Lees verder over:

Over Florian

Sinds 2011 schrijf ik artikelen over koken, eten en drinken voor Plezier in de Keuken. Ik heb ook de naam van de website bedacht en altijd bezig geweest met het beheer (de technische kant) van deze website.

Ik kook graag en eet het liefst voedsel met veel smaak - het liefst gemaakt van verse kruiden uit eigen tuin, want ik heb niet zo veel met planten als je ze niet kunt opeten.

Ik heb een achtergrond in marketing, een sterke interesse in techniek en ben de zoon van een kok, en dat is hoe een website over (keuken-)apparatuur, koken, eten en drinken tot stand komt.

Reacties

 1. Sandra zegt

  Heerlijk zo’n uitgebreide vergelijking! Eén opmerking, ik heb namelijk zelf een Kenwood BM450:

  “De BM450 heeft ook een zogenaamde “Draai & sluit broodpan”, ik vermoed dat dit gelijk is aan een soort springvorm, wat het uitnemen van het brood makkelijker maakt.”

  De “draai & sluit broodpan” slaat op de manier waarop het blik vergrendeld zit in de machine, niet op het principe van een springvorm, om het brood gemakkelijker uit het blik te krijgen.

 2. Gerard zegt

  Wauw! Wat een super beschrijving! Hartelijk dank, want obv hiervan heb ik in 1 keer inzicht in waar ik op moet letten (pas gisteren bedacht dat we een broodbakmachine willen aanschaffen). Op basis hiervan ga ik voor de Kenwood. Mn omdat ik persé speltbrood wil kunnen bakken. Ook vind ik de dispenserers belangrijk. Tevens zou deze waarschijnlijk ook zuurdesembrood kunnen bakken door de lange programmaduur van 15 uur.
  Nogmaals hartelijk dank voor dit fantastische overzicht!

  Hartelijke groet,
  Gerard

 3. Eric zegt

  wat een FANTASTISCH artikel, hartelijk dank hiervoor!! Misschien dat iemand ons kan zeggen of er ook een broodbakmachine is die tegelijk 2 kleinere broden kan bakken? Wij hebben een klein B&B en willen onze gasten ’s ochtends vers brood serveren maar wel elke kamer zijn “eigen” brood… We hebben gezien dat de UNOLD 68511 twee kleinere broden kan bakken maar zien niet of dit gelijktijdig mogelijk is. Voor tips en hulp bij onze keuze zijn we zeer dankbaar!

  • Marianne zegt

   De Unold Backmeister Extra (68511) kan inderdaad twee broden tegelijk bakken, zie ook de website van Unold waarop dat staat: http://www.unold.de/en/unold/bread-makers/68511/
   Er is een afbeelding waarop je kunt zien dat er twee broden tegelijk in zitten. Je zou daar even verder kunnen ‘graven’, maar ik zou niet weten waarom het bakken van 2 kleine broden niet gelijkertijd zou kunnen, anders heeft het weinig extra waarde als dat niet kan (kan je net zo goed een andere machine nemen en om- en om bakken, toch?)
   De 68511 is hier trouwens een stuk goedkoper dan bij Unold zelf.
   Een B&B met eigen broodbakmachine op de kamer, is dat even lekker wakker worden! :-)

 4. Leonore zegt

  Wat ik nog zou willen toevoegen aan de keuze voor broodbakmachine: wij hebben tegenwoordig een bestron. Het geluid uit deze machine is hinderlijk. Als ik er naast staat doet het bijna pijn aan mijn oren en als ik lig te slapen wordt ik er vaak wakker van. Ik heb de fabrikant gebeld maar het geluid is vastgelegd op de printplaat en de microfoontjes zijn niet meer te verwijderen. Zelf vind ik ook het licht storend omdat het ding continu een knipperlicht geeft. Dus als ik ’s avonds in de keuken sta en hij staat aan, ook al is hij nog niet begonnen dan lijkt het net of ik naast een vuurtoren woon. Dat was met mijn vorige philips broodbakmachine niet het geval.

 5. carlo zegt

  Marianne,

  Super artikel. Ook het artikel over de verschillende speltbroden. Hoe lang heb jij 68415 nu in bezit? Lees namelijk dat die na een tijdje wat minder presteert. Op je artikel van speltbroden kan ik niet de kneed en rijstijden terugvinden voor dit apparaat. Kan je mij daaraan helpen of lees ik er overheen?

