Brood bakken
Brood wordt al zo lang gebakken dat het in alle culturen wordt gegeten en dat elke cultuur haar eigen soort brood kent. Maar dit komt niet doordat het bakken van brood eenvoudig is: het recept voor goed gebakken brood luistert heel nauw en mislukkingen worden meestal veroorzaakt door verkeerde verhoudingen tussen bloem (wit brood) of meel (bruin brood), water en gist. En met een broodbakmachine bakken maakt het wel eenvoudiger, maar toch is het wel belangrijk de juiste verhoudingen aan te houden. En wie zonder mislukte broden is zal het eerste stukje ingezakt brood eten, dacht ik.
Brood bakken
Brood bakken doe je met bloem, water, gist, zout en eventueel broodverbeteraar. Met een broodbakmachine is dit niet anders, al hoef je zelf het kneedwerk niet te doen.
We spreken van bloem voor wit brood, (volkoren)meel voor bruin brood. Waar ‘bloem’ staat kan je ook ‘meel’ lezen.
Als vuistregel voor het bakken van brood houd je aan:
- 100% Bloem (voor wit brood) of (volkoren)meel (voor bruin brood)
- 60% Water (afhankelijk van het soort bloem of meel)
- 2% Zout
- 2% Gist vers of 1% droge gist
- 2% broodverbeteraar (afhankelijk van het soort bloem of meel)
Deze verhoudingen zijn voor een bakker vanzelfsprekend en komen voor een brood van 500 gram bloem neer op:
- 500 gram bloem
- 300 gram Water
- 10 gram Zout
- 10/5 gram Gist (verse/droge)
- 10 gram Broodverbeteraar
Weeg altijd apart af, als je al 300 gram water en 500 gram meel in je broodblik of mengkom hebt zitten en je meet dan je zout of gist af in die zelfde grote massa dan is het lastig voor je keukenweegschaal om naukeurig te meten. Meet dus alles apart.
Hoezo “60% Water (afhankelijk van het soort bloem of meel)”?
Dit is cruciaal, en helaas komt het vaak neer op vallen en opstaan met het soort bloem dat je gebruikt: hoeveel water gebruik je?
Ik heb gemerkt dat de hoeveelheid eiwitten die je bloem bevat van grote invloed is op de hoeveelheid water die je moet gebruiken voor het bakken van brood of pizza met die bloem, en dit wordt bevestigd in vele artikelen online.
Eiwitten en brood
Hoe goedkoper de bloem, hoe lager het gehalte aan eiwitten dat het bevat, en dus hoe minder water je dient te gebruiken bij het maken van het brood of deeg voor pizza. Hieronder vind je een overzicht waarin ik mijn bevindingen heb gezet:
Zwakke bloem
Zwakkere bloem heeft een eiwit-gehalte van minder dan 10 gram per 100 gram bloem. Mijn bloem had 8,9 gram eiwit per 100 gram bloem. Hiermee bakte ik een brood en pizza succesvol op de volgende manier:
8,9 gram eiwit per 100 gram bloem = 250 gram water per 500 gram (=50% water op 100% zwakke bloem).
Bij 500 gram zwakke bloem met een eiwitgehalte van 8,9 gram hebben we dus 44,5 gram eiwit waarvoor we 250 gram water gebruiken, voor elke gram eiwit is 5,6 gram water nodig.
Ik heb ook nog zwakkere bloem gebruikt, daarbij had ik slechts 225 gram water per 500 gram bloem nodig (=45% water op 100% bloem). Helaas werden de voedingswaarden niet op de verpakking vermeld. Ik adviseer alleen bloem te gebruiken waarvan je weet wat de voedingswaarden zijn zodat je weet hoe je ermee moet bakken.
Normale bloem
Normale sterke bloem heeft een eiwit-gehalte van meer dan 12 gram per 100 gram bloem. Mijn sterke bloem had 12,5 gram eiwit per 100 gram bloem en ik maakte daarmee een brood en pizzadeeg op de volgende manier:
12,5 gram of meer eiwit per 100 gram bloem = 300 gram water per 500 gram bloem (=60% water op normale bloem)
Bij 500 gram normale bloem met een eiwitgehalte van 12,5 gram hebben we dus 62,5 gram eiwit waarvoor we 300 gram water gebruiken, voor elke gram eiwit is 4,8 gram water nodig.
Zeer sterke bloem
Een waarde van meer dan 13 gram eiwit per 100 gram bloem vind je bij zeer sterke bloem, denk hierbij aan speciaal gekweekte tarwe, Kamut bloem of andere duurdere soorten. Bekijk het eiwit-gehalte en pas de hoeveelheid water aan voor je brood of pizzadeeg, ga als basis uit van 60% water op 100% bloem en vul aan met ~5 gram water voor elke extra gram eiwit.
Hieronder het resultaat van de standaard verhoudingen voor brood (500/300/10/5/10) in mijn broodbakmachine. Stand: standaard brood, middelmatige bruining.
Lyonel zegt
Heb je een voorbeeld hoe een zelf te programeren bakprogramma voor een speltbrood op de Unold eruit zou moeten zien?
Marianne zegt
Beste Lyonel,
Ik moet bekennen dat ik de programmeer-functie van de Unold broodbakmachine nog niet zelf heb gebruikt. Het is verleidelijk om eenvoudigweg de ‘werkende’ programma’s te blijven gebruiken als je een combinatie hebt gevonden (ingrediënten + programma) dat goed werkt.
Waar ik zou beginnen voor het zelf maken van een bakprogramma is een bestaand programma: kies bijvoorbeeld het bakprogramma voor volkoren brood (2) en bekijk in het boek dat bij de broodbakmachine is meegeleverd hoe dat programma is samengesteld. Pas dat dan aan naar jouw wensen, verleng de rijsijd en/of baktijd, verlaag de temperatuur, etc.
