percolator bodum koffie zetten bialetti koffie maken koffie lekkere koffie cafetiere

Cafetiere – Bodum: Hoe zet ik koffie in een cafetiere?

De Cafetiere

Cafetiere cafe bodumDe cafetiere of French press genoemd,is een koffiekan met een fijn metalen filter die de koffie door het water naar de bodem drukt. Cafetieres zijn zeer populair in het Franse café en de cafetiere wordt dan ook wel de French Press genoemd. Voor een goede ‘café’ uit de cafetiere gebruik je grof gemalen koffie, liefst vers gemalen. Giet daar water overheen dat net niet meer kookt (laat het water na het koken een minuutje staan voordat je het over de koffie giet, te heet water kan ervoor zorgen dat je koffie bitter wordt), roer de koffie even door met een lepeltje (let op bij glazen cafetieres!) zodat de olien uit de koffie los komen, als je het goed doet dan vormt een schuimend laagje op de koffie.

 

Sluit de cafetiere nu af met het deksel maar zorg ervoor dat het metalen filter de koffie niet raakt. Dit laat je even staan, ongeveer twee tot drie minuten, zodat de koffie zijn aroma’s aan het water kan afgeven. Vervolgens druk je het filter zachtjes naar beneden met niet meer gewicht dan dat van je hand en voila, de koffie in de cafetiere is klaar! Op de bodum van de cafetiere bevindt zich nu de koffieprut, bovenin de cafetiere is de koffie nu direct schenkbaar. Vind je de koffie uit de cafetiere niet sterk genoeg? Doe dan meer koffie in de cafetiere, langer laten staan geeft geen sterkere koffie maar bittere koffie. Deze manier van koffiezetten geeft echt heerlijke smaakvolle aromatische koffie. Doordat geen papieren filter wordt gebruikt blijft er geen aroma achter in het filter of proef je de smaak van het filter in je koffie. En de koffie is heet aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor de temperatuur van het water, dit wordt niet door een machine geregeld, je hebt dus volledige controle over het resultaat. Het is aan te raden om naast heet water in de cafetiere ook heet water in je koffie kopjes te gieten en ook dit vier minuten te laten staan, zo giet je hete koffie in hete kopjes en heb je heerlijk hete koffie. Natuurlijk is het geheel afhankelijk van de koffie die je gebruikt en of je deze zelf maalt met een bonenmaler (zie hiervoor het onderwerp over koffiebonenmalers). Volgens recent onderzoek is koffie uit een cafetiere minder gezond dan koffie uit bijvoorbeeld een koffiezetapparaat met filter, dit zou komen doordat bij de cafetiere de koffie lang in het water op de bodem ligt en daardoor meer cafestol afgeeft. Cafestol is het bestanddeel in koffie dat cholesterol verhogend kan werken. Elke koffieboon bestaat voor ongeveer 0,6% uit cafestol (bron: wikipedia over de cafetiere) en deze stof zou in grotere mate vrijkomen in een cafetiere dan in een andere vorm van koffie zetten.

Hoeveel koffie gebruik je voor een cafetiere?

Net als bij alle soorten koffie is ook voor het zetten van koffie in een cafetiere wel een soort regel:
Gebruik grof gemalen (liefst van zo recent mogelijk gebrande bonen) koffie en dan ongeveer één schepje per kopje koffie in de schone droge cafetiere. Giet net-niet meer kokend water over de koffie en roer met een lepeltje de olieen los uit de koffie (er ontstaat nu een zogenaamde crema-laag op de koffie). De hoeveelheid water die je gebruikt hangt af van hoeveel koffie je wilt zetten, houd de maatverdeling op de cafetière aan. Doe het deksel op de cafetiere en laat de koffie ongeveer vier minuten trekken. Druk dan langzaam het filter naar beneden en de koffie kan worden geschonken en gedronken. Uiteraard kan je een cafetiere ook heel goed gebruiken voor het zetten van cafeinevrije koffie, zorg er ook met cafeinevrije koffie voor dat je grof gemalen koffie gebruikt om te voorkomen dat de koffieprut door het filter heenkomt.
Schroom niet om de gebruikte koffie (koffieprut) door de gootsteen te spoelen, de koffie zal in de afvoer als een schuurmiddel fungeren en vet en etensresten meevoeren naar het rrool. Je hoeft dus niet uitgebreid de cafetiere leeg te kloppen in de vuilnisbak, een restant wegspoelen is goed tegen verstopping van de afvoer.

