De telefoon gaat, het is 20:30 uur. Morgen komt er familie langs, “op de thee komen ze”. Thee hebben we, maar niets er bij. Een cake? Ja maar het is aardbeien-tijd. Een chocoladecake dan? Beetje bitter. Een vanille-chocoladecake? Goed idee, ziet er ook leuk uit.
Ik ga aan de slag met een 50% vanille en 50% chocoladecake, van pure chocolade. Het recept lees je hieronder.
Chocoladecake recept
Ik gebruik een keukenmachine voor het maken van cake, zeker bij een dubbel-cake zoals deze is het handig dat als de eerste helft wordt gemengd je de ingrediënten voor de andere helft kan klaarzetten en voorbereiden. Als je een handmixer gebruikt houd dan rekening met de extra tijd die je nodig hebt.
Ik maak eerst de vanille-helft omdat deze licht is qua kleur, daarna pas de chocolade-helft.
Als je een puur chocoladecake wilt maken verdubbel dan de hoeveelheid chocola en cacao en laat de vanille weg uit de ingredienten, dan maak je een 100% chocoladecake.
Ingrediënten voor de vanille-helft
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2,5 ei (of 3 kleine eieren)
- Paar druppels vanulle extract of 1 zakje vanillesuiker
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram (room-)boter
- Snufje zout
Bereiding van de vanille-helft
- Doe de boter 10 seconden in de magnetron om hem zacht te maken
- Doe de boter en de suiker in de mengkom van de keukenmachine
- Laat de keukenmachine de boter en suiker rustig mengen met de flexiklopper
- Voeg na ongeveer 5 minuten de eieren toe en laat doorkloppen
- Voeg het snufje zout toe
- Voeg de vanillesuiker of het extract toe
- Laat de keukenmachine doorkloppen en voeg via de opening in het spatdeksel met een eetlepel rustig het zelfrijzend bakmeel toe
- Laat goed mengen, ongeveer 5 minuten
- Schep nu het mengsel in een ingevette cakevorm
Ingrediënten voor de chocolade-helft
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 2,5 ei (of 3 kleine eieren)
- 150 gram pure chocolade (ik heb 99% chocolade gebruikt, dit is de meest pure chocolade die ik kon vinden)
- 1 eetlepel cacao
- 125 gram kristalsuiker
- 125 gram (room-)boter
- Snufje zout
Bereiding van de chocolade-helft
- Doe de boter 10 seconden in de magnetron om hem zacht te maken
- Doe de boter en de suiker in de mengkom van de keukenmachine
- Laat de keukenmachine de boter en suiker rustig mengen met de flexiklopper
- Vermaal de chocolade tot kleine brokjes, dit ging voor mij het snelst met de hakmolen van mijn staafnixer
- Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius
- Voeg na ongeveer 5 minuten de eieren toe en laat doorkloppen
- Voeg het snufje zout toe
- Voeg de cacao en de gemalen chocola toe
- Laat de keukenmachine doorkloppen en voeg via de opening in het spatdeksel met een eetlepel rustig het zelfrijzend bakmeel toe
- Laat goed mengen, ongeveer 5 minuten
- Schep nu het mengsel in de cakevorn bovenop het vanille-beslag
- Plaats de cakevorm in het midden van de oven op een rooster en bak in 60 minuten op 160 graden de cake
De cake cal prachtig rijzen en van binnen een mooi patroon aannemen (zie foto’s). Het chocolade gedeelte van de cake is wat bitter maar heerlijk door de stukjes chocolade en in combinatie met de zoete vanillecake. Nog lekkerder met verse aardbeien!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!