Wij Nederlanders zijn echte chocola-eters. Chocola is onderdeel van de meeste feesten (denk aan de chocoladeletter bij Sinterklaas, de kerstkransjes met kerst en de chocoladepaaseieren met Pasen). We eten gemiddeld 5 kilo (!) chocola per persoon per jaar, en dat is niet weinig. Ook is chocola belangrijk voor onze economie: in de Amsterdamse haven wordt jaarlijk 20 procent van de jaarlijkse cacaoproductie (600.000 ton) overgeslagen en aan deze overslag, transport en verwerking wordt hard gewerkt, en geld verdiend.
Chocola steeds duurder door stijgende vraag
De wereldproductie, die voornamelijk in west-Afrika wordt gerealiseerd, stijgt minder hard dan de wereldwijde vraag, en doordat palmolie en rubber eenvoudiger te produceren zijn en evenveel of meer opleveren dan cacao stappen cacaoboeren over naar die producten. De prijsstijgingen die we in het verleden hebben gezien werden altijd gevolgd door een prijsdaling, de verwachting is echter dat de prijs van cacao zal blijven oplopen en dat de vraag naar cacao in 2020 groter zal zijn dan het aanbod.
Hieronder is de prijs van cacao te zien van vijf jaar geleden tot heden. Het lijkt erop dat de prijs zijn jaarlijkse ritueel gaat volgen maar volgens experts zal de stijging dus blijvend zijn:
Gelukkig wordt aan het probleem gewerkt: nieuwe productiemethoden moeten de cacaoproductie op peil houden. De Volkskrant maakte er een mooie interactieve fotoreportage over.
Reageren op bovenstaand nieuws over Chocola steeds duurder door stijgende vraag of een opmerking plaatsen? Dat kan door een reactie achter te laten onderaan de pagina. Wil je ander nieuws bekijken? Dat kan op deze pagina.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!