De combi oven is een beetje de Betamax van de keuken: het is superieur aan het alternatief (de combimagnetron) maar toch veel minder bekend en geliefd. Het feit dat je dit artikel leest betekent dat je waarschijnlijk op zoek bent naar een oven die ook een magnetronfunctie heeft, en je eerst naar combimagnetrons hebt gekeken, maar daar ontdekt hebt dat een combimagnetron eigenlijk een magnetron met ovenfunctie is, in plaats van een oven met magnetronfunctie. Wees gerust: je bent niet de enige! In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen beide apparaten en waarom je (in de meeste gevallen) beter een combi oven kunt aanschaffen dan een combimagnetron.
Direct naar: Siemens combi ovens – Bosch combi ovens – AEG combi ovens
Combi Ovens inbouw – De Modellen
In het overzicht hieronder vind je de populairste Combi Ovens inbouw van dit moment. Door op de afbeelding van het model te klikken ga je direct naar de review van dat product. Je kunt ook de prijzen van de modellen bekijken bij de verschillende webshops door op de knop met het logo van de webshop te klikken.
Combi Ovens inbouw – Hoe, wat en waarom?
Combi ovens worden vaak als synoniem voor combimagnetrons genoemd, maar zijn toch echt verschillende apparaten. De meeste mensen kennen de combimagnetron wél en de combi oven niet. Wellicht dat het door de naam komt; ‘combi oven’, of ‘combi oven magnetron’, of ‘combi magnetron oven’ – het kan allemaal, maar maakt het er niet duidelijker op. Toch is het vrij simpel:
- De combimagnetron is voornamelijk een magnetron, met wat extra (oven-)functies.
- De combi oven is voornamelijk een oven, met magnetronfuncties.
Maar ik moet bekennen: ik heb lang gedacht dat beide apparaten hetzelfde zijn, en heb me erg verbaasd over het feit dat combimagnetrons niet groter zijn dan 40 liter – hoe moet ik daar nu uitgebreide ovenschotels, pizza, taarten en veel koekjes in bakken? Inderdaad: het capaciteitsprobleem speelt niet met combi ovens, dus daarom is een combi oven vaak handiger dan een combimagnetron. Laten we de verschillen tussen de twee eens nader bekijken.
Combi oven of Combimagnetron?
Een combimagnetron is dus voornamelijk een magnetron, hierbij vinden we diverse instelbare magnetron-standen (vermogen) en voorgeprogrammeerde standen zoals ontdooistanden. De grootste combimagnetrons hebben een inhoud van 40 liter en beschikken over een ovenstand (graden en tijd instelbaar) en vaak ook een grillstand (tijd instelbaar). Je kunt bij luxere modellen ook voor een combinatie van standen kiezen, zoals grill met magnetron tegelijkertijd, voor een ‘crisp’ effect. De maximale temperatuur van een combimagnetron is meestal 220-250 °C.
Een Combi oven is dus voornamelijk een oven, met veel verschillende ovenstanden, ovenprogramma’s en vaak hogere en lagere instelbare temperaturen dan die van combimagnetrons. Uiteraard vind je op de combi oven ook een magnetronfunctie, grillfunctie en andere gaarfuncties. Luxere modellen beschikken ook over rijsfuncties (voor brooddeeg bijvoorbeeld) en stoomfuncties. De maximale capaciteit van combi ovens is zo’n 72 liter. De maximale temperatuur van een combi oven is meestal 250-300 °C.
Je zou kunnen stellen dat als je het apparaat voornamelijk gaat gebruiken om eten op te warmen of te ontdooien en soms wat te bakken dat je dan het beste naar een combimagnetron kunt kijken. Maar als je voornamelijk wilt bakken, grillen, braden, stomen en soms wat opwarmen dat je dan het beste naar een combi oven kunt kijken. Combimagnetrons zijn meestal wel goedkoper dan combi ovens.
Voor onze nieuwe keuken ben ik op zoek gegaan naar een combi oven, en in dit artikel lees je mijn bevindingen en lees je welk model ik uiteindelijk heb gekozen.
Combi Oven inbouw kopen – Waar op letten?
Mijn huidige apparaat is een combimagnetron. Dit is een vrijstaand model met een inhoud van 40 liter en een maximale ovenstand van 250 °C. Voor onze nieuwe keuken ben ik op zoek gegaan naar een inbouw combi oven met een inhoud van méér dan 60 liter en een maximale temperatuur van 300 °C. Ik besef me dat dit niet de makkelijkste eisen zijn: waarom zo groot en waarom zo heet? Het antwoord: Pizza. Pizza is groot dus als je wat ruimte wilt hebben om de bakplaat in de oven te schuiven (geldt ook tijdens gebruik van ovenschalen of braadsledes) zonder je handen te branden dan is wat ruimte erg prettig. En ik denk dat het argument ‘pizza’ feitelijk het beste argument is voor een grote oven, maar ook voor de hoge temperatuur: pizza bak je het beste korte tijd op hoge temperatuur, dus vandaar. Hieronder alle eisen die wij stellen aan een combi oven, en alle eigenschappen en functies die je een rol kunt laten spelen tijdens de zoektocht naar een combi oven.
