7.9 / 10
Formaat
Prijs
Plaatstaal
Ophangoog
Handvat
Bubbels
Beschikbaar bij: |
Ik ga op vakantie en ik neem mee… een wok! Want Kookpunt stuurde mij een Campfire plaatstalen bubble wok toe, dit is een wok die zowel in de keuken als buiten op een kampvuur kan worden gebruikt. Handig, want het roosteren van marshmallows is dan wel leuk en lekker; er moet ook gewoon goed gegeten worden natuurlijk. Niet dat ik zo’n kampeerder ben hoor, ik heb nooit helemaal goed begrepen waarom je een comfortabel bed zou willen inruilen voor een dun matje op de grond in een tent. En dan heb ik het nog niet over een badkamer verruilen voor een emmer water, om over het verruilen van een toilet voor een gat in de grond maar niet te spreken. Maar het plezier van buiten koken ken ik wel, en dat is precies wat ik van plan ben te doen met de Campfire wok!
Plaatstaal
De Campfire wok ziet er misschien wat vreemd uit, met die bobbels erin, maar dat komt volgens de fabrikant doordat het een handgeslagen pan is en ze laten die deukjes erin omdat het een voordeel kan hebben bij het gebruik: minder aanbakken en krokanter voedsel. Eerst proeven – dan geloven is mijn motto. In ieder geval is deze wok gemaakt van het juiste materiaal: plaatstaal, of Carbonstaal, zoals op het etiket staat. Plaatstaal heeft goede eigenschappen voor een pan: het is relatief licht, kan mooi dun geslagen worden, geleidt warmte gelijkmatig en snel, kan hoge temperaturen aan (handig op je kampvuur) en niet onbelangrijk: kan tegen een stootje. Nadeel van metaal is dan weer dat het handvat ook heet wordt. Maar gelukkig zit er een houten handvat aan deze wok, en hout geleidt warmte niet goed dus het handvat zal niet te heet worden tijdens gebruik, aldus de makers van de wok. Maar zover zijn we nog niet…
Voorbereiding
Wie op vakantie gaat bereidt zich voor. En zoals dat hoort heb ik even de gebruiksaanwijzing van de pan gevolgd, want deze moet namelijk worden schoongemaakt en ingebrand. Dat schoonmaken en inbranden is niet zo moeilijk, het is gewoon een kwestie van even doen. Ik vind het zelf wel leuk (voorpret) om een pan op de juiste manier voor te bereiden op gebruik, maar als je dit in de wildernis moet doen dan is dat natuurlijk niet meer zo plezierig. Daarom: even thuis doen voordat je de pan gaat gebruiken.
Laagje verwijderen
Volgens de fabrikant zit er een (‘food safe’) beschermende laag op de pan, deze laag moet voor gebruik worden verwijderd. Dit doe je door de pan 2/3 te vullen met water en dan 5-7 minuten te laten koken. Daarna giet je het water direct uit de pan en schrob je de laag van de pan af met heet water, afwasmiddel en een schuursponsje. Blijven schrobben aan de binnen- en buitenkant totdat de laag is verwijderd. Spoel de pan nu goed af en droog de pan.
Inbranden
Nu begint het inbranden. wrijf de binnenkant van de pan in met olie (ik gebruik lijnzaadolie omdat dit goed blijft plakken aan de pan, en het is wat Kookpunt adviseert te doen). Zet de pan op laag vuur en laat 10-15 minuten opwarmen (zet de afzuigkap aan…) Haal de pan van het vuur en giet daarna nog 2 eetlepels olie in de pan en verdeel de olie met een papieren doek (keukenpapier) in de pan, zodat het niet alleen op de bodem ligt maar de hele pan goed ingevet wordt. Pas wel op: de pan en de olie zijn heel erg heet!
Laat overal in de pan een dun laagje achter, zonder druppels.
Laat de pan nu weer opwarmen op het vuur, deze zal zwart worden. Laat de pan daarna afkoelen. Herhaal alle stappen totdat de pan egaal zwart is. Een uitgebreidere uitleg over het inbranden vind je bij Kookpunt.
