Één van de meest favoriete gerechten die bij de Hollandse Chinees worden besteld is de Chinese tomatensoep: zoet, beetje pittig, gebonden. Maar vooral zoet. Het is een allemans-vriend, en je kunt er eigenlijk nooit iets fout mee doen als je veel bezoek hebt. Afgelopen maand hadden wij een verjaardag met lunch, en dan is soep een gebruikelijk gerecht om te serveren, dus ik ging aan de slag met de Chinese tomatensoep. Tot mijn verbazing ging alles op en vond iedereen het lekker, zelfs de kritische leden van het gezelschap keurden de soep goed die ik, tot hun verbazing, helemaal zelf had gemaakt. Het geheim van de zoete Chinese tomatensoep zoals bij de Chinees? Appelmoes. Lees hieronder het recept voor Chinese tomatensoep zoals bij de Chinees en verbaas je over de eenvoud van dit gerecht.
Chinese Tomatensoep zoals bij de Chinees
Zelf ben ik nooit in China geweest, dus ik heb geen idee of ze daar tomatensoep eten. Als de Chinezen al tomatensoep eten, dan smaakt hij waarschijnlijk niet zoals bij ons en ook niet zoals hij bij de meeste Chinese restaurants in Nederland wordt geserveerd. De Chinese keuken zoals we die kennen van Chinese restaurants in Nederland (uitzonderingen daargelaten) hebben niet zo veel te maken met authentiek Chinees eten: de gerechten en smaken zijn aangepast aan de Hollandse smaak. De rechthoekige kroepoek bijvoorbeeld wordt speciaal voor Holland zo gemaakt (er is een leuke aflevering van het TV programma ‘de Keuringsdienst van Waarde’ waarin dit wordt getoond). Er is dus zoiets als een Hollands-Chinese keuken; de Hollandese keuken, noem ik dat dan maar.
Maar dat neemt niet weg dat de Chinese tomatensoep die wij kennen uit onze Hollandese keuken gewoon erg lekker is. Dus die gaan we maken!
Ingrediënten (voor ~2 liter soep)
- 4 blikken tomatenblokjes
- Gembersiroop
- Worcestershire sauce
- 4 eetlepels Appelmoes
- Ketjap
- 3 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- Groentebouillon of kippenbouillon voor 1 liter bouillon (blokjes, poeder of vers gemaakt)
- Peper en zout
- Boter om in te bakken
- Water
Bereiding
- Snipper de uien en fruit ze aan in een hoge pan met wat boter op laag vuur
- Snipper de bleekselderij en fruit mee tot de ui glazig wordt
- Snipper de knoflook en fruit mee voor 2-3 minuten
- Voeg nu 3 blikken tomatenblokjes toe en roer even door
- Voeg wat zou en peper toe
- Voeg een flinke scheut gembersiroop toe
- Voeg de appelmoes toe
- Roer even door en maak bouillon van het blokje/poeder met water (1 liter is voldoende)
- Je hebt nu de basis van je Chinese tomatensoep, breng het even aan de kook en voeg dan de Worcestershire sauce toe (let op: Worcestershire sauce bevat ansjovis, dus als je helemaal vegetarisch wilt gaan voeg dit dan niet toe!)
- Voeg een scheut ketjap toe en roer alles goed door
- Proef je mengsel nu: is het niet zoet genoeg? Voeg dan gembersiroop en/of appelmoes toe. Is het te flauw? Voeg dan wat bouillonpoeder en/of zout toe. Mist het wat pit? Voeg dan wat peper toe. Mist het wat ‘oosters’? Voeg dan wat ketjap toe. Te sterk van smaak? Voeg het laatste blik tomatenblokjes toe. Te zout? Voeg wat water toe.
- Als je tevreden bent met de smaak laat je alles een uurtje pruttelen, ik gebruik hiervoor een slowcooker maar in een pan op het fornuis of de kookplaat werkt dit natuurlijk ook prima.
- Voor het opdienen pureer je alles even met een staafmixer tot een gladde soep. Hierna kan je nog wat aan de smaak doen: zoeter, zouter, dunner of pittiger maken, net wat je wilt.
Ik hoop dat jouw Chinese tomatensoep nu net zo smaakt als bij de Chinees of beter: nog lekkerder!
Het warmhouden van een soep gaat uitstekend in een slowcooker op de warmhoud-functie, dit werkt heel goed als je visite hebt, bijvoorbeeld met een verjaardag waarbij je geen tijd hebt om te blijven roeren om aanbranden te voorkomen. De Slowcooker is dan een manier om de soep te verwarmen en warm te houden. Lees hier verder over slowcookers>>
yvonne zegt
ik vind mijn verse tomatensoep te zoet wat kan ik doen ?
Florian zegt
Meer tomaat toevoegen, dan wordt het wat minder zoet.
Fibro glipte in mijn leven.Monique zegt
Heb vandaag uw recept geprobeerd. Het was een hit. Iedereen gaf complimenten, dus de complimenten komen u ook toe. Dank je wel voor het heerlijke recept.
Florian zegt
Leuk om te lezen! :-) Ik maakte deze soep laatst voor een verjaardag, ik kreeg ook een compliment maar ik ben niet zeker of het goed bedoeld was: “De soep is lekker! Niet zelf gemaakt zeker?”…
Pieter zegt
Maar het is niet Chinees.
Imke zegt
Er staat slecht aangegeven voor hoeveel personen deze soep is bedoeld? Op welke hoeveelheid zijn de ingrediënten gebasseerd? Dan weet ik hoevaak ik moet vermenigvuldigen.
Florian zegt
Ik heb er even bij gezet hoeveel soep dit recept oplevert, maar als je de instructies van het recept leest dan zul je ontdekken dat de hoeveelheid soep die het recept je oplevert maar net ligt aan wat je nog extra toevoegt om het voor jou de juiste smaak te geven. Ik heb daarom niet vermeld voor hoeveel personen het is maar hoeveel liter soep het recept oplevert – ongeveer.
Ik zou je bovendien willen aanraden om, als je van plan bent een nieuw recept te gaan gebruiken voor het bereiden van voedsel voor veel personen, je het recept altijd eerst uitprobeert zonder ‘jury’; eerst een keertje gewoon makn voor jezelf (en je schoonouders), dan leer je het recept kennen en dan weet je meteen hoeveel porties je er uit haalt, wat je mist, wat je wilt veranderen en wat je van de smaak vint.