Inbouw of vrijstaand?
Voor ons was de vrijstaande combimagnetron een noodoplossing: we hadden geen plek om een inbouwmodel te plaatsen. Hij staat nu op het werkblad en neemt daar ontzettend veel werkruimte weg, dus dat willen we niet meer in onze nieuwe keuken. En dat scheelt, want combi ovens zijn vrijwel alleen als inbouwmodel beschikbaar. Wil je een vrijstaand model? Dan wordt het een combimagnetron.
Inhoud
Wat mij betreft één van de belangrijkste zoekcriteria: hoe groot mag hij zijn? Wij hebben momenteel een grote combinagnetron met een inhoud van 40 liter, en dat vinden we echt te krap, dus de combi oven moet groter zijn. 50% groter minimaal, dus 60 liter inhoud wordt de ondergrens. Deze capaciteit biedt de mogelijkheid een hoeveelheid koekjes in twee keer te bakken in plaats van in vier keer. Het biedt de mogelijkheid twee pizza’s tegelijk te bakken in plaats van één tegelijk. Scheelt niet alleen veel tijd, maar ook elektriciteit.
Nishoogte (alleen voor bestaande keukens)
Combi ovens zijn er in twee nishoogtematen: 45 cm en 60 cm. Afhankelijk van wat de afmetingen van het huidige appraat zijn ben je hieraan gebonden. De 45 cm modellen zijn het meest gangbaar overigens, maar bieden niet de meeste inhoud – uiteraard. Voor ons speelt deze nishoogtemaat niet omdat wij een nieuwe keuken willen gaan kopen, dus dan kunnen we zelf bepalen wat het moet worden.
Maximale oventemperatuur
De maximale temperatuur die onze huidige combimagnetron kan bereiken (in theorie) is 250 °C, en daar heeft ‘ie echt wel moeite mee; duurt lang voordat hij deze temperatuur heeft bereikt met de voorverwarmfunctie en we betwijfelen of hij deze temperatuur ook daadwerkelijk bereikt. Maakt ook verder niet zo veel uit: voor het bakken van pizza is een temperatuur van 300 °C veel praktischer, dus dat is iets waar we naar zijn gaan kijken. Deze maximale temperatuur is ook van invloed op de reinigingsmethode.
Reinigingsmethode
Er zijn vier categorieën waarin je combi ovens kunt indelen als het om reinigingstechnieken gaat. Dat zijn:
- Beklede wand – Minst effectief – Handmatig reinigen
Bij dit type oven zijn de wanden bekleed met een coating die ervoor zorgt dat vet en etensresten minder gemakkelijk aan de wanden blijven plakken dan zonder coating. Het vet en vuil brandt langzaam in dus schoonmaken is regelmatig nodig en het is een pittige klus. - Katalyse – Gemiddeld effectief – Zelf ontvettend – Gedeeltelijk handmatig reinigen
Ovens met katalyse-systeem beschikken over wanden met een gekataliseerde coating die vet absorbeert. Als je het reinigingsprogramma start dan verwarmt de oven tot 200 °C waardoor een gedeelte van het vuil en vet verbrandt. Deze coating zit meestal niet op alle wanden dus moet je de niet-gecoate wanden (en deur) nog wel zelf schoonmaken. - Hydrolyse – Gemiddeld effectief – Eenvoudiger handmatig reinigen
Bij dit type ovens wordt voor de reiniging gebruik gemaakt van stoom: de oven creeert stoom en daarmee reinigt het zichzelf. Na het programma is afnemen van de wanden en deur aan de binnenkant gemakkelijk en snel. - Pyrolyse – Zeer effectief – Vet en vuil verbranden – Zelf reinigend
Bij deze reinigingsmethode reinigt de oven zichzelf doordat hij verwarmt tot 500 °C waardoor in feite al het vuil in de oven verbrandt tot een as, en je dit er eenvoudig met een sponsje of doekje wegveegt.
