Dit caprese recept is waarschijnlijk het eenvoudigste recept dat er is: Als je een tomaat in plakjes kunt snijden dan heb je het moeilijkste gehad. En eenvoudig betekent zeker niet minder lekker: de Insalata Caprese zoals hij eigenlijk heet, is één van de meest geliefde salades ter wereld, en komt, hoe kan het ook anders, uit Capri: een eiland in de baai van Napels, Italië. Het gerecht heeft de kleuren groen, rood en wit, en dat zijn niet toevallig ook de kleuren van de Italiaanse vlag. Een traditioneel gerecht dus, en zeker een traktatie.
Caprese recept
Capri is van oudsher een plek waar de welgestelden vakantie vieren. De Romeinen hadden er al villa’s en de ruïnes daarvan zijn op Capri nog altijd te vinden. De Caprese salade is dan ook een typisch gerecht van luxe, met veel smaak en typisch Italiaanse ingrediënten. De Caprese wordt in Italië als voorgerecht gegeten, maar als jij het lekker als bijgerecht of nagerecht wilt verorberen dan zal niemand je daar op aanspreken.
Let er bij mozzarella op dat je een soort met wat smaak koopt. Meestal zijn deze kazen iets duurder, maar vele malen lekkerder dan de allergoedkoopste bollen, en goede mozzarella maakt het verschil tussen ‘ok’ en ‘heerlijk’ bij de Insalata Caprese.
Ingrediënten:
- 4 rijpe tomaten in plakjes gesneden
- 1 bol mozzarella (kwaliteit proef je!)
- 2 handen basilicumblaadjes
- Zout
- Olijfolie
Optioneel:
- Peper
- Balsamico azijn
- Pijnboompitten
Bereiding:
Bekijk ons videorecept:
Of lees hieronder de bereiding:
- Was de tomaten en snijd de tomaten in plakken. Wil je liever tomaat zonder vruchtvlees, snijd er dan partjes van en verwijder het vruchtvlees.
- Verdeel de plakjes tomaat over een bord of schaal.
- Scheur vervolgens stukjes mozzarella van de bol en leg op elk plakje tomaat een stukje mozzarella.
- Om deze salade af te maken was je de basilicum, scheur je de blaadjes even in (heb ik voor de foto’s niet gedaan, maar komt de smaak zeker ten goede) en verdeel je de blaadjes over de mozzarella. Gebruik zoveel basilicum als je wilt, zijn 20 blaadjes naar jouw smaak te weinig, aarzel dan niet er meer over de mozzarella te verdelen.
- Je zou optioneel nog peper en zout over de salade kunnen malen en een klein beetje olijfolie over kunnen sprenkelen.
Eet deze salade naast een pastagerecht of maak hem onderdeel van een Italiaanse lunch met Toscaans brood.
Buon appetito!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!