Een van de eerste dingen die ik vroeg toen ik in contact kwam met een Italiaan was:”hoe maak jij pizza?”. Blijkbaar is het maken van goede pizza in Italie het zelfde als het kunnen schillen van aardappelen in Nederland: dat kan iedereen, en dat doe je gewoon. Maar het was wel duidelijk dat ik het echt wel wilde weten en dus schreef hij het voor me op:
Benodigdheden
- Mes
- Snijplank
- Kom
- Bakjes
- Vork
- Lepels
- Deegroller
- Theedoek
De beschrijving is op volgorde van bereiding.
Ingredienten voor de bodem van 4 pizza’s
- 500 gram bloem
- Gist (zakje, maar in Italie haal je dat bij de bakker, kweek je het zelf of koop je een blokje)
- 200 ml lauw water (genoeg voor de gist, zie verpakking)
- Zout
- Olijfolie
- Schepje suiker
Bereiding deeg
Doe lauw water in een kom en voeg hier een theelepel suiker aan toe en roer het totdat er geen suiker meer zichtbaar is, voeg nu de gist toe en roer dit even goed zodat je zo min mogelijk klontjes hebt. Ook al staat er op verpakking van de gist dat je het direct toe kunt voegen aan de bloem: doe het niet, je haalt veel beter resultaat door het gist even te laten eten van de suiker, je zult het ruiken en als je goed luistert ook horen: gist leeft en wil graag eten. Hoe aktiever het is, hoe beter je deeg straks gaat rijzen en hoe luchtiger en lekkerder je pizza wordt.
Het is goed om te weten dat zout en gist geen vrienden zijn, wil je je deeg laten rijzen doe er dan nog geen zout bij.
Doe de bloem in een kom en maak een mooi kuiltje in het midden, giet hier een paar druppels olijfolie in en meng het in het midden tot een bal met bloem, als het goed is ligt het bloem aan de zijkant en ligt er een balletje olijfolie-bloem in het midden.
Je gist is nu waarschijnlijk aan het bruisen, er drijven vlekken op, dat is goed. Doe nu het water/gistmengsel ook in het kuiltje in de bloem en roer met een vork rustig rond terwijl je langzaam wat bloem van de rand meeneemt in het ‘badje’.
Blijft rustig roeren, er zal langzaam een klont deeg ontstaan die je nu (met schone handen!) gaat kneden. Als het deeg blijft plakken aan je handen giet je er wat bloem bij en kneed je weer tot het weer begint te plakken, doe er dan weer voorzichtig wat bloem bij.
Haal het deeg nu in twee bollen uit elkaar en kneed ze een voor een totdat ze niet meer plakken, het deeg zal soepel aanvoelen doordat de gluten zijn gaan werken, het wordt een soort kauwgom, het kneden duurt ongeveer 15-20 minuten. Maak van het deeg dikke lappen en rol ze op als rollades/slakkenhuizen.
Leg de ballen deeg nu terug in de kom en doe er een natte schone theedoek overheen (warm water) en zet de kom in een warme ruimte, bijvoorbeeld in de zon op de vensterbank of boven een kachel of bij de wasdroger, ergens waar het warm is zodat de gist zijn werk kan doen.
Doe nu een snufje zout in een bakje en doe er een klein scheutje warm water bij en roer het totdat het is opgelost.
Ingredienten voor het beleggen van de calzone pizza
- 2 blikjes tomatenpiree
- Lepeltje pesto
- Scheutje olijfolie
- Snufje peper
- Meng deze ingredienten in een bakje en leg het lepeltje erin, dat heb je straks nodig.
Ingredienten naar eigen inzicht voor een calzone pizza
Dit is volledig naar eigen inzicht, het lekkerste wordt de pizza als je er zo veel mogelijk dingen in stopt, zoals:
Tomaten, Olijven, Kazen (blauwader/pecorina/grada padano/mozzarella, etc,), Paprika, Kappertjes, Salami, Ham, Spek (even bakken), Ananas, Prei, Ui, Knoflook (even bakken), diverse kruiden (basilicum, tijm, etc.)…
Voorbereiding voor het beleggen
Snijd alles in kleine stukjes en leg het klaar, het liefst in bakjes zodat het eenvoudig te gebruiken is.
Ruim je aanrecht op en maak een groot aanrechtblad schoon zodat je daarop straks het deeg uit kunt rollen, strooi er alvast wat bloem op en leg je deegroller klaar.
Na 1-2 uur zal het deeg stevig gerezen zijn, tot meer dan dubbel de massa die je eerst had, dis is precies wat je wilt. Je zult ook merken dat het deeg weer wat natter is geworden, je kunt er nu een klein beetje bloem bij doen om het nogmaals te kneden en het water met zout toe te voegen. Je hebt nu twee luchtige ballen deeg waarvan je vier pizza’s kunt maken. (Zelf maak ik altijd twee pizza’s tegelijk dus de helft van het deeg kan de vriezer in voor de volgende keer.)
Pak een bakplaat (liefst een ronde) en stooi er wat bloem op, schuif het over de plaat en klop eraf wat overblijft (komt goed van pas op je uitrol-blad).
Neem 1/4 van het deeg en maak er een bal van, leg deze op je schoongemaakte blad en rol het deeg uit, als het plakje strooi je er wat bloem op (ik leg altijd een hoopje bloem in de hoek zodat ik het snel kan pakken). Blijf lekker rollen en het deeg draaien totdat je een dunne grote ronde schijf hebt, als je regelmatig gedraaid hebt dan weet je ook nu hoe je hem op kunt pakken en op een grote ovenplaat kunt leggen zonder dat je er met je vingers doorheen prikt. (Ervaren pizza-bakkers rollen het deeg niet maar draaien het rond waardoor het uitgerekt wordt, dit is erg leuk om te zien maar het geeft zo’n troep in je keuken dus ik rol liever).
Nu komt het leukste van alles: de pizza beleggen
Schep met een lepel 1/4 van het tomatenpuree-mengsel om het deeg en smeer het uit over de pizza, het uitsmeren hoeft niet netjes, gewoon even snel, je ziet er straks niets meer van.
Verwarm je oven nu voor op 250 graden.
Doe nu 1/4 van al je ingredienten op de ene helft van je pizza, je merkt nu hoe prettig het is dat je alle ingredienten netjes klaar hebt gezet. Zit alles op je pizza dan vouw je het witte onbedekte gedeelte van het deeg over het belegde gedeelte en vouw je de randen dicht en druk je ze aan. Je eerste calzone pizza is nu klaar!
Je herhaalt dit nu voor de andere pizza(‘s), op een rondje bakplaat kun je nu 2 calzone pizza’s tegen elkaar aan leggen, en dit is een van de redenen dat ik graag calzone maak: het bakt makkelijker en eet prettiger straks.
Als je alle pizza’s gemaakt hebt zit er vast nog wat tomatenpuree in het bakje: strijk dit met een kwastje over de bovenkant van de calzones, dit geeft een mooie rode gloed en ruikt straks heerlijk.
Bak de calzones nu 13 minuten op 220 graden in de oven.
Als de calzons klaar zijn dan kan je ze eten met wat verse ruccola en tomaatjes.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!