Santa Maria del Mar is is een kerk in Barcelona, Spanje. Deze kerk werd gebouwd tussen 1329 en 1383 en is een voor de Middeleeuwen uitzonderlijk hoogstandje van bouwkunst. Aan de Universiteit van Barcelona heeft men een stukje geschiedenis toegevoegd aan de traditie van de kerk door een eetbare versie van het glas-in-lood raam van de Santa Maria del Mar te printen met een 3D printer.
Catalonië heeft de titel ‘European Region of Gastronomy 2016’ gekregen. De Spaanse regio wilt deze titel alle eer aandoen en heeft een lab geopend waarin eten 3D-geprint wordt.
Het lab bevindt zich op de Torribera-campus van de universiteit van Barcelona en wordt geleid door Pere Castells, een chemicus en autoriteit op het gebied van wetenschappen en koken. In het lab wordt gewerkt aan het 3D-printen van voedsel en big data.
In het lab wordt gebruik gemaakt van een 3D-printer met een pastaspuit. Door de hoeveelheid druk op de zuiger van de spuit te variëren, kan de dikte van het geprinte materiaal worden gekozen.
Bij deze techniek kan gebruik gemaakt worden van verschillende materialen, waardoor een brede waaier aan resultaten mogelijk is.
Carme Ruscalleda, een Catalaanse kok met een driesterrenrestaurant, heeft de printer gebruikt om een eetbare versie te creëren van het glas-in-loodraam van de Santa Maria del Mar.
Lees verder: Catalaans lab maakt eetbaar glas-in-loodraam met 3D-printer

Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!