Het woord schiacciata betekent ‘platgedruk’t in het Italiaans, en hiermee wordt een brood bedoeld dat vrij zout is en met olijfolie wordt gebakken. In Florence heeft schiacciata echter een andere betekenis: daar betekent het een cake: schiacciata alla fiorentina is een dessert cake die vrij eenvoudig is maar zeker tijdens het carnavals seizoen (januari/februari) overal in de stad wordt verkocht en gegeten. Je kunt schiacciata alla fiorentina bestellen in restaurants en kopen bij bakkers. Lekker met een glaasje dessertwijn maar ook ’s ochtends bij de koffie erg lekker, en doordat hij eenvoudig te maken is maar toch heel sierlijk oogt ook een perfecte traktatie voor bezoek.
Schiacciata alla Fiorentina recept
De genoemde hoeveelheden zijn voor gebruik in een 18 x 23 centimeter bakvorm. De volgorde van het toevoegen van de ingrediënten is belangrijk voor een goed bakresultaat.
Ingrediënten
- 2 eieren
- 175 gram suiker (wit)
- 150 gram bloem
- 4 eetlepels olijfolie (gebruik goede kwaliteit, je proeft dit in de cake)
- 7 eetlepels melk
- 1 sinaasappel (je hebt zowel het sap als het schaafsel van de schil nodig)
- 15 gram bakpoeder
- Poedersuiker (garnering)
- Boter (voor het invetten van het bakblik)
Schiacciata alla Fiorentina bakken
1. Oven voorverwarmen op 200°C
2. Klop de eieren met de suiker met een mixer totdat het volledig wit is
3. Voeg de olijfolie toe en blijf mixen
4. Voeg de melk toe en blijf mixen
5. Voeg het sinaasappelschaafsel toe en blijf mixen
6. Voeg het sap van de sinaasappel toe en blijf mixen
7. Voeg de gezeefde bloem toe en mix nu rustig door
8. Voeg het bakpoeder toen en mix dit als laatste goed door het beslag
9. Doe het beslag nu in de ingevette bakvorm
10. Bak de Schiacciata alla Fiorentina gedurende 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven
11. Controleer na 20 minuten met een prikker in het miden van de cake of deze droog is, als de prikker no gnat aanvoelt bak je de cake nog 5 minuten door, anders uit de oven halen.
12. Laat de cake nu 30 minuten rustig afkoelen
13. Als de cake is afgekoeld laat je hem uit de bakvorm vallen op een plat oppervlak
14. Om de cake af te maken decoreer je hem met poedersuiker, gebruikelijk is om een afbeelding op de cake te leggen en dan de peodersuiker te strooien zodat de afbeelding uitgespaard blijft, zoals in het plaatje met de Florentijnse lelie.
In Florence kan je de cake eten zoals hij is, of gevuld met jam of room of een andere vulling naar keuze.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!