Cake recepten: iedereen heeft er meerdere ‘in de kast’ liggen. Mijn cake recept voor snelle roomboter limoencake is een voorbeeld van een eenvoudig recept voor een lekkere cake. Maar wel een ongezonde cake: veel boter en suiker. Maar hoe maak je een lekkere cake zonder geraffineerde suiker en boter, die er toch als ‘boter met suiker ingaat’?
Kokosbloesem suiker in plaats van gewone suiker
Kokosbloesem suiker is een suiker die ongeraffineerd is. De suiker komt van de kokosbloesem en bevat bij consumptie nog vitaminen en mineralen. Het grootste voordeel van kokosbloesem suiker is dat het een lage glykemische waarde heeft. De glykemische waarde geeft aan hoe snel de koolhydraten tijdens het spijsverteringsproces worden afgebroken en hun glucose afgeven in de bloedbaan: hoe sneller dit gebeurt hoe groter de ‘sugar spike’ na het eten van de suikers en hoe groter de ‘sugar dip’ daarna. Reguliere ‘gewone’ suiker heeft een hoge glykemische waarde: snelle opname van de glucose door het bloed en dus dat echte hyper-gevoel na het eten ervan, en dat onvermijdelijke vermoeide gevoel even later. Kokosbloesem suiker heeft een lage glykemische waarde: de glucose komt langzaam en geleidelijk vrij en zorgt voor een gelijkmatige opname van de suikers in het bloed. Kokosbloesem suiker heeft een lagere glykemische waarde dan de suiker in bijvoorbeeld een appel. (Lees hier meer over de glykenusche index).
Maar dit hoef je allemaal niet te weten, je kunt ook gewoon ‘eens wat anders’ willen proberen: de smaak van kokosbloesem suiker is een beetje te vergelijken met die van basterdsuiker en lekker ‘crunchy’.
Kokosolie in plaats van boter
Kokosolie is een zeer goed alternatief voor boter. Zoals al eerder omschreven is het de meest veelzijdige olie die je in de keuken kunt gebruiken (het is bijna saai te noemen als je het lijstje met toepassingen afgaat: kokosolie staat overal bovenaan door zijn stabiele karakter op hoge temperaturen en de middellange verzadigde vetzuurketens).
Een cake recept met kokosolie en kokosbloesemsuiker dus, en je kunt zelf de smaak bepalen want zowel kokosolie als kokosbloesem suiker smaken beiden niet naar kokos. (Stiekem mijn schoonvader, een echte ‘wat de boer niet kent…’-eter deze cake gegeven: lekkere cake vindt hij het, niet verteld dat hij net een halve kokosplantage naar binnen heeft zitten werken natuurlijk, maar het is wel een stuk minder ongezond dan wat hij normaal eet en dan mag je best wat verborgen houden, vind ik).
Ingredienten
- 250 gram kokosbloesemsuiker
- 250 gram kokosolie (als de kokosolie nog hard is: even verwarmen tot hij zacht is als boter, het hoeft niet gesmolten te zijn)
- 5 eieren
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- Zest van een sinaasappel (sinaasappelschil raspen met fijne rasp. Dit bepaalt de smaak van de cake, je kunt ook een andere smaak toevoegen)
- Sap van een halve sinaasappel
- Vanille stokje of vanille essence
Oven voorverwarmen op 160 graden Celsius
Bereiding
- Meng de kokosbloesemsuiker met de kokosolie in een mengkom.
- Mix het mengsel tot het goed gemengd is.
- Voeg één voor één de eieren toe terwijl je mixt met je mixer.
- Voeg de zest toe en het sap van de sinaasappel.
- Voeg ook de inhoud van het vanillestokje toe of een theelepel vanille essence.
- Mix het mengsel nogmaals door elkaar.
- Voeg tijdens het mixen het zelfrijzend bakmeel toe (pas op dat je de mixer niet te snel hebt draaien!). Blijf mixen tot het een mooi zacht beslag is.
- Doe je beslag in een cakevorm, bijvoorbeeld een siliconen-vorm. (Gebruik je een cakevorm zonder anti aanbaklaag dan eerst even insmeren met kokosolie en bestuiven met bakmeel)
- Bak de cake ongeveer 65 tot 70 minuten op 160 graden in het midden van de oven.






Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!