De Chinese omelet wordt in China geserveerd als fu yung en is een gerecht uit het Chinese Shanghai. Het betekent letterlijk Lotus ei en bestaat meestal uit geklopt ei, ham, bamboescheuten, champignons, gesneden kool en bosui. Als vlees wordt gevarieerd tussen varkensvlees (geroosterd), garnalen, kip, rundvlees of kreeft. In Nederland kennen we de Chinese omelet uit de Chinees-Indonesische keuken als fu yung hai, de omelet wordt dan geserveerd in een zoetzure saus.
Het recept hieronder is voor fu yung, zonder hai dus. Lekker sterk van smaak en erg makkelijk te maken.
Chinese omelet recept
Ik heb deze omelet gemaakt op de manier zoals ze dat in Japan doen voor de Tamagoyaki: vouwen van de omelet in de pan. Je kunt zo een dikke omelet maken die toch gemakkelijk goed gaar wordt. Zoals je aan mijn foto’s kunt zien is het niet eenvoudig deze omelet mooi te krijgen, maar hij is wel altijd heel erg leker, dus probeer het eens en laat je verrassen door de smaak!
Ingrediënten
Voor 2 personen
- 4 eieren
- Vissaus (scheut)
- Sesamolie (flinke scheut)
- Sojasaus (paar keer schudden)
- Gembersiroop (scheutje) of schepje suiker
- Peper (optioneel)
- Fijngesneden groenten zoals champignons, bosui, kool of bamboescheuten
- Arachideolie (om in te bakken – deze meng je niet door de omelet heen)
Bereiding
- Breek de eieren in een kom, gooi de schalen weg
- Doe van alle sauzen en de siroop een scheutje bij de eieren, doe wat meer van de sesamolie erbij. Sesamolie is sterk van smaak, maar wees niet te zuinig want het is de smaakmaker van deze omelet. Doe er gerust 3 eetlepels in
- Maal wat peper in de je mengsel
- Kluts de eieren nu goed door elkaar met een vork
- Voeg de groenten toe (optioneel)
- Verwarm een koekenpan met hoge rand en voeg een scheut arachideolie toe
- Laat de olie op temperatuur komen en voeg het ei-mengsel toe
- Begin nu vanaf één kant het stollende ei naar je toe te halen en waar mogelijk om te vouwen (zie foto’s)
- Schuif het ei nu van je af naar achterin de pan en vouw het ei weer naar je toe, van onderaf over de kop
- Na een paar keer vouwen is je ei gestold en kun je hem in z’n geheel draaien
- Bak het ei nu even door zodat het ‘droog’ wordt en er geen rauw ei meer uit komt (zie foto’s)
Je Chinese omelet is nu klaar. Lekker met met taugé, rijst en geroosterd vlees!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!