels met mijn tweede braadpan bezig maar ik ben niet tevreden. Ik wil dus weer een andere pan kopen en misschien kunt u mij hierover adviseren.
  Met vriendelijke groeten Inge

  • Florian zegt

   Ik zou in dit geval eerst proberen te achterhalen wat er ‘mis’ gaat met mijn huidige braadpan voordat ik een nieuwe zou kopen, want braadpannen zijn vaak prijzig.

   Als het erop lijkt dat het vlees kookt en niet bakt, dan wordt de pan wellicht niet heet genoeg. Dit kan komen doordat de kookplaat ‘te laag staat’ of doordat de kookplaat niet voldoende warmte kan opwekken in de bodem van de pan.
   Ik vermoed dat je al hebt geprobeerd de stand van de kookplaat hoger te zetten, en ik ga ervan uit dat dit niet helpt. Dus dan komen we aan bij de tweede optie: de kookplaat kan onvoldoende warmte opwekken in de braadpan.
   Bij inductie kan dit komen doordat óf de spoel van de kookplaat onvoldoende capaciteit heeft om de pan op te warmen (te weinig koper op de spoel is iets dat regelmatig voorkomt, ook bij de ‘bekende merken’) óf de panbodem bevat onvoldoende magnetiseerbaar metaal, waardoor de kookplaat zijn vermogen onvoldoende ‘kwijt kan’ op het metaal van de pan, waardoor onvoldoende warmte wordt opgewekt.

   Ik weet niet welke kookplaat je hebt en welke braadpan je gebruikt, maar als ik een braadpan zou moeten kiezen dan zou ik een gietijzeren braadpan kiezen, zeker voor inductie omdat gietijzer zeer goed werkt op inductie (lees: het is goed magnetiseerbaar).

   Als ik in dezelfde situatie zou zitten dan zou ik bij een vriend(in) een gietijzeren braadpan lenen, en die gebruiken op mijn kookplaat. Werkt dat wel? Nodig de vriend(in) dan uit voor een heerlijke stoofschotel (wel afstand houden en niet te veel gasten uiteraard ;-)) en kijk dan zelf welke gietijzeren braadpan je zou willen hebben (en wat er past binnen je budget).
   Je kunt hierboven kijken naar verschillende gietijzeren braadpannen.

   Werkt de braadpan van de vriend(in) ook niet goed, dan kan het probleem eigenlijk alleen maar in de kookplaat zitten, want gietijzer is een perfect materiaal voor inductie, en als dat niet werkt, tsja, dan heb je in ieder geval de pan uitgesloten als probleem en wordt het helaas een email/belletje naar de leverancier/fabrikant van de kookplaat.

   Ik hoop dat je zo wat verder komt, succes!

 2. Trude Willems zegt

  beste Florian,
  Ik wilde een goede braadpan kopen nadat ik een nieuw inductiekookplaat kreeg.
  In de kookwinkel vroeg ik naar een le creuset braadpan want die had ik al heel lang op mijn verlanglijstje staan. die hadden ze wel maar hij wist mij uiteindelijk te overtuigen dat ik met een DeMeyere pan beter af was. Die was wat duurder als Le creuset maar ik liet mij overtuigen.
  Spijt en nog meer spijt dat ik daarin ben meegegaan. Ik had gezegd bij de aankoop dat mijn doel was om vlees snel aan alle kanten bruin aan te braden en daarna gaar laten sudderen in de saus.
  Dat snel bruin aanbraden werd een groot fiasco want alles brandde gelijk aan [met voldoende vet in de pan}. Na enkele keren braden wat meer op koken begon te lijken ging ik met de pan terug. U raad het al…..het lag aan mij en niet aan de pan. De verkoper had het uitgeprobeerd met mijn pan en liet me naderhand foto’s zien van zijn braadvlees in die bewuste pan. Het vlees keek heel licht van kleur, ook meer gekookt als gebakken. Ik kan met die pan koken maar niet braden en dat voor zoveel geld.
  Nu wil ik alsnog een Le Creuset elders gaan kopen maar vrees weer voor een teleurstelling.
  Is het nu zo vreemd gedacht van mij om het vlees kort op een hoog vuur bruin aan te bakken om dan vervolgens het vuur te temperen en verder gaar te stoven in de afgebluste braadboter/-vet??

  • Florian zegt

   Beste Trude,

   Dank voor je bericht – ik vind het vervelend dat de pan van Demeyere tegenvalt, want het zijn prijzige pannen inderdaad.