Hoe minder je zelf hoeft schoon te maken hoe beter – en dan is een model met pyrolyse heel aantrekkelijk – maar wel duurder dan de rest. Toch worden deze pyrolyse-modellen extra aantrekkelijk als je bedenkt dat de combi ovens die er over beschikken ook de modellen zijn die de hoge temperaturen kunnen bereiken (300 °C voor onder andere het bakken van pizza – had ik al vermeld dat wij graag pizza eten?). Uiteindelijk blijken beide voordelen voor ons op te wegen tegen de hogere prijs en kiezen wij voor een model dat zowel de hogere temperatuur als pyrolyse-reiniging doet. Toch is de keuze van een model dat wél de 300 °C kan bereiken maar ‘slechts’ over katalyse-reiniging beschikt interessant, omdat ze ongeveer 50% goedkoper zijn. Van vrienden horen wij echter dat deze automatische reinigingsmethode heel erg prettig werkt: de oven wordt echt schoon, en dat zonder geschrob en veel gedoe.
Ander functies
Dan zijn er natuurlijk nog de andere functies die de keuze kunnen beinvloeden, zoals:
Functies voor bereiding van voedsel
- Gelijktijdige boven- en onderwarmte: Dit is een prettige functie die we eigenlijk bij de wat betere modellen terugzien: warmte van boven en onder tegelijkertijd, voor gelijkmatig garen van gerechten zoals pizza.
- Onderwarmte: gebruik je bijvoorbeeld voor het garen van een pizzabodem of bij het blindbakken van een taartbodem.
- Grill: Snel veel warmte van bovenaf, voor het snelten van kaas (als dat niet helemaal naar wens is) op bijvoorbeeld lasagna of pizza, maar ook lekker bij het afmaken van spareribs.
- Hetelucht: de warmte wordt door een ventilator door de oven geblazen, een functie doe bijvoorbeeld het garen van een ovenschotel kan versnellen.
- Magnetronfunctie: snel iets opwarmen of ontdooien, bijvoorbeeld een beker chocolademelk of wat kliekjes.
- Bovenwarmte: meestal zijn boven- en onderwarmte apart aan of uit te zetten, dus dan is alleen bovenwarmte een optie. Voor sneller resultaat gebruik je de grillfunctie.
- Crispfunctie: een functie die gebruik maakt van een speciale ovenschaal die heel heet wordt of een combinatie van magnetron en grill tegelijkertijd – de fabrikanten bepalen zelf wat hun crispstand precies doet.
- Flexibele ovenruimte: een zeldzame functie die je in staat stelt je oven in twee compartimenten in te delen om verschillende gerechten te garen.
- Hotblast: extra sterke heteluchtfunctie, geschikt voor enkele specifieke gerechten.
- Pizzastand: een stand specifiek voor het bakken van pizza: hoge temperatuur.
- Stoom: de één vindt het niks, de ander zweert er bij: de stoomfunctie. Je kunt er vanalles mee, zoals brooddeeg laten rijzen en groenten en vis stomen en vlees langzaam garen.
Voor ons geldt dat een combi oven vooral een goede oven moet zijn, waarbij gelijktijdige boven- en onderwarmte onmisbaar is. Ook de grillstand is praktisch en de magnetronstand uiteraard. Een stoomfunctie is niet iets waar wij warm voor lopen; we gebruiken nu een multicooker als we stomen, en om nu een aparte waterleiding met kraan aan te laten sluiten om misschien te gaan stomen in een combi oven… Voor ons dus geen stoom, maar als jij het graag gebruikt dan kan het een onmisbare functie zijn. De rest van bovenstaande functies is voor ons bijzaak; natuurlijk zijn het leuke dingen, maar niets om een model op af te wijzen.
Bedieningsmogelijkheden
Net wat je voorkeur is zijn er modellen met druktoetsen, draaiknoppen, tiptoetsen, touch-screen en app-bediening. Of een combinatie van deze functies. Wij vinden druktoetsen en draaiknoppen prettig, maar ook hier geldt dat we een model niet afwzijzen alleen om de bediening.
Gebruiksgemak
Het kwam al even voorbij: app-bediening. Je zult in eerste instantie wellicht denken: ik moet die pizza toch in de oven zetten, dan sta ik er toch vlak bij, waarom zou ik dan via mijn telefoon dat ding aan gaan zetten? Ja, goed punt. Maar wat leeswerk later leert dat de app meer doet dan je zou denken; je kunt er recepten mee ‘invoeren’ aan de combi oven, dus je zoekt een recept op van de fabrikant en bereidt de ingrediënten voor, zet de ovenschaal in de combi oven en je selecteert het gekozen recept. Dan weet het apparaat precies wat jij gaat maken en stelt zichzelf in. Ook is het mogelijk op afstand te zien hoe lang je pizza nog moet bakken en is het handig bij het instellen van het appraat (tijd, datum, taal, voorkeuren, etc.). Ik zou geen combi oven kopen of niet kopen om de app, maar het is zeker geen complete onzin.
