Citroenkip is één van mijn favorieten als ik ergens eten bestel: als ze citroenkip hebben dan ben ik van de partij. Meestal is het dan kip in een zoete citroen-marinade die behalve heel lekker ook wat minder gezond is. Moet kunnen natuurlijk. Maar het kan ook anders, als je de citroenkip zelf maakt. Je hebt nodig: kip, citroen, knoflook, peper en boter. En het is lekker! Met rijst of pasta, wat jij lekker vindt. hieronder het recept.
Citroenkip
Voor zover ik weet komt citroenkip uit de Thaise keuken, maar zoals met zoveel gerechten is de herkomst maar net wat je er zelf van maakt. In dit recept vind je geen regio-specifieke kruiden, dus je kunt zelf een richting bepalen, als je wilt. Ik vind de citroenkip zo, met alleen kip, citroen en knoflook, het lekkerst.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 4 stukken kipdij (of reepjes)
- 2 citroenen (zowel de schil als schijfjes)
- 6 teentjes knoflook (geperst)
- Vers gemalen peper
- Boter (om in te bakken)
- Pasta of rijst (om er bij te eten)
- Groente (zoals tomaat en/of broccoli, om er bij te eten)
Bereiding
- Snijd de kipdij in reepjes en doe het in een afsluitbare bak
- Rasp of zest de citroenschil over de kip, je raspt dus het gele van de schil van beide citroenen over de kip heen
- Snijd nu de citroenen in plakjes en leg de plakjes over de kip heen
- Schil de teentjes knoflook, plet ze onder je mes en snijd ze fijn, doe de knoflook daarna in de bak met kip en citroen
- Maal wat peper over de kip, citroen en knoflook
- Hussel alles even door elkaar, dek de bak af en zet hem een uurtje of drie in de koelkast (langer kan ook)
- Besluit nu wat je bij je citroenkip wilt eten: rijst of pasta? Zet een pan water klaar om het te koken. Bedenk ook wat voor groenten je er nog bij wilt eten. Ik heb tomaatjes gesneden en wat Parmezaanse kaas geraspt voor over de pasta met citroenkip.
Voordat je de kip gaat bakken breng je het water aan de kook zodat je de citroenkip kunt bakken terwijl je rijst of pasta gaar koken - Nu de kip gemarineerd is ga je hem bakken: verwarm een klont roomboter in een pan en als de boter gesmolten is doe je de inhoud van de bak in de pan (alles mag meebakken)
- Kook nu je rijst of pasta
- Laat de kip langzaam gaar worden, ongeveer in 5-10 minuten, pak het grootste stuk kip uit de pan en snijd het door: is dat gaar van binnen? Dan is je citroenkip klaar
- Zet de warmtebron uit en haal de schijfjes citroen uit de pan
- Giet je rijst of pasta af en verdeel het over de borden
- Leg de stukken kip ook op de borden en verdeel er wat knoflook en eventueel citroenboter uit de pan over
- Leg ook je groenten op de borden en strooi er wat kaas over als je wilt
Eet smakelijk!
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!