Als je een broodbakmachine hebt dan heb je de keuze uit door de fabrikant vooraf ingestelde programma’s, je past hier je brood recepten op aan. Of, als je een broodbakmachine hebt met een programmeerbaar bakprogramma, dan kan je eigenlijk alle recepten voor brood gebruiken want je past het bakprogramma gewoon op het recept aan. Maar hoe programmeer je de broodbakmachine zodat hij jouw brood zo bakt als voor het recept is voorgeschreven?
Hoe programmeer ik mijn UNOLD broodbakmachine?
Ik heb een UNOLD Backmeister broodbakmachine. Deze broodbakmachine heeft de mogelijkheid zelf een bakprogramma te creëeren. Hieronder lees je hoe ik dit programma heb ingesteld voor een Toscaans brood zonder zout.
Eigenprogramm
Het EIGENPROGRAMM op de Unold Backmeister broodbakmachine bevat standaard het zelfde bakprogramma als BASIS, dus standaard is het programmeerbare programma (nummer 12.) als volgt ingesteld:
We willen nu een Toscaans zoutloos brood bakken, wat als volgt gemaakt dient te worden:
Ingrediënten:
- 500 gram bloem (patentbloem, “00”)
- 150 gram natuurlijke gist (of 7 gram droge gist) (met natuurlijke gist bedoel ik zelf gekweekte gist)
- 250-300 gram water
Programmeren voor dit recept
De ingrediënten moeten worden gekneed, het deeg moet rijzen en het brood moet worden gebakken op de volgende manier:
- Kneden 1: 14 minuten
- Rijstijd 1: 60 minuten
- Kneden 2: 20 minuten
- Rijstijd 2: 40 minuten
- Rijstijd 3: 60 minuten
- Bakken: 50 minuten
- Warmhouden: 60 minuten (maar als het bakken klaar is dan ben ik er altijd als de kippen bij om te proeven…)
Zo programmeer je de Unold broodbakmachine voor dit brood:
- Zet de broodbakmachine aan.
- Druk op de MENU-toets, net zo vaak totdat je programma 12 hebt staan in je scherm, dit is het EIGENPROGRAMM (=programmeerbaar bakprogramma).
- Druk op ABSCHNITT
- Op het display verschijnt Knead 1 (= Kneden 1) met daarbij de tijd die in dit onderdeel geprogrammeerd is: 0:10
Wij willen hier 0:14 van maken, dus: - Druk op de knop ZEIT net zolang totdat er 0:14 minuten staat, de tijd gaat knipperen.
- Druk nu nogmaals op ABSCHNITT om de 14 minuten te bevestigen, de eerste kneedtijd is nu ingesteld.
- Druk nu weer op ABSCHNITT om naar Rise 1 (= Rijzen 1) te gaan, deze tijd staat op 0:20, wij willen 1:00 uur (60 minuten) dus drukken we op de knop ZEIT net zolang totdat er 1:00 staat (je kunt op de ZEIT-knop blijven drukken, dan loopt hij harder door).
- Druk dan nogmaals op ABSCHNITT om de 60 minuten te bevestigen, de eerste rijstijd is nu ingesteld.
- Zo lopen we elk onderdeel door: Druk op ABSCHNITT om het programma-onderdeel te bewerken, druk op de ZEIT-knop om de tijd van het onderdeel aan te passen en druk vervolgens weer op ABSCHNITT om die tijd te bevestigen. Dan weer op ABSCHNITT drukken om naar het volgende onderdeel te gaan, et cetera. Als we de tijd voor een bepaald onderdeel op 0:00 zetten dan wordt dit onderdeel niet uitgevoerd (of eigenlijk wordt het gedurende 0:00 seconden uitgevoerd, en dat is dus <niet>).
- Als we bakperiode hebben ingesteld drukken we nogmaals op ABSCHNITT en daarna op START/STOP, de totale tijd van het programma wordt dan getoond: 4:04.
- Nu drukken we op BRÄUNUNG net zo vaak tot het pijltje bovenaan het scherm onder het woord DUNKEL staat: wij willen een donker gebakken brood (met krokante korst!)
Je kunt nu je ingrediënten in de broodbakmachine doen en het programma ’12’ starten voor je Toscaanse brood zonder zout.