Andere functies kunnen ook praktisch zijn in het gebruik, zoals een soft-close deur bijvoorbeeld, of rails voor het plaatsen van ovenschalen en braadsledes. Aan- en uitschakelbare verlichting kan handig zijn, geluidsignalen kunnen ana- en uitzetten, schermkleuren en helderheid instellen… De meer luxe modellen hebben van dit soort opties; niet onmisbaar maar soms wel handig.
Uiterlijk
De meeste combi ovens zijn beschikbaar in een zwart-RVS variant en een RVS-zwart variant. Je kunt meestal dus kiezen voor een ‘zwarte’ of een ‘zilveren’ uitvoering, waarbij de fabrikant rekening heeft proberen te houden met donkere keukens en keukens waarbij RVS accenten worden gebruikt. Opvallend is dat vaak de zwarte variant duurder is dan de RVS variant.
Merk
Merkvoorkeur is handig om te hebben want je kunt dan eerst kijken naar modellen van ‘jouw merk’, maar ook het omgekeerde is waar: als je bepaalde merken wilt weren uit je keuken dan kan dat ook eenvoudig door simepweg niets van dat merk te kopen en de modellen van dat merk simelweg niet mee te nemen in je aankoop overweging. Als de keuze te groot is dan is dit praktisch, maar bij combi ovens is het aanbod klein als je de voorgaande criteria al hebt doorlopen en daar keuzes hebt gemaakt. Wij hebben geen merkvoorkeur en hebben alle merken laten ‘meedoen’.
Prijs
De prijs tenslotte is de meest persoonlijke: wat heb je te besteden aan een combi oven? Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders, voor ons was het budget ‘zo min mogelijk’ maar als we kijken naar de eisen van inhoud en maximale temperatuur dan zit je toch aan de top van de middenklasse modellen, en die hebben een stevig prijskaartje.
Onze keuze voor een combi oven
De modellen die wij hebben overwogen zijn:
Model | ||||
Max. temp. | 300 °C | 300 °C | 300 °C | 300 °C |
Inhoud | 67 Liter | 67 Liter | 67 Liter | 67 Liter |
Reiniging | Katalyse | Katalyse | Pyrolyse | Pyrolyse |
Amazon.nl ► | Amazon.nl ► Bol.com ► |
De keuze is uiteindelijk gevallen op de Siemens HM676G0S6 combi-oven omdat deze zowel de hoge temperatuur als de pyrolyse reinigingsmethode heeft, maar hij is goedkoper dan het model van Bosch (al heeft die een kleurendisplay – maar dat vonden wij de meerprijs niet waard). Bekijk hier de review van de Siemens HM676G0S6 of bekijk hieronder reviews van meer combi ovens:
Vragen over de combi oven beantwoord
Een elektrische oven gaat, afhankelijk van de bouwkwaliteit, ongeveer 10-15 jaar meegaan. Er zijn wel onderdelen die soms minder lang meegaan, bijvoorbeeld het lampje in de oven, maar deze kan je vaak eenvoudig vervangen. Ook hangt de te verwachten levensduur af van hoe intensief de oven gebruikt wordt, en of deze op de juiste manier wordt gereinigd.
In een elektrische oven wordt warmte gegenereerd met elektrisciteit. In een heteluchtoven ook, maar deze hete lucht wordt dan ook nog eens met ventilatoren rondgeblazen in de oven. Je kunt een heteluchtoven dus herkennen aan de ventilatoren in de oven. Ook het symbooltje voor ‘hetelucht’ is een ventilator, dus als je dat symbolltje ziet op jouw oven dan weet je dat je een heteluchtoven hebt.
Een heteluchtoven is dus een elektrische oven mét ventilatoren. Een ‘gewone’ elektrische oven heeft deze ventilatoren niet.
Nee. De oven-stand zorgt voor gelijkmatige warmte in de oven en dus rondom het gerecht. De grill-stand zorgt voor veel warmte bovenop het gerecht, maar niet rondom. Als je een gerecht gelijkmatig wilt garen/bakken (zoals lasagne of cake), dan gebruik je een ovenstand. Wil je alleen de bovenkant kort bakken/grillen/roosteren/smelten dan gebruik je de grill-stand.
De grillstand zorgt voor een knapperig korstje bovenop het gerecht dat je in de combi-oven plaatst. Bovenin de oven zit een warmtespiraal, deze wordt heel snel heel heet en zorgt dus voor veel warmte bovenop het gerecht, om het gerecht af te maken (denk aan knapperige kaas op lasagne, gekarameliseerde marinade van spareribs en een krokant korstje aan je kipvleugels of vis).
Wil je een reactie plaatsen? Dat kan hier!