  Alvast bedankt

  • Marianne zegt

   Hoi Carlo,

   Je vindt de kneed- en rijstijden vind je in dit artikel over het programmeren van de broodbakmachine.
   Ik heb de broodbakmachine onlangs weggegeven aan een vriendin omdat ik een keukenmachine heb gekocht voor het kneden van het deeg en omdat ik die ook voor heel veel andere dingen kan gebruiken, maar ik merk dat ik nu weer een nieuwe oven wil hebben omdat het bakken tegenvalt…

   Er is gewoon te weinig ruimte in mijn keuken en dus moest er wat weg.
   Ik heb de broodbakmachine ongeveer anderhalf jaar gebruikt zonder enig probleem, dus kan je niets zeggen over de prestaties na langere tijd, helaas.

 6. Martijn zegt

  Ik heb de Unold 68415 2e hands gekocht op Marktplaats. Na een paar keer gebruiken ging de aandrijfsnaar kapot, zodat de kneedhaak niet meer draaide. Voor € 1,40 en € 3,80 verzendkosten kon ik bij Unold een nieuwe “Zahnriem” (art.nr. 6841551) bestellen. En nu draait hij weer als de beste! Goede service-afdeling dus van Unold.

 7. Judith Holtland zegt

  Hallo,
  De Domo B 3990 is 815 W even wat nadere informatie ;)

  ik heb deze gekocht omdat hij grote broden kan bakken , ik heb hem nu
  zeker een maand of 2 en tot nu toe bevalt hij goed .
  Ik ben nu op zoek naar een tweede BM machine .
  voor extra er bij , omdat ik een groot gezin heb en ik die dan ook mee kan nemen op vakantie ,
  ik ben dan ook erg blij met uw site met de vergelijkingen , ik kijk nu dus vooral naar hoeveel watt hij is , wand hoe minder hoe beter , niet alle websites hebben die WATT percentage er bij staan helaas .
  bedankt .

 8. Marlene zegt

  Jammer dat ik dit artikel nu pas tegen kom. Heb gisteren maar tweedehands een bbm gekocht. Mijn eerste bbm was de unold.68415 die er na 2 jaar en 1 maand (net na de garantie af was gelopen) er mee ophield.

  Toen heb ik de inventum bm55 gekocht. Daar gebruikte ik dan het programma 1 voor wat 3 uur inhield. Op een gegeven moment was mijn speltbrood zelfs na 3 uur niet gaar plus het bakblik lekte en van de timer kon ik ook niet meer echt op aan. Deze had ik 13 maanden. Ik kan het apparaat terug sturen. had deze nieuw voor 45 gekocht maar ik kan niet 2 weken zonder een bbm dus heb gisteren een genomen op marktplaats. it blijkt een oude inventum te zinn. BM 25.
  Mijn vraag is als je geen instelbaar programma hebt op je machine, welke is dan het beste te gebruiken?

  Mijn simpele recept met hele lekkere broden is:
  310 water
  0f 500 grm speltmeel
  of 400 speltmeel en 100 speltbloem
  7 gram zout
  8 gram gist
  Alvast heel erg bedankt en voor mijn volgende bbm dan kijk ik eerst weer even hier.

  • Marianne zegt

   Ik zou uitgaan van het standaard bakprogramma, als dat niet werkt andere proberen. Mogelijk dat je bij de fabrikant de gebruiksaanwijzing kan downloaden, daar staan vaak recepten in en ook de programma’s die je voor de verschillende broden zou moeten gebruiken. Het is sterk verschillend welk programma te gebruiken bij welke machine voor een recept.

   • Marlene zegt

    Dank je. Ik heb nu snel volkoren programma gekozen dat is 3.10. Ik denk nu dat dat te kort zal zijn daar deze ook veel minder watt heeft dus minder krachtig.
    Helaas denk ik dat ik aan een vierde bbm moet want uit deze die ik voor 15 euro heb gekocht komt toch een stank. Zo een hele vieze muffe lucht. ;)

    Ga nu toch maar mijn inventum b55 laten repareren. Dit is ook niets. Merci :)
    Marlene

 9. Quirine zegt

  Voor een machine die je zelf kan programmeren (ik heb de Kenwood BM450 gekocht),
  hoe zou je het instellen voor Speltbrood?

  Groetjes Quirine

 10. Peter zegt

  Ik mis een van de betere machines de BHG van Bielmeier.
  Ook ik bak daar al een paar jaar speltbrood en wel volledig volkorenbrood met Dinkelmehl vollkorn en Schrott. Beid 50% en dus een 100% volkorenbrood mooi bruin etc
  Verder is het de moeite waard om eens te kijken op de website van een boer die zijn hele bedrijf heeft omgezet naar het verbouwen, verwerken en verkopen van speltmeel en de bijbehorende zaken.
  10kg dinkelvollkorn € 16.00 10 kg Schrott € 16.00 verzendkosten naar Nederland € 9.00.

  Dat is € 2.10 voor een kilo eerste klas speltmeel. En hij verkoopt veel aanverwante producten als spelt havermout etc. etc. kijk maar eens op zijn website. beslist de moeite waard