Verder lezen over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

 1. Inge kool zegt

  Geachte Florian,

  Sinds een paar jaar kook ik op inductie. Gaat prima alleen heb ik problemen met blokjes stoofvlees aanbraden. Het probleem is dat het niet bruin maar op een gegeven moment gaat koken. Ik ben inmiddels met mijn tweede braadpan bezig maar ik ben niet tevreden. Ik wil dus weer een andere pan kopen en misschien kunt u mij hierover adviseren.
  Met vriendelijke groeten Inge

  • Florian zegt

   Ik zou in dit geval eerst proberen te achterhalen wat er ‘mis’ gaat met mijn huidige braadpan voordat ik een nieuwe zou kopen, want braadpannen zijn vaak prijzig.

   Als het erop lijkt dat het vlees kookt en niet bakt, dan wordt de pan wellicht niet heet genoeg. Dit kan komen doordat de kookplaat ‘te laag staat’ of doordat de kookplaat niet voldoende warmte kan opwekken in de bodem van de pan.
   Ik vermoed dat je al hebt geprobeerd de stand van de kookplaat hoger te zetten, en ik ga ervan uit dat dit niet helpt. Dus dan komen we aan bij de tweede optie: de kookplaat kan onvoldoende warmte opwekken in de braadpan.
   Bij inductie kan dit komen doordat óf de spoel van de kookplaat onvoldoende capaciteit heeft om de pan op te warmen (te weinig koper op de spoel is iets dat regelmatig voorkomt, ook bij de ‘bekende merken’) óf de panbodem bevat onvoldoende magnetiseerbaar metaal, waardoor de kookplaat zijn vermogen onvoldoende ‘kwijt kan’ op het metaal van de pan, waardoor onvoldoende warmte wordt opgewekt.

   Ik weet niet welke kookplaat je hebt en welke braadpan je gebruikt, maar als ik een braadpan zou moeten kiezen dan zou ik een gietijzeren braadpan kiezen, zeker voor inductie omdat gietijzer zeer goed werkt op inductie (lees: het is goed magnetiseerbaar).

   Als ik in dezelfde situatie zou zitten dan zou ik bij een vriend(in) een gietijzeren braadpan lenen, en die gebruiken op mijn kookplaat. Werkt dat wel? Nodig de vriend(in) dan uit voor een heerlijke stoofschotel (wel afstand houden en niet te veel gasten uiteraard ;-)) en kijk dan zelf welke gietijzeren braadpan je zou willen hebben (en wat er past binnen je budget).
   Je kunt hierboven kijken naar verschillende gietijzeren braadpannen.

   Werkt de braadpan van de vriend(in) ook niet goed, dan kan het probleem eigenlijk alleen maar in de kookplaat zitten, want gietijzer is een perfect materiaal voor inductie, en als dat niet werkt, tsja, dan heb je in ieder geval de pan uitgesloten als probleem en wordt het helaas een email/belletje naar de leverancier/fabrikant van de kookplaat.

   Ik hoop dat je zo wat verder komt, succes!

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Op deze website gebruiken we zgn. first- of third-party tools die kleine bestanden (cookies) op uw apparaat opslaan. Cookies worden normaal gesproken gebruikt om de site correct te laten functioneren (technische cookies), om rapporten over het navigatiegebruik te genereren (statistische cookies) en om gepaste reclame te tonen voor onze diensten / producten (profileercookies). We kunnen technische cookies direct gebruiken, maar u hebt het recht om te kiezen of u cookies voor statistische en profilering wilt inschakelen. Door deze cookies in te schakelen, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden. Cookie policy