   Ik zal proberen e.e.a. wat te nuanceren en antwoord te geven op je vraag

   Is het nu zo vreemd gedacht van mij om het vlees kort op een hoog vuur bruin aan te bakken om dan vervolgens het vuur te temperen en verder gaar te stoven in de afgebluste braadboter/-vet??

   Het grote verschil (neem ik aan: je noemt het model pan van Demeyere niet in je bericht) tussen de pan van Demeyere en een model van Le Creuset is de coating in de pan en het materiaal waarvan de pan gemaakt is. De pan van Demeyere (nogmaals: ik neem dit aan) is een RVS pan zonder coating, die als voordeel heeft dat hij vrijwel onverwoestbaar is (de coating kan niet beschadigen want die is er niet), de pan kan in de vaatwasser (al is het beter dit niet te doen), de pan warmt sneller op dan gietijzer en de pan is bij uitstek geschikt voor het dichtschroeien van vlees. Een braadpan van Le Creuset is gemaakt van gietijzer, wat zwaarder is dan RVS en poreus bovendien, waardoor het kan roesten (dus goed afdrogen na gebruik), maar om toch een glad bakoppervlak te hebben is een laag over het metaal aangebracht, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Le Creuset is de uitvinder van de techniek voor het aanbrengen van deze laag (email) en ze doen dit al vele jaren, waardoor hun braadpannen iconisch zijn geworden. De braadpannen van Le Creuset zijn dus wél voorzien van een coating, waar de pan van Demeyere dat niet is. En hierin ligt een groot verschil in gebruik, is mijn ervaring:

   RVS pan zonder coating: rustig op temperatuur brengen (180-230C), ruim voldoende (!) boter laten smelten, het vlees dan in de pan leggen (dit zal kort aan de bodem vastschroeien en daarna loslaten), waarna je het vlees kunt omdraaien om de andere kant dicht te schroeien en als ook deze kant los is van de bodem dan kan het vuur lager en kan worden afgeblust.
   Bekijk eens deze uitleg (filmpje) van Demeyere.

   Pan met coating: langzaam op temperatuur laten komen, ruim voldoende boter laten smelten, daarna het vlees dichtschroeien, omdraaien, vuur laag en afblussen.

   Ik deel je ervaring dat bakken in een RVS pan lastiger is dan in een pan met coating, en ik zou zelf niet zonder boter vlees gaan bakken (zoals in het filmpje te zien is), en altijd ruim voldoende boter gebruiken. Maar ook in een braadpan met coating, bijvoorbeeld een model van Le Creuset, kan je vlees laten aanbakken, het laat wel wat sneller los. Het staat en valt allemaal met gebruik van de juiste temperatuur en (persoonlijk) voldoende boter.

   Wat betreft de foto van de verkoper: foto’s maken van voedsel is heel lastig en het oogt al snel onaantrekkelijk.

   Je vraag of het vreemd is wat jij wilt (aanbraden en dan langzaam garen) is nee, dat is niet vreemd, dat is namelijk wat heel veel mensen dagelijks doen.

   Mijn advies zou zijn om een aantal filmpjes te bekijken van het bakken van vlees in een RVS pan (zoals die hierboven, maar ook anmdere op internet). Je kunt ook eens in de kennissenkring/familie navragen hoe zij bakken, en wellicht je pan eens meenemen naar iemand die het dagelijks doet. Koken is een vak, en het is een misvatting dat het makkelijk is het goed te doen. Ik wil niet suggereren dat jij niet kunt koken – in tegendeel: je neemt de moeite om goede pannen aan te schaffen en dat zegt veel. Maar wat ik wel denk dat speelt is onervarenheid als het gaat om bakken in een RVS pan.
   Wat ook een optie is (en heel leuk bovendien!) is een kookcursus of workshop volgen, neem je eigen pan mee en laat een expert het maar eens proberen voor je. Wellicht dat Demeyere zelfs cursussen geeft – je zou dit eens kunnen navragen bij de winkel of Demeyere zelf.

   Het laatste wat ik zou doen (zeker gezien de prijs van de pannen) is een nieuwe pan kopen en de oude laten verstoffen, wat je wel kunt doen is eens bij iemand die een Le Creuset braadpan heeft, vragen of je de pan eens mag lenen, dan kun je ervaren hoe dat bakt. Ben je echt overtuigd dat een andere braadpan beter is voor jou dan kun je altijd nog overgaan tot aankoop van een Le Creuset braadpan – het zijn fantastische pannen en ik baal nog elke dag dat ik de mijne kapot heb laten vallen…

   Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen!

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.