Van oorsprong is Cole Slaw een Nederlands recept dat mee is genomen naar de verenigde staten en daar populair is geworden. Om het Amerikaanse accent mee te nemen heb ik een recept met mais, maar dat is natuurlijk niet verplicht. Ik vind het zelf een heerlijke zomersalade, maar het is ook lekker bij hamburgers en omdat kool en peen het hele jaar door goed verkrijgbaar zijn is het ook heel goed voor in de winter. Je kunt de salade ook goed bewaren en een dag later is ie vaak nog lekkerder.
Cole Slaw recept voor 4 personen
Ingrediënten
- ¼ middelgrote witte of spitskool, in dunne reepjes gehakt
- ¼ middelgrote rode kool, in dunne reepjes gehakt
- 1 winterpeen, juliënne of geraspt
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel (basterd)suiker
- 1 flinke scheut witte wijn of cider azijn
- 5 eetlepels goede mayonnaise, zelf gemaakt of van die belgische zure
- 2 bosuitjes fijnhakt of een stukje prei
- evt 1 klein blikje mais
- naar smaak mierikswortel
In plaats van mais kun je ook appel, rozijnen, paprika of komkommer in stukjes toevoegen. Experimenteer en geniet.
Bereiding
- Hak de kolen eerst in kwarten en verwijder daarbij het houtige middenstuk en snijd ze vervolgens zo fijn als je kunt of wil.
- Schil de wortel en snijd hem vervolgens fijn of rasp deze.
- Snijd de prei of bosuitjes in dunne stukjes.
- Voeg de groenten samen, doe het zout, de suiker en de azijn erbij.
- Hussel het door elkaar en laat ongeveer een uur staan. Je kunt je nu richten op je andere gerechten.
- Giet dan af en voeg vervolgens de mayonnaise toe, eventueel met wat mierikswortel.
- Als je de cole slaw nog dezelfde dag serveert doe dan de mais er ook bij, anders pas toevoegen op de dag zelf. Tenzij je roze (zelfs paarse) maiskorrels er leuk uit vindt zien.
- Hussel nog eens goed om en serveer.
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!