Het zojuist door jezelf geprogrammeerde bakprogramma blijft in de machine onthouden en kan altijd worden aangepast voor een ander brood recept.
Je kunt de gebruiksaanwijzing van de UNOLD Backmeister gebruiken om je broodbakmachine te programmeren, vanaf pagina 67 (je vindt de gebruiksaanwijzing hier). Houd er rekening mee dat niet alle instructies exact kloppen, er wordt gesproken van knoppen die er (in ieder geval bij mij) niet op ziten, maar met wat creativiteit kom je er ongetwijfeld wel uit.
Karlijne zegt
Zou je ook het instellen van een goed speltbrood kunnen delen? Daar zou ik erg blij mee zijn!
Marianne zegt
Hoi Karlijne,
Bekijk hier de speltbrood recepten voor broodbakmachine, het lukt mij prima speltbrood te bakken met het standaard-bakprogramma, ik heb het daarom niet aangepast voor spelt.
Henry zegt
Hoi,
Ik lees in dit recept 150 gram verse gist, is dat niet heel erg veel? Ik bak broden met zo’n 1- tot 2% verse gist van het gewicht van het meel. Bij dit recept zou dat 5- tot 10 gram verse gist zijn. Overigens wordt meestal de omrekening van droge (instant is iets anders) gist naar verse gist met de formule 1 – 3 gedaan.
Met veel belangstelling heb ik over de bakmachines gelezen. Ik bak zonder machine, maar overweeg nu toch de Unold Backmeister Extra 68511 te kopen. Dit omdat je daar gelijktijdig 2 (verschillende) broden in kunt bakken
Marianne zegt
Henry, je hebt helemaal gelijk: dat was een typfoutje en moet 15 gram zijn. Ik heb het inmiddels aangepast in het recept.
De omrekening van verse/droge gist wordt inderdaad meestal anders gedaan, maar het ene gist is het andere niet, het ene meel het andere niet en ook de ene manier van bakken de andere niet.
Bij het bakken van brood zijn er zoveel variabelen dat het vaak zoeken is wat voor jou wel en niet werkt.
Het is zelfs zo dat het weer buiten en de luchtvochtigheid op de plaats van rijzen en bakken van invloed zijn op het resultaat, daarom is het belangrijk om goed te noteren hoe je hebt gebakken en dan de volgende keer daarop door te borduren.
Brood bakken is echt een kunst, je kunt hier vast over meepraten en ik moet zeggen dat het voor mij wat te tijdrovend is geworden en dat ik daarom helaas minder brood bak de laatste tijd.
Henry zegt
Dank je voor de snelle reactie. Het was geen betweterigheid van mij hoor, maar het leek me gewoon zo veel. Ik ben eigenlijk benieuwd of er broden met dit recept en 150 gram verse gist gebakken zijn ;-).
Je hebt gelijk, je vind diverse formules voor omrekenen op internet. Dat varieert van 1 – 2 tot 1 – 3. 1 Is daarbij de droge gist. Moet de droge gist in het recept dan niet ergens tussen 5- en 7,5 gram liggen? Ik geloof dat een zakje droge gist een inhoud van 7 gram heeft, dus 1 zakje zou makkelijk zijn.
En ook heb je gelijk dat er heel veel variabelen zijn. Ik kan wel interessant doen, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik er niet echt over kan meepraten hoor. Echt ervaren ben ik niet. Ik heb zelf een Excel-sheet gemaakt met formules die het me makkelijker maken dingen aan te passen en te zien wat ik eerder gedaan heb.
Marianne zegt
Henry, mijn reactie was niet bedoeld om jou het idee te geven dat ik je betweterig vond overkomen, mijn excuses als dit wel het geval was.
Ik heb geen vragen of klachten gekregen over de 150-grams broden gelukkig :-)
Handig, een spreadsheet, dat maakt het inderdaad makkelijker.
In feite is het zo dat gist ook smaak toevoegt aan het brood, maar over het algemeen is de regel dat minder gist in brood (of pizza, etc.) een minder ‘opgeblazen’ gevoel geeft als je het eet, dus hoe minder gist je gebruikt hoe plezieriger het brood te verteren is.
Dit is de reden dat men voor pizza-deeg ~3 gram gist op 500 gram bloem gebruikt, en het dan 24 uur laat rijzen op een koude plek (de koelkast). Door de koude werkt de gist minder snel en heeft dus meer tijd om luchtbellen te vormen in het deeg.
Als je de tijd hebt dan zou het een leuk experiment zijn:
500 gram bloem
3 gram droge gist
Zout
Water
24 uur laten rijzen in de koelkast
Dan eenzelfde deeg maken:
7 gram gist
500 gram bloem
Zout
Water
En dan ~3 uur laten rijzen.
Beiden daarna bakken op dezelfde manier en proeven wat lekkerder is.
Overigens klopt het dat droge gist vaak per 7 gram verpakt is.
En als we toch aan het expirimenteren zijn zou je eens kunnen proberen zelf gist te kweken, mij is het helaas niet gelukt (slechte kwaliteit bloem vermoed ik) maar het is echt wel heel leuk en zeker als je regelmatig brood bakt dan is je ‘eigen’ gist kweken toch wel een must, denk ik.
Mocht je het eens willen proberen dan vind je hier een stappenplan.
Henry zegt
Dat gevoel had ik totaal niet hoor, maar ik dacht juist achteraf dat jij dat misschien wel had hahaha.
Het lijkt me ook dat met minder gist je ook minder last hebt met de vertering. En inderdaad voegt gist ook smaak toe aan brood. Zuurdesem zou lekkerder zijn heb ik gelezen, maar heb het niet zelf gebruikt.
Het enige verschil in beide recepten is de tijd, klopt dat? Dat vraag ik omdat er bij die 7 gram geen “droge” staat. 2 Variabelen wijzigen lijkt me niet handig voor een experiment. Ik heb nooit droge gist in huis en zou het dus met verse gist moeten proberen. Verse gist geeft me altijd het gevoel “echter” bezig te zijn hahaha. Het lijkt me wel leuk hoor om dat experiment een keer uit te voeren.
Zoals het me ook wel leuk lijkt om gist te maken, maar vind dat nogal wat werk. Ik zou het dan alleen maar doen om te kijken of het lukt, niet voor gebruik. Kun je aan “slappe” bloem niet wat gluten toevoegen om het “sterker”, en meer geschikt voor deze job, te maken? Ik koop de verse gist bij Jumbo. Kost € 0,19 voor een grote dobbelsteen van 42 gram. Daar kun je aardig wat broden mee bakken. Ik gebruik het ook om worstenbroodjes, ik kom uit Brabant hè :-), en frikandellenbroodjes mee te bakken.
Er staat bij het recept hierboven “15 gram natuurlijke gist (of 25 gram biergist/35 gram droge gist)”. Biergist weet ik niet, maar de droge gist moet dan 7 gram worden?
Marianne zegt
Het verschil is de tijd en de hoeveelheid gist.
7 gram gist – 3 uur rokzem
3 gram gist – 24 uur rijzen (of minimaal 18 uur, dat wordt aanbevolen)
Wat het recept betreft: ik heb even navraag gedaan ‘in Toscane’ (Florence): men gebruikt 150 gram gist op 500 gram bloem, maar dit betreft de zelf gekweekte verse gist, die dus niet geconcentreerd is. Dat, of 6-7 gram droge gist, of 3 gram als het meer dan 18 uur kan rijzen.
De 150 gram bleek dus geen foutje en ik heb het daarom weer hersteld in de tekst.
Opnieuw werd benadrukt dat de ene gist de andere niet is, het ene bloem het andere niet, luchtvochtigheid, temperatuur, kneden, etc. dus het is maar net hoe het gaat.
Henry zegt
Wat leuk om te lezen. Nu is het ook duidelijk, met die nieuwe omschrijving. Misschien dat ik het ooit eens ga proberen.
David zegt
Hebben Panasonic broodbakmachines ook een manueel instelbaar recept? Ik zou graag een broodbakmachine kopen om te bakken met bakferment en waarin ik heel lange rijstijden kan instellen. Dank je wel!
Florian zegt
Ik denk dat je wel wat hebt aan dit artikel over broodbakmachines.
Jacoline zegt
Ik heb cake opgezocht in menu en wil het starten, maar hij doet niets?
Florian zegt
En als je op ‘Start’ drukt? Of even kijken in de handleiding hoe het programma te starten.