In dit filmpje zie je hoe koffie wordt gezet in een cafetiere:

Cafetiere van Bodum kopen

Als je een cafetiere wilt kopen houd er dan rekening mee dat je er een koopt die groot genoeg is voor het aantal kopjes waarvoor je hem wilt gebruiken. Koffie is altijd lekkerder als ze vers gezet is en als je koffie zet voor jezelf dan is een 2-kops cafetiere groot genoeg. Genieten je gasten ook graag van verse koffie uit een cafetiere dan kan je een groter model kopen, de prijzen tussen de maten liggen niet ver uit elkaar en je kunt wel minder koffie zetten in een grote cafetiere maar niet in een kleinere dus bedenk goed of je niet toch een maatje groter wilt hebben. Daarnaast is het belangrijk te weten dat je met de glazen cafetiere erg voorzichtig moet zijn, de Bodum Eileen heeft een ijzeren omhulsel dus die gaat niet zo gauw kapot, maar een cafetiere met enkel glas aan de buitenkant is zeer kwetsbaar en kan van een stoot tegen de kraan al barsten. Een model van kunststof of metaal is wel zo praktisch, zeker met schoonmaken van de bodem. Overweeg je een cafetiere te kopen kijk dan eens op de volgende website voor prijzen en aanbiedingen van cafetieres.
Lees hier reviews over cafetieres van Bodum.
In dit filmpje wordt de Bodum Eileen kort getoond (Engelstalig):

0 1 2 3 4 volgende
Items per pagina:
Sortering:

Bodum Kenya Cafetière - 3-kops - 0.35 l
Bodum Bistro Nouveau Cafetière - 3 Kops - 0,35 l - Zwart
Bodum Brazil Cafetière - 3-kops - 0,35 l - Rood

0 1 2 3 4 volgende

Items per pagina:

 

 

 

Welkom Koffiebonenmalers Cafetieres Capsules en pads Koffiemakers Melkopschuimers Theekannen Thee producten Fluitketels

4 gedachten over “Cafetiere – Bodum: Hoe zet ik koffie in een cafetiere?”

 1. Pas een bodum crema cafetière gekocht, voor 3 kopjes koffie, maar krijg bij het reinigen de glazen kan niet uit de houder getrokken. Graag uw reactie hierop. Vr. gr. Elisabeth.

  1. Beste Elisabeth,

   Weet je zeker dat de houder van de cafetiere los te maken is?
   De cafetieres die ik heb zijn allen uit elkaar te halen, dat wil zeggen: bij allen kan de glazen binnenkant losgemaakt worden van de houder, maar wellicht dat jij net een model hebt waarbij dat niet kan?

   Als de gebruiksaanwijzing geen uitkomst biedt dan zou je contact op kunnen nemen met Bodum via http://www.bodum.com/nl/nl/cms/422/101565/ of direct via 0900 263 86 65.

  1. Houd voor de hoeveelheid water de maatverdeling van de cafetière aan. Voor elk kopje koffie gebruik je één schep koffie, maar je giet water op tot het niveau dat je wilt, de hoeveelheid kopjes staat aangegeven op de cafetière of houd onderstaande hoeveelheden aan:

   3 kops = 0,35 liter
   4 kops = 0,50 liter
   8 kops = 1 liter
   12 kops = 1,5 liter

Vraag of opmerking? Laat gerust een berichtje achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *