De cafetière of French press genoemd, is een koffiekan met een fijn metalen filter die de koffie door het water naar de bodem drukt. Cafetières zijn zeer populair in het Franse café en de cafetière wordt dan ook wel de French Press genoemd. Voor een goede ‘café’ uit de cafetière gebruik je grof gemalen koffie, liefst vers gemalen. Giet daar water overheen dat net niet meer kookt (laat het water na het koken een minuutje staan voordat je het over de koffie giet, te heet water kan ervoor zorgen dat je koffie bitter wordt), roer de koffie even door met een lepeltje (let op bij glazen cafetières!) zodat de oliën uit de koffie los komen, als je het goed doet dan vormt een schuimend laagje op de koffie. Hieronder lees je hoe nu verder…
Best verkochte cafètiereFrench press Cafetiere - 0.8 L - Verse koffie zetten - Dubbele wand isolatie - Zwart - VDN
Sluit de cafetière nu af met het deksel maar zorg ervoor dat het metalen filter de koffie niet raakt. Dit laat je even staan, ongeveer twee tot drie minuten, zodat de koffie zijn aroma’s aan het water kan afgeven. Vervolgens druk je het filter zachtjes naar beneden met niet meer gewicht dan dat van je hand et voila; de koffie in de cafetière is klaar! Op de bodem van de cafetière bevindt zich nu de koffieprut, bovenin de cafetière is de koffie nu direct schenkbaar. Vind je de koffie uit de cafetière niet sterk genoeg? Doe dan meer koffie in de cafetiere, langer laten staan geeft geen sterkere koffie maar bittere koffie. Deze manier van koffiezetten geeft echt heerlijke smaakvolle aromatische koffie. Doordat geen papieren filter wordt gebruikt blijft er geen aroma achter in het filter of proef je de smaak van het filter in je koffie. En de koffie is heet aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor de temperatuur van het water, dit wordt niet door een machine geregeld, je hebt dus volledige controle over het resultaat. Het is aan te raden om naast heet water in de cafetière ook heet water in je koffie kopjes te gieten en ook dit vier minuten te laten staan, zo giet je hete koffie in hete kopjes en heb je heerlijk hete koffie die lang op temperatuur blijft. Natuurlijk is het geheel afhankelijk van de koffie die je gebruikt en of je deze zelf maalt met een bonenmaler (zie hiervoor het onderwerp over koffiebonenmalers).
Direct naar: Bodum cafetières – Groenenberg cafetières – Bialetti cafetières – Leopold Vienna cafetières – Le Creuset cafetières – Dubbelwandige cafetières – Cafetières 1 liter
Gezondheid
Volgens recent onderzoek is koffie uit een cafetière minder gezond dan koffie uit bijvoorbeeld een koffiezetapparaat met filter, dit zou komen doordat bij de cafetière de koffie lang in het water op de bodem ligt en daardoor meer cafestol afgeeft. Cafestol is het bestanddeel in koffie dat cholesterol verhogend kan werken. Elke koffieboon bestaat voor ongeveer 0,6% uit cafestol (bron: wikipedia over de cafetiere) en deze stof zou in grotere mate vrijkomen in een cafetière dan bij een andere vorm van koffie zetten.
Hoeveel koffie gebruik je voor een cafetière?
Net als bij alle soorten koffie is ook voor het zetten van koffie in een cafetière wel een soort regel:
Gebruik grof gemalen (liefst van zo recent mogelijk gebrande bonen) koffie en dan ongeveer één schepje per kopje koffie in de schone droge cafetière. Giet net-niet meer kokend water over de koffie en roer met een lepeltje de oliëen los uit de koffie (er ontstaat nu een zogenaamde crema-laag op de koffie). De hoeveelheid water die je gebruikt hangt af van hoeveel koffie je wilt zetten, houd de maatverdeling op de cafetière aan. Doe het deksel op de cafetière en laat de koffie ongeveer vier minuten trekken. Druk dan langzaam het filter naar beneden en de koffie kan worden geschonken en gedronken. Uiteraard kan je een cafetière ook heel goed gebruiken voor het zetten van cafeinevrije koffie; zorg er ook met cafeinevrije koffie voor dat je grof gemalen koffie gebruikt om te voorkomen dat de koffieprut door het filter heen komt.
Schroom niet om de gebruikte koffie (koffieprut) door de gootsteen te spoelen; de koffie zal in de afvoer als een schuurmiddel fungeren en vet en etensresten meevoeren naar het riool. Je hoeft dus niet uitgebreid de cafetière leeg te kloppen in de vuilnisbak, een restant wegspoelen is goed tegen verstopping van de afvoer.
In dit filmpje zie je hoe koffie wordt gezet in een cafetière:
Cafetière kopen
Als je een cafetière wilt kopen houd er dan rekening mee dat je er een koopt die groot genoeg is voor het aantal kopjes waarvoor je hem wilt gebruiken. Koffie is altijd lekkerder als ze vers gezet is en als je koffie zet voor jezelf dan is een 2-kops cafetière groot genoeg. Genieten je gasten ook graag van verse koffie uit een cafetière dan kan je een groter model kopen, de prijzen tussen de maten liggen niet ver uit elkaar en je kunt wel minder koffie zetten in een grote cafetière maar niet in een kleinere dus bedenk goed of je niet toch een maatje groter wilt hebben. Daarnaast is het belangrijk te weten dat je met de glazen cafetière erg voorzichtig moet zijn. De Bodum Eileen heeft een ijzeren omhulsel dus die gaat niet zo gauw kapot, maar een cafetière met enkel glas aan de buitenkant is zeer kwetsbaar en kan van een stoot tegen de kraan al barsten. Een model van kunststof of metaal is wel zo praktisch, zeker met schoonmaken van de bodem maar ze zijn vaak ook dubbelwandig dus blijven veel langer warm – en dus de koffie ook.
Elisabeth zegt
Pas een bodum crema cafetière gekocht, voor 3 kopjes koffie, maar krijg bij het reinigen de glazen kan niet uit de houder getrokken. Graag uw reactie hierop. Vr. gr. Elisabeth.
Marianne zegt
Beste Elisabeth,
Weet je zeker dat de houder van de cafetiere los te maken is?
De cafetieres die ik heb zijn allen uit elkaar te halen, dat wil zeggen: bij allen kan de glazen binnenkant losgemaakt worden van de houder, maar wellicht dat jij net een model hebt waarbij dat niet kan?
Als de gebruiksaanwijzing geen uitkomst biedt dan zou je contact op kunnen nemen met Bodum via http://www.bodum.com/nl/nl/cms/422/101565/ of direct via 0900 263 86 65.
Renee Mulder zegt
Kunt u mij meedelen hoeveel water ik per kopje in de cafetiere moet schenken?
Marianne zegt
Houd voor de hoeveelheid water de maatverdeling van de cafetière aan. Voor elk kopje koffie gebruik je één schep koffie, maar je giet water op tot het niveau dat je wilt, de hoeveelheid kopjes staat aangegeven op de cafetière of houd onderstaande hoeveelheden aan:
3 kops = 0,35 liter
4 kops = 0,50 liter
8 kops = 1 liter
12 kops = 1,5 liter
manuela zegt
Beste
Ik overweeg een cafetière te kopen. Ik vraag me wel af of de filter regelmatig vervangen moet worden? Zo ja hoevaak?
Mvg
Manuela
Marian zegt
Ik heb mijn filter nog nooit vervangen, ik spoel hem altijd goed schoon en gebruik geen harde borstel want de haren kunnen tussen de gaatjes in het filter gaan zitten en dan het filter beschadigen. Gewoon goed uitspoelen en af en toe even uit elkaar halen om goed te reinigen, dan gaat het filter jaren mee.