Handig handvat
Als je van schoenen houdt, dan heb je veel schoenen. Als je van koken houdt, dan heb je veel pannen. En met beiden is dan het probleem: waar laat je ze? In mijn geval is het antwoord: keukenkastjes, overvolle keukenkastjes… Gelukkig heeft de wok van Campfire een ring aan het handvat om hem aan op te hangen, ook handig buiten in de wildernis natuurlijk, maar daar hoef ik gelukkig niet naar toe. Ik ga naar Gelderland, en zo wild is het daar niet (maar wel heel erg groen en mooi!). Toch ben ik erg blij met de ring aan het handvat van deze wok want daaraan kan ik de pan ophangen: scheelt weer ruimte in het keukenkastje. Maar wat gaan we eigenlijk bereiden in de wok? Dat hangt af van mijn zwager, want hij is chef-kok en hoewel hij mij altijd lekker laat hobby’en in de keuken zie ik hem af en toe bedenkelijk kijken, dus ik laat de keuze voor het menu aan hem over…
Op vakantie koken
Waar liefhebbers van voetbal een voetbal meenemen op vakantie, en anderen een kaartspel, neem ik een mes, snijplank en in dit geval de Campfire wok mee. Ik snij het liefst met mijn eigen messen op mijn eigen snijplank. En ik had het kunnen weten: mijn zwager nam ook zijn eigen messen mee, en een rekje kruiden. We moesten er beiden een beetje om lachen, overtuigd van het feit dat we niet gek zijn maar gewoon graag goed materiaal gebruiken bij het koken, en je weet nooit wat je in een vakantiewoning aantreft.
De koekenpan in onze vakantiewoning was er eentje van het type ‘nachtmerrie’: een koekenpan met gaatjes, te vaak gebruikt, te vaak niet goed schoongemaakt. Direct aan de kant geschoven dat ding en de wok neergezet. Mijn zwager vroeg waarom er deukjes zaten in de wok, ik heb hem verteld dat dat is omdat hij met de hand geslagen is en het een voordeel zou hebben tijden het gebruik. Het gebruik zou wel uitwijzen of dit echt voordeel geeft, die deukjes, aldus de chef.
Tempé frituren in de wok
We zouden die avond in ieder geval tempé eten; een koek van soja uit Indonesië. Je kunt tempé heerlijk kruiden omdat het smaak goed opneemt, dus je kunt er eigenlijk elke smaak aan geven.
We sneden de tempé in blokjes, verwarmden zonnebloemolie in de wok en bakten de blokjes tempé goudbruin. Daarna even uit laten lekken en dan vermengen met een marinade van stroop, zoete ketjap en sambal, wat de tempé een zoet-zoute smaak geeft met een klein pitje.
Het bakken van de tempé in de Campfire wok ging prima: daar is ‘ie voor gemaakt natuurlijk. Het bakken van vegetarische kipstukjes (erg lekker!) ging wat minder goed: de pan was goed vettig maar de kipstukjes bleven plakken, vooral bij de deukjes en de pan moest na het bakken uitgekookt worden om de stukjes los te krijgen. Was de wok toch niet goed ingebrand? Dat zou kunnen.
Boven open vuur
En de volgende dag natuurlijk: wokken boven een vuurtje! Dacht ik… Want mijn zwager aarzelde: na het fiasco met de kipstukjes en zijn bedenkingen over een houten handvat boven open vuur wilde hij er niet aan om de wok te gebruiken boven een vuurtje. Hij raadde mij aan de wok nogmaals goed in te branden en hem alleen boven een gecontroleerd vuurtje te gebruiken. En dat is dan ook wat ik ga doen.
Conclusie
De Campfire Bubble Wok is een opvallende pan die goed handelbaar is. Het oogje in het handvat is praktisch, maar het houten handvat zelf niet zo voor gebruik boven open vuur: de kans op het verbranden van het hout is zeker aanwezig. De bubbels in de wok vind ik niet nuttig, het is een grappige feature maar ze hadden er net zo goed niet in kunnen zitten. Zelf heb ik ooit eens koper geslagen en het is juist de bedoeling om het metaal zo glad mogelijk te krijgen, deuken erin slaan is niet de bedoeling en het nut voor de pan ontgaat me.
Als je de pan goed inbrandt is hij zeker goed als wok te gebruiken op de gasvlam, en dat is ook waarvoor ik hem nu gebruik, maar voor een kampvuur zou ik het niet willen aanbevelen. De prijs van de wok is prima dus daarvoor hoef je het niet te laten, zeker als je je netjes houdt aan de voorschriften voor inbranden en schoonmaken, dan heb je met de Campfire Bubble Wok een prima koop.
Update 22-05-2016
Inmiddels hebben de wok en ik elkaar wat beter leren kennen: de wok is nu beter ingebrand, hij is aan de binnenkant vrij egaal donker gekleurd nu en heeft een anti-aanbaklaagje gekregen waardoor voedsel veel minder blijft plakken. Ik heb nog een paar keer inbranden te gaan voordat het echt goed is, maar duidelijk is wel dat ik te licht dacht over dat inbranden. Volg de aanwijzingen goed en accepteer dat het even een klusje is – en dat het goed is om even wat ramen open te zetten tijdens het inbranden, maar het levert ook zeker wat op.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!