Bruschetta is afgeleid van bruscare, wat op kolen roosteren betekent. Bruschetta is dan ook een gerecht dat wordt gemaakt van geroosterd brood (wit of bruin) met daarop knoflook en olijfolie, maar er mag ook tomaat, worst, basilicum, oregano of kaas worden gesmeerd. Bruschetta komt oorspronkelijk uit midden-Italië, en in Toscane noemt men het fettuna, wat geolied sneetje betekent. Je vindt dit gerecht op bijna elke kaart in Italië en wordt voornamelijk als voorgerecht of tussengerecht geserveerd.
Bruschetta recept
Bruschetta maak je met Italiaans brood, maar het is ook erg lekker om zelf brood te bakken en daarvan bruschetta te maken, bak bijvoorbeeld zelf Italiaans brood, dan zit je zeker goed.
Ingrediënten
- 8 tomaten (afhankelijk van de grootte)
- 6 teentjes knoflook
- Goede olijfolie
- Ciabatta
- Basilicum
- Oregano
- Zout en peper naar smaak
- Grof zeezout
Bereiding
- Verwarm je oven voor zodat je de ciabatta kan afbakken (indien nodig)
- Dompel de tomaten een paar minuten in kokend water, haal ze er dan uit en ontvel ze
- Bak je ciabatta af
- Snijd de tomaten in kleine stukjes en haal de pitjes eruit
- Laat de stukjes tomaat op een theedoek drogen
- Schil en pers 3 teentjes knoflook en meng ze met de tomaat
- Scheur een paar blaadjes basilicum en voeg ze bij de knoflook en tomaat
- Voeg wat zout, peper en olijfolie toe aan het mengsel en proef om te bepalen of er meer bij moet
- Houd je oven warm, zo meteen gaan we grillen
- Snijd je brood in sneetjes
- Schil en pers 3 teentjes knoflook en meng ze met olijfolie
- Smeer de sneetjes brood nu in met het knoflook-olijfolie-mengsel en bestrooi ze met wat grof zeezout
- Grill de sneetjes brood nu in de hete oven een paar minuten totdat je ze gaat ruiken (houd ze in de gaten), smeer na een paar minuten een laagje van het tomatenmengsel op de broodjes en doe ze nog even onder de grill
Serveer de bruschetta met wat basilicum en een glaasje wijn.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!