Programmeer dat nu op #12 in de broodbakmachine.
Je kunt als ‘inspiratie’ ook een bakrecept nemen voor handmatig bakken en dat in de machine programmeren, daarna aanpassen waar nodig.
Als je een programma hebt samengesteld/gevonden dat goed werkt dan hoor ik dat graag!
T.Rozenberg zegt
Vraag : Wij hebben een BBM een BM50 van inventum met klein bakblik waar je tot 275 gram,s brood mee kunt bakken.wij bakken met kant en klaar meel van de Aldi.
Daar 275 gram nergens beschreven staat hoeveel water daar bij moet is dat mijn vraag.
Marian zegt
Staat niet op de verpakking van de kant-en-klaar mix hoeveel water er bij moet?
Ik zou denken ongeveer 75 gram water, maar dat hangt erg af van het meel/bloem, dus dat wordt experimenteren. 75 gram water zou een goed uitgangspunt moeten zijn.
Succes!
Remy zegt
Het stukje over Kamut staat een twee onjuistheden. Spelt en tarwe hebben volledig identieke voedingswaarde en Kamut bevat te weinig glutenvormende eiwitten om er luchtig brood en broodachtige gerechten mee te maken.
Marjo zegt
Ik bak broden van 500 gram bloem. Nu wordt deze altijd flink hoog bijna boven het bakje uit. De laatste paar keer komt het brood niet hoger dan iets boven de helft. Ik gebruik alles hetzelfde. Weet iemand hoe dit kan?
Hoe hoog wordt een brood bij 750 gram en hoe hoog bij 1 kg.! Bedankt.
Marian zegt
Is de gist nog vers of al oud? Gebruik je hetzelfde type bloem?
Marjo zegt
Ik heb gist die tot 2020 goed is. Bloem van de molen of patent bloem van jumbo.
Marian zegt
Ik zou het zo niet weten. Wellicht dat je op het Broodbakforum wat wijzer wordt, want dit lijkt me een veel voorkomend probleem waar ongetwijfeld een oplossing voor is.
Anneke zegt
Ik heb een vraag over een broodrecept voor de broodbakmachine.
Ik wil een brood bakken met Tarwebloem voor Patisserie. (gekocht bij de Makro)
Kan ik dit Tarwebloem hiervoor gebruiken of moet er dan nog een ander meelsoort bijgevoegd worden.
Marian zegt
Nee hoor, je hoeft niets toe te voegen als je een wit brood wilt bakken. Met bloem bak je wit brood, met meel bak je bruin brood (zo ongeveerd). Bloem voor patisserie is de fijnste soort, ook wel aangeduid als ’00’. Dit is ‘gewoon’ bloem.
Nora zegt
Wat kan ik toevoegen wanneer na 45 min het belletje gaat
Florian zegt
Rozijnen, noten, krenten, zaden, kruiden, gember… Alles dat lekker is! :-)
Bert zegt
kan ik ook een kwart brood in de broodbakmachine maken ? en moet ik dan ook alle ingredienten halveren? . ik heb nl geen idee hoe dit in elkaar steekt.
Florian zegt
Ik denk niet dat het zo werkt. Ik zou even advies inwinnen bij het Broodbakforum.
Mieke Landa zegt
ik denk dat je beter een gewoon brood bakt en de rest tn de diepvries doen
Renee Ludolph zegt
Even niets technisch: ik vind dit een leuke en mooi vormgegeven website. Ik vond wat ik zocht!
getekend, de broodfreak
Inge Buchner zegt
ik heb gevonden wat ik gezocht heb bedankt
Bauke zegt
Bij kant en klare brood mixen staat altijd op wat je aan ingrediënten moet toevoegen dus ook de hoeveel heid watermaak je dan een brood van de halve verpakking neem je ook de helft van het water
Tina zegt
Beste,
Ik heb een BBM met keuze van 500 750 en 1000. Recepten voor 500 zijn duidelijk.
Nu wil ik graag 750 en 1000 proberen alleen vind ik niet de juiste verhoudingen. Steeds lijkt wel te weinig water(ondanks vuistregel 100 60%). Kunt u mij de juiste verhoudingen vertellen.
Dank.
Florian zegt
Lijkt te weinig water, of is het te weinig water? Want het is mijn ervaring dat je op het eerste gezicht denkt dat er te weinig vocht bij gaat, maar het resultaat is prima na het bakken. Ik zou de voorgeschreven verhoudingen gewoon proberen en dan aan de hand van het resultaat het recept aanpassen. Houd goed bij wat je hebt gebruikt en probeer het uit. De ene BBM is de andere niet, het ene gist is het andere niet, het ene meel/bloem is het andere niet, etc.
Het kan dus ook aan het type meel/bloem liggen dat je gebruikt, dat je iets meer vocht moet toevoegen, maar dat zou je even aan de molenaar/verkoper moeten vragen dan wat de verhoudingen moeten zijn bij dat type meel/bloem.
Tina zegt
Nou na het bakken is de onderkant van het bakblik nog steeds poeder….dus te weinig water. Heb het al meerdere malen geprobeerd maar blijft mislukken. Dit vind ik jammer van de producten. Brood van 500 gram gaat perfect…. Maar zal idd eens gaan horen bij de winkel wellicht weten ze daar de juiste verhoudingen.
Florian zegt
Je kunt ook de fabrikant van de BBM eens vragen naar instructies voor grotere broden, of wellicht zijn de instructies in de handleiding te vinden?
Tina zegt
Zal ze eens contacteren idd. Goede tip!
Bij beschrijving en recepten van BBM staat